Haláltánc: Szurcsik József Danse macabre című kiállításán jártunk

Új kiállítás nyílt az Országút galériában, az óbudai Selyemgombolyító épületében. A címe: Danse macabre, vagyis Haláltánc. Szurcsik József grafikáit, festményeit és kollázsait április 21-ig lehet megtekinteni. Az elmúlt pár év alatt készült műveit láthatjuk ezen a bemutatón.

A haláltánc kezdete a pestis járványok pusztításának idejére tehető, tehát a 14. századra. Nem csak ez volt az oka azonban a keletkezésének. A középkori emberek sokáig úgy hitték, hogy a halottak éjszakánként a temetőkben táncolnak, és ez a hiedelem szülhette a haláltáncot, mint műfajt a középkorban.

Az irodalomban, a zenében, és a képzőművészetben is helyet kapott. Utóbbinak híres képviselői például Hans Holbein, és Lucas Cranach. Szurcsik Józsefet a pandémia időszaka és a bezártság ihlette, műveiben, skicceiben több éve fellelhető a koponya. Régi hagyományokhoz, témákhoz, és technikákhoz nyúlt vissza, tájképeiben és figuráinak ábrázolásában a táblakép festészet néhány gesztusát prezentálja. Festményeit akrillal, grafikáit pedig tollal, ceruzával, és filccel készítette.

Egyes alkotásain megjelennek a reneszánsz és a barokk jegyei is. Szurcsik megszokott arcélei csontváz ábrázolásokban folytatódnak és élnek tovább, a hiányos és hosszított, néha szögletes koponyákat és arcokat látszólag szembetűnő változás nélkül alakítja a művész. A torzó szerű testek megjelenése pedig nyomasztóvá teszi ezt a „táncot”.

A hátborzongató vigyor, mely a képeken szinte állandó motívum, túlvilági létre hív bennünket, és arra figyelmeztet, hogy mi is áldozatul eshetünk a korai elmúlásnak. Korunkban ugyan nincsen ekkora pestis járvány, van viszont koronavírus mely csaknem ugyanolyan veszélyesnek tekinthető. 

Szurcsik József: Danse macabre kiállítás
Szurcsik József: Várakozás. Forrás: Országút

Azt is gondolhatnánk, hogy a szomszéd országban folyó háború képeit nézzük, hisz Ukrajnában a rakéták által okozott tűz martaléka lett sok civil lakos is. Ezeken a tájképeken az égő föld sebei tárulnak elénk. Az itt szereplő csontvázak az ott élő emberekéi is lehetnek, nemcsak magát a Halált mint személyt jelenítik meg.

A színpadra helyezett történések régi, középkori vásári komédiákra, a középkori „commedia dell arte”-ra utalnak vissza. E helyütt groteszk és gunyoros módon jelenik meg a haláltánc. Az ekképpen bemutatott figurák több száz éves múltra visszanyúló előadások hangulatát idézik. Azt mutatják, hogy egy színdarabot látunk, amit a végén megszokás – és meg is kell – tapsolni. Egy előre megírt színpadi műnek vagyunk a közönsége, és a katarzis valódi élményével lelkünkben mehetünk haza.

Rájövünk, hogy a nagybetűs Halál az, ami ezeken a képeken a főszereplő, más-más ruhában ugyan, de – Ő az. Különös és abszurd ábrázolás – és látásmód kíséri végig az egész tárlatot, tükröt tartva elénk. Az allegórikus megjelenés, a Halál reprezentációja azt mutatja, Ő nem válogat. Táncra kér, hogy aztán magával vigyen, és belökjön a sírba. Semmilyen együttérzést nem látni örökké vigyorgó koponya arcán, kinevet bennünket. Porszemek vagyunk a végtelenben, hiába küzdünk, mind ott végezzük a sírban. Egyedül vagyunk hát, magányosságunk az ő gunyorossága ellen.

A kiállítás okozta katarzis után a mi dolgunk eldönteni, mire vonatkoztatjuk ezt az „előadást”. A díszlet adott.

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...