péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Főnixként éledt újra és törli el a múltat – Zack Snyder: Az Igazság Ligája (Zack Snyder’s Justice League, 2021 – HBO) kritika

Zack Snyder megítélése finoman szólva is kétes a kritikusok körében. A DC filmek egyik legmeghatározóbb rendezőjéről beszélünk, de mennyire is okolható ő a DC filmes univerzum „bukásáért”? Mennyire volt annak idején működőképes stratégia félúton Joss Whedonra bízni az egyik legfontosabb filmet a Justice League-t, amely a Marveles Avengers-höz hasonlóan egy filmben egyesítette a legfontosabb hősöket? Mi értelme van egyáltalán egy újabb Az Igazság Ligája filmnek?

Az Igazság Ligája
Zack Snyder – Az Igazság Ligája: Gal Gadot (Wonder Woman) Kredit: HBO

Ha valaki nem ismerné a történetet:

Bruce Wayne/Batman egy közelgő apokalipszistől tartva felkerekedik, hogy szuperhős csapatot toborozzon. Törekvése ugyan nemes, ennek ellenére nem feltétlenül talál megértő fülekre. Egészen addig, amíg fel nem üti a fejét egy tényleges fenyegetés Steppenwolf (Ciarán Hinds) személyében, aki egy sokkal komolyabb veszedelem előfutára. Ahhoz, hogy megállítsák ellenlábasuk világpusztító tevékenységét hőseink rájönnek, hogy össze kell fogniuk, ha győzni akarnak és meg is alakul az Igazság Ligája kezdő csapata: Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg és Superman (Henry Cavill) személyében.

Az Igazság Ligája
Zack Snyder – Az Igazság Ligája: Jason Momoa (Aquaman), Ray Fisher (Cyborg) és Ezra Miller (The Flash) Kredit: HBO

Az alapsztori sokaknak lehet ismerős. Ez nem véletlen, hiszen már 2017-ben láthattuk ugyanezt, de akkor felmerül a kérdés, hogy miért lenne értelme megnézni ezt négy óra hosszában? A válasz igazán egyszerű: ez az eredetileg elképzelt koncepció. Sokszor szokott felmerülni egy alkotás kapcsán a kérdés, hogy mire gondolhatott a költő/szerző. Elég egyértelmű, hogy Zack Snydernek hatalmas álma volt a DC filmes univerzumot illetően és így, hogy szabadkezet kapott a Warnertől meg is tudta valósítani azt és talán még többet is.

Egyértelmű, hogy a Warner érezte a kraftot Snyder víziójában, hiszen nem kevés pénzzel támogatta meg a projekt végleges elkészültét ez pedig a végeredményen is meglátszik. Láthatóan jobbak lettek a vizuális effektusok a 2017-ben mozikba került változatnál és éppen, ezért jobban is működnek azok a jelenetek is, amiket már láthattunk ezelőtt. Érezhetően jobb lett a karakterek közötti dinamika, ami nyilvánvalóan a tudatos karakterépítésnek köszönhető.

Az Igazság Ligája
Zack Snyder – Az Igazság Ligája: Steppenwolf (Ciarán Hinds) Kredit: HBO

Aquaman a korábbi verzióban kapott körülbelül egy tíz percet a vásznon, Flash egy nevetséges párbeszéd után rögtön az igazság ligája tagjává vált, és Cyborg meg teljesen felesleges karakternek mutatkozott, és megfosztották a valódi drámától a karakterét. Az így verbuvált eléggé nevetséges liga, nem szállított különösebb izgalmakat. És ezt megfejelte Joss Whedon, hogy Steppenwolfot lebutította egy tényleg ultra papírvékonyságú főgonosszá, valamint Darkseid teljes elvetése is nagyon nagy hiba volt, hiszen a későbbi folytatások lehetőségének sem kedvezett. Mindezt egy igazán értékelhetetlen CGI köntösbe bújtatta, ami a végső harcnál már tényleg kínos volt, és még a nagy vászon sem tudta feljavítani az élményt.

Az Igazság Ligája
Zack Snyder – Az Igazság Ligája: Ray Porter (Darkseid) Kredit: HBO

Szerencsére most már a Snyder cutban nincs a levegőben lógó Flash és zéró háttértörténettel rendelkező random Cyborg, hiszen Whedon amokfutásának Steppenwolf mellett ők ketten voltak a legnagyobb áldozatai. A végső harcban is meg van mindenkinek a kellő helye és Superman teljesen adhoc érkezése is indokolttá válik. A filmzenéjére sem lehet panasz, amolyan Zack Snyderesen lett összeválogatva a tracklista, valamint a score is tartalmaz emlékezetes taktusokat.

Az összképhez hozzátartozik, hogy az egyik hiba a DC képregényfilmek esetén az volt, hogy nem igazán ágyaztak meg sok filmmel egy nagy közös szuperhős mozinak. Rengeteg hős nem kapott különálló filmet. Cyborg és Flash sem rendelkezett önálló mozival, és még ekkor Aquaman sem kapta meg a filmjét. Volt egy Wonder Woman adaptáció, ami kifejezetten jól sikerült, továbbá az Acélember, valamint a Superman vs. Batman ágyazott meg Superman és Batman karakterének. Ez bárhogyan is számolunk gyakorlatilag három filmet takar. Ezt az űrt ezzel a közel négy órás verzióval lehetett csak betölteni.

Az Igazság Ligája
Zack Snyder – Az Igazság Ligája: Henry Cavill (Superman) Kredit: HBO GO

A Zack Snyder: Az Igazság ligája ugyan nem váltja meg a szuperhősfilmek műfaját, viszont azt, amit vállalt sikerül teljesítenie, hiszen eltörli a 2017-ben kiadott borzalomnak az emlékét. Az epikus végső harc így pozitív értelemben lett felejthetetlen, valamint az utolsó fél órában egy igen ígéretes univerzumot vetít előre, melyet ütősebbnél-ütősebb cameókkal készít elő. Ha anno nagyon vártad Az Igazság Ligáját és csalódtál benne ezt semmiképpen ne hagyd ki, mert erre filmre várt minden képregény rajongó és jelentem megérte rá várni!


Cím: Zack Snyder: Az Igazság Ligája (Zack Snyder: Justice League)

Megjelenés: 2021. március 18.

Műfaj: akció, kaland, fantasy

Rendezte: Zack Snyder

Írta: Chris Terrio, Zack Snyder és Will Beall

Szereplők:

 • Ben Affleck (Bruce Wayne/Batman)
 • Henry Cavill (Clark Kent/Superman)
 • Gal Gadot (Diana Prince/Wonder Woman)
 • Ray Fisher (Victor Stone/Cyborg)
 • Jason Momoa (Arthur Curry/Aquaman)
 • Ezra Miller (Barry Allen/The Flash)
 • Amy Adams (Lois Lane)
 • Jeremy Irons (Alfred)
 • Diane Lane (Martha Kent)
 • Joe Morton (Silas Stone)
 • Ciarán Hinds (Steppenwolf)
 • Ray Porter (Darkseid)

Producerek: Charles Roven és Deborah Snyder

Zeneszerző: Thomas Holkenborg (Junkie XL)

Fényképezete: Fabian Wagner

Vágók: David Brenner

Produkciós cég: Warner Bros. Pictures, DC Films, Atlas Entertainment és The Stone Quarry

Forgalmazza: HBO MAX

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.