Ezek után nem akarok táborozni! – Életem nyara (A Week Away, 2021 – Netflix) kritika

Az Életem nyara egy erősen vallásos körítésű tinimusical, mely keresztény jellegét egy percig sem igyekszik titkolni.

Nincs persze azzal önmagában semmi baj, ha egy film vallásos értékeket képvisel, ám Roman White első nagyjátékfilmje mindezt olyan durván „beletolja” a néző arcába, hogy az már végtelenül kínos. Nem elég, hogy a történet szerint, a problémákkal küzdő fiatal srác, Will Hawkins (Kevin Quinn), egy keresztény nyári táborban, „csudijó” táboros mókák közben találja meg a szerelmét, Avery-t (Bailee Madison), tesz szert új családra, és lel befogadó közösségre… Nem elég, hogy mindeközben szinte megállás nélkül keresztény popszámokat énekelget, sokszor teljesen indokolatlanul… Nem elég, hogy a táborban egymással vetélkedő csapatok, az „Azúr Apostolok”, és a „Bíbor Angyalok” azon veszekednek, melyiküket szereti jobban Isten… A film ezek tetejébe is szinte minden pillanatban azt kiabálja a közönség fülébe: kereszténynek lenni a legnagyobb móka a világon!

Életem nyara
Életem nyara: Bailee Madison, mint Avery és Kevin Quinn, mint Will. Kredit: Richard Peterson/Netflix

De talán még ezzel sem lenne akkora baj, ha az Életem nyara egy kicsit is elgondolkodtató, vagy parányit is mély lenne, de nem az. Olyannyira nem, hogy az egész keresztény tematika valójában nem több, mint felszín, körítés. A film cselekménye ugyanis a legapróbb módosítás nélkül, minden elemében működőképes lenne a hit megjelenése nélkül is. Sőt, tovább megyek: más környezetben még sokkal többet ki lehetne belőle hozni! Ugyanis mivel a keresztény nyári tábor minden lakója – természetesen – hibátlan értékrendű, patyolat tiszta erkölcsű személy, az Életem nyarában igazából nincs negatív karakter, nincs ellenerő, nincs tét.

Persze van itt valami felszínes moralizálás, hogy hazudni rossz, meg ilyenek, és ne mutasd magad másnak, mint aki vagy, de ettől még kis túlzással az egész fimben annyi történik, hogy Will Hawkins egy héten át remekül szórakozik egy csapat jófej fiatallal. Emiatt viszont az egész alkotás teljesen súlytalan, lapos és érdektelen lesz, hiszen nincs miért izgulni. Van itt persze egy szerelmi szál, de úgy is mind tudjuk, beteljesedik-e… Van itt valami tábori csapatok között zajló vetélkedő, ám úgy is mind tudjuk, Willék csapata nyeri-e meg…

Életem nyara
Életem nyara: Bailee Madison, mint Avery és Kevin Quinn, mint Will. Kredit: Richard Peterson/Netflix

Mindennek a tetejébe ráadásul belefuthatunk még olyan „apró” problémákba, hogy a film többször is teljesen figyelmen kívül hagyja a napszakok egymás utáni sorrendjét és hosszát… Hogy a főszereplők igazából nem énekelnek annyira jól… Hogy a dalok között talán ha egyetlen kicsit is emlékezetes akad… Vagy hogy a Will Hawkins-t alakító Kevin Quinn láthatóan utálja az egészet.

Nagyon félre ment az Életem nyara. Nem tud érdemben mit kihozni a vallásos tematikából, nem tud szórakoztatni, de még csak kissé felcsigázni sem. Persze ki lehetne még térni olyan elemekre, hogy végül is a látvány rendben van, vagy hogy Avery szerepében Bailee Madison néha egész szerethető, de nem igazán érdemes. Az összkép ettől mit sem változik: ez egy pocsék film.

Friss

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...
Gulácsi Bence
Gulácsi Bence
Üdv, Bence vagyok. A Pázmány végzős Filmelmélet és filmtörténet szakos hallgatója. Tizenöt éves korom körül határoztam el, hogy filmkritikus leszek. Azóta aktívan művelem magam, olvasok és írok a témában. Igyekszem átlátni, alaposan megvizsgálni és megérteni mind filmeket, mind a mozi világát.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...