vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Házimozi: Insidious: Az utolsó kulcs (Insidious: The Last Key – 2018) [Kritika]

A 2010-es évek horror filmjeinek egyik kiemelkedő szériája az Insidious. Az évtized elején indította útjára ezt a nyomasztó hangulatú horrort James Wan rendező és Leigh Whannell író. Az első két rész kiemelkedően jól sikerült és ezzel az Insidious név egy sajátos helyet bérelt ki magának a horror filmek világában. 2015-ben egy előzmény formájában folytatódott a sorozat, ami már sajnos kevésbé lett olyan hátborzongató, mint elődjei. Idén egy negyedik résszel is gazdagodott a széria, az Insidious: Az utolsó kulccsal, ami ismét egy előzmény történet.

Az Insidious filmek sikere a kiváló jumpscare-ek, a nyomasztó hangulat és az érdekes történetben rejlik. Sajnos a harmadik rész az első kettőhöz képest jócskán alul teljesített ezeken a területeken, így érthetően ez már nem volt akkora siker. Ennek ellenére mégis itt a negyedik rész, ami történetileg igazán érdekes. Az előző részekből megismert Elise életét ismerhetjük meg közelebbről. Eddig róla sokat nem tudhattunk meg, mindig csak megjelent és megoldotta a hátborzongató helyzetet. De mivel kulcseleme minden résznek, ezért megérdemelt egy olyan Insidious filmet, ami az ő élettörténetét mutatja be. Az utolsó kulcsban két síkon mozog a történet, Elise gyerekkorában, amikor kezdi felfedezni különleges képességeit és 2010-ben a harmadik és az első film közti időszakban. Ekkor Elise visszalátogat szülőházába és szembenéz múltbéli gonosz ellenségeivel. A főhősnő mellett még Specs és Tucker is visszatér ebben a második prequelben.

Sajnos Az utolsó kulcs élvezeti faktora az érdekes történetben ki is merül, mert minden más fronton gyengére sikerült. Vannak jumpscare-ek, de ezek nem olyan hatásosak, mint az első két részben, egy cseppet sem félelmetesek. A hangulat se annyira nyomasztó, mint, a korábbi epizódokban, sőt inkább fura, mint nyomasztó; néhol rendezői bizonytalanság érződik, mintsem horrorisztikus bizonytalanság a gonosszal szemben. Még a hangeffektek se növelik kellő mértékben a feszültséget. Ezek is csak egy átlagos horror film világát idézik, semmi különleges hatással nem kecsegtetnek.

Insidious: Az utolsó kulcs
Összességében
Az Insidious: Az utolsó kulcs egy átlagos horror, amin az Insidious filmek élvezetes elmei megfáradtan köszönnek vissza. A történet valamennyire kárpótol, mert a sorozatba teljes egészében beleillik, de ez kevés ahhoz, hogy egy jó Insidious film legyen. Még akkor is, ha a visszatérő szereplőket a megszokott színészek alakítják, akik hozzák a tőlük megszokottat.
Pozitívumok
A visszatérő karakterek
Elis élettörténete érdekfeszítő
Negatívumok
Unalmas jumpscare-ek
Kevésbé nyomasztó Insidious hangulat
55
Értékelés