vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt és legnagyobb személyiségfejlődésen átesett karaktere. 2011-ben az első szólófilmjét követően hozzám hasonlóan nem sokan tippelték volna meg, hogy 10 évvel később nem, hogy fontos szereplője lesz a mára már multiverzumokon átívelő történetnek, de az egyik legkedveltebb karakterré is kinövi magát. Most pedig ott tartunk, hogy a Szerelem és mennydörgés a karakter negyedik önálló filmje lett az MCU-n belül, amivel Amerika kapitány, Pókember, de még Vasember sem büszkélkedhet.

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika

Thor egy balul sikerült akció után rájön, hogy valami hiányzik az életéből és többet akar, mint bolygókat menteni, ezért elhatározza, hogy könnyes búcsút vesz a Galaxis őrzőitől és új életcélt keres magának. Balszerencséjére azonban koránt sem lesz olyan egyszerű elszakadnia a hősléttől, ugyanis Gorr, az istenölő pont őt vette célba és ha ez még nem lenne elég, volt szerelme, Jane Foster is feltűnik a színen, aki időközben olyan képességekre tett szert, mint ő maga. 

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika

Bevallom én személy szerint imádom a szuperhős filmeket, különösképp a Marvel mozijait, mégis az utolsó egy-két évben alábbhagyott a lelkesedésem az MCU és úgy általánosságban véve a zsáner iránt. Na, persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen hátat fordítottam volna a maszkos igazságosztóknak, egész egyszerűen csak nem törtem magam azért, hogy elsőként láthassam őket sajtó, vagy premier előtti vetítéseken, sőt bevallom néhányat (Fekete ÖzvegyÖrökkévalók) azóta sem néztem meg, ez pedig számomra pár éve még elképzelhetetlen volt. A Thor: Szerelem és mennydörgés viszont, ha nem is lesz a kedvenc szuperhős mozim, de kicsit azért felrázott és újra előhozta belőlem a rajongót.

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika

A személyes kitérő után rá is térek, hogy milyen lett maga a film. Sajnos, akinek nem tetszett a Thor: Ragnarök és akinek nem tetszett az az irány sem, ami felé az Ultron kora után vitték a karaktert, annak nagy valószínűséggel a Szerelem és mennydörgés sem nyeri majd el a tetszését, mert a címszereplő minden eddiginél komolyan vehetetlenebb. Én azok táborát erősítem, akiknek kifejezetten tetszett ez az irány, így a negyedik Thor kalandon is az elejétől a végéig remekül szórakoztam, talán jobban is, mint korábban bármely másikon. Chris Hemsworth-re kár szót fecsérelni, mert már 11 évvel ezelőtt is remek Thor volt, azóta pedig filmről filmre egyre jobban átlényegült és ez most sem volt másképp. Az viszont már sokkal nagyobb bravúr, hogy Jane Foster és vele együtt Natalie Portman is sokkal szerethetőbb lett, pedig, ha mondanom kellett volna valakit, hogy ki az MCU valaha volt egyik legszürkébb karaktere valószínűleg őt mondtam volna. Most viszont kapott némi személyiséget, pár remek pillanatot és még néhány poént is. A Christian Bale által megformált Gorr viszont összeségében csalódást keltőre sikerült. Ez viszont sokkal inkább a forgatókönyv, és/vagy a vágók hibája, mintsem a színészé, aki a tőle megszokott maximumot nyújtotta, de nem kapott elég játékidőt ahhoz, hogy száz százalékig kiteljesedhessen, pedig meg volt benne a potenciál, hogy egy Thanos szintű főgonosz legyen belőle.

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika

A tempóra sem lehet panasz, mert tulajdonképpen üresjáratok nélkül egyik akcióból a másikba csöppenünk és a kétórás játékidő tényleg szó szerint elröppen. Az utolsó harmad kissé kapkodós is lett emiatt, akkor egy kicsit sajnáltam, hogy olyan szigorúan fogott az a vágóolló. Hiányérzetem igazából csak emiatt van, mert minden más téren elképesztően szórakoztató élményt nyújtott a Szerelem és mennydörgés. A poénok a legtöbb esetben betaláltak (leszámítva néhány kínos szóviccet), a látvány ezúttal is káprázatos, az utolsó harmad két nagy összecsapása vizuálisan remek, és még néhány megható pillanat, valamint pár fordulat is belefért a végére. Taika Waititi pedig újfent bebizonyította, hogy James Gunn mellett ő Hollywood egyik legszínesebb és legkreatívabb rendezője.

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika pontozó thumbnail
Thor: Szerelem és mennydörgés
Összességében
A Thor: Szerelem és mennydörgés nem feltétlenül lesz a Marvel legújabb égköve, de az utóbbi három év messze legjobb alkotása, amivel a stúdió előrukkolt. Vicces, megható és eszeveszettűl pörgős. A szuperhős zsánerért és a 80-as évek rockzenéjéért rajongóknak kötelező, mindenki másnak pedig nagyon ajánlott néznivaló.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8
8
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/