Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura Károly, aki a 30-as években halt meg. A Kőfaragó utca 5. jelenleg a Roma Parlament Egyesület Művészeti Galériájaként működik. Bura Károly ugyanis azt szerette volna, hogy halála után múzeum legyen a lakásából. Ez a végakarata csak nemrégen érvényesült.

Egy házaspár kiállítása látható most ott, a címe: Közös nevező. Azért kapta ezt a címet, mert sok hasonlóság van férj és feleség között: például mindketten a vendéglátóiparban dolgoznak, „ a szeretet, a békés egymás mellett élés” jellemzi őket, ahogyan Attila fogalmaz, illetve szabad idejükben közös műteremben festenek. A hobbi, és az együtt töltött meghitt pillanatok kovácsolják őket össze.

Mindkettő művész színekben gazdag műveket alkot.

Éva már gyermekkorában nagyon tehetségesnek számított, mégis csak nyolc hónapja kezdett el igazán festeni, férje biztatására. Általában akrillal dolgozik. Mesebeli világ alakul keze nyomán. Illusztráció jellegű képeket készít; egy mese, egy utazás, vagy emlék ragadja meg képzeletét. Fotók alapján is fest. Kedvelt motívuma a macska, mely sokszor visszaköszön a képekről. Enteriőröket, csendéleteket látunk. Témái nemcsak ezek: vannak itt hangulatos erdő részletek, kis vasút ahogy robog, tengerpart, kastély, stb. Jövő tavasszal egy önálló tárlatot szeretne rendezni műveiből. Ami még nagy öröm számára, hogy kapott egy illusztrációs felkérést is, egy mesekönyvhöz kell majd rajzokat készítenie.

Attila kilenc éve alkot komolyabban. Nagy hatással van rá Picasso. Egy-egy képének a részletét festi meg más kontextusban, és környezetben. Grafikáit tussal, tollal, vagy filccel készíti, festményeit pedig olajjal. Mozgalmas és expresszív látványban van részünk, kubista formákkal manipulál a művész. Témái a zene, a mozgás, csendéletek.

Néhány képe a Roma Parlament Képtárában, a Cigány Ház gyűjteményében, és a Műszaki Egyetem R klubjában látható. Amit pedig még meg kell osztani az olvasókkal: a brüsszeli parlament kiállító termében lesz egy tárlata, a roma nap keretében. Két festményt és hat grafikát állít ki majd ott. Ezt a rendezvényt Ferkovics József festőművész szervezi.

A Bura Károly Galériában nem lesz finisszázs, a képeket február 9-ig lehet megtekinteni, főleg előzetes bejelentkezéssel, egyébként minden kedden és csütörtökön 3 és 5 óra között látogatható.

Köszönettel tartozom az információkért a galériának, és a két művésznek.

Friss

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Falak között: Esse Bánki Ákos kiállításán jártunk

Nemrég zárult a Galéria '13 nevű soroksári művészeti központban Esse Bánki Ákos kiállítása. Esse 2008-ban...

Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok...

Tigrisisten és Alien, avagy a „scrap metal” szobrászat remekművei: A Metal Art Galleryben jártunk

2019-ben nyílt meg a budapesti Dohány utcában a Metal Art Gallery elnevezésű bemutatóterem.  Ezen a...