péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Hamvas víz: Maczkó Erzsébet kiállításán jártunk a Fugában

A budapesti Fugában Maczkó Erzsébet műveiből nyílt kiállítás, Hamvas víz címmel.

A művésznő egész életét meghatározta az, hogy a Duna mellett nőtt fel. Amellett a kék folyó mellett, melynek van jó és rossz arca is. Lehet benne fürdeni, ám örvényei mélybe rántottak már sok áldozatot. Mélysége titokzatos, felszíne fodrozódott, hullámok tarkítják. A Duna mindenkiben felébreszt valamilyen gondolatot.

A víznek alapvetően női lelke van, nemhiába voltak a régi legendákban női tündérei a folyóknak, tavaknak. A titokzatos mélységben pedig csak a nagy csend él. 

A Fugában kiállított képek közt megpihenhetünk egy kissé, leülhetünk megnézni a monitoron Maczkó fotóit, és Hamvas Béla idézeteket olvashatunk, mindehhez Heidrich Roland gitárjátéka szolgáltatja a zenét.

„Azt a meditatív állapotot szeretném visszaadni, amit a vízparton ülve érez az ember.”

mondja Maczkó.

A tárlaton szereplő elektrografikai és fotografikai művek, (a vízgömbök, különböző vízfolyások fénykép alapú ábrázolásai) a víz sokféle arcát mutatják be, például ahogyan a víz felszínére ráesik a fény, és megcsillan a hullámokon.

A víz egyike az őselemeknek. A földben, földből, sziklákból folyik, tűzzel érintkezve gőzzé válik, ekkor érintkezik a levegővel. Tulajdonképpen mindegyik elemben meghatározott szerepet játszik.

Nagyon fontos szerepe van testünk összetételében is, hiszen az ember körülbelül 60 százaléka vízből áll, és csak 3-4 napot bír ki víz nélkül. Ezen túl „részt vett” a világ a teremtésében, és az elpusztításában is. Mindkettő esemény le van írva a Bibliában:

„Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött.

Az özönvíz történetének elbeszélésében pedig így hangzik:

„Lőn pedig hetednapra, hogy megjöve az özönvíz a földre.”

„Felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának.”

Maczkó Erzsébetnek nagyon fontos a környezetvédelem. Jelenlegi alkotásai felhívják a figyelmet a tiszta vízre, és arra, hogy a vízhiány a Földön nagy gondot jelent. Ne menjünk hát el emellett a probléma mellett.

Ez a bemutató június 25-ig látogatható.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.