Titkok és igazságok (Chamboultout – 2019): Filmkritika

Francia filmet nézni egyet jelent a zsákbamacskával, még akkor is ha látszólag egyszerű, átlagos alapkoncepcióval van dolgunk. Annak az esélye, hogy egy kiemelkedő moziélményben lesz részünk pont ugyanakkora, mint annak, hogy botrányosan rosszban. Vagy éppen középszerűben, ami valljuk be, majdnem ugyanolyan kiábrándító mint a botrányosan rossz. A Titkok és igazságokat talán a kettő közé tudnám besorolni. Már ha ez ilyen könnyű lenne.

Titkok és igazságok

Itt van egy film alapjáraton érdekes történettel – a feleség könyvet ír férje balesetéről, majd jönnek az utóhatások – de azzal párhuzamosan, hogy a cselekmény halad előre, egyre zavarosabbá  is válik. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Eric Lavaine (Te válassz!, Vissza a mamahotelbe) alkotása erős identitásválságban szenved. Egyaránt magában hordozza a vígjáték és a dráma elemeit, de végül egyik mellett sem kötelezi el magát. Ugyan a humoros jelenetek között van pár ami határozottan jól sikerült, sok poénforrás egy idő után unalmassá válik, egyes jelenetek pedig szórakoztatóak ugyan, mégis kilógnak a filmből. Ezzel párhuzamosan rengeteg erős alapja lenne a drámának, de csak bele-bele kap a témákba, a mélyükre ásni nem mer vagy nem tud. Végső soron ez az ami nagyon rosszat tesz a filmnek. Mintha egy beszélgetés során feldobnánk egy csomó érdekes topikot (pl.: egy család élete egy durva baleset után, őszinteség a baráti viszonyokban, mihez kezdjen egy feleség ha férje impotens lesz?), de végül egyiket sem fejtenénk ki igazán. A hosszú felvezetés után és a kirobbanni készülő vita előtt megpaskolnánk beszélegetőpartnerünk vállát majd angolosan – ezesetben franciásan – távoznánk.

Titkok és igazásgok

Technikailag egy korrekt filmről beszélhetünk, ami előszeretettel használja ki a dél-franciaországi táj nyújtotta lehetőségeket. Sajnos a szereplőkkel már kicsit más a helyzet. A színészi játékra nem lehet panasz, sőt. Ellenben a karakterekről ez már nem mondható el. A mellékszereplők – vagyis a feleség, Béatrice (Alexandra LamySzerelembe gurulva) kivételével mindenki – elég sablonosak, egydimenziósak. Béatrice-ról ezek ugyan nem mondhatók el, kitűnése csupán kulcsszerepének köszönhető és annak, hogy karakterével minden „hétköznapisága” ellenére nem igazán lehet azonosulni. Azonban az időről időre megjelenő hétköznapi „árnyalat” az, ami talán a letöbbet hozzátesz a filmhez.


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Erdei Róbert Bence
Erdei Róbert Bence
Robi vagyok, kezdő bölcsész és közép-haladó művész. Kisfiúként a filmezés volt a nagy szerelem, mostanra inkább az írás és a fotózás foglalkoztat. Ez persze nem tart vissza attól, hogy kritikákat írjak vagy egyszer talán forgatókönyvet. Jelenleg a PPKE-BTK-n hallgatok filmelméletet és filmtörténetet.

Hasonlóak

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Buborék kritika (Bubble, 2022 – Netflix): A kishableány és a parkour története

Sokan elfelejtik, hogy az anime nem csak azt jelenti, hogy 80 epizódot végig kell...
Titkok és igazságok (Chamboultout – 2019): FilmkritikaA Titkok és igazságok egyszer nézhető film, nem okoz különösebb károsodást sem a szellem, sem a lélek szövetében, maximum egy kis gyorsan múló csalódottságot és értetlenséget. Mintha egy egész hangulatos kocsmában állnánk sorba jóféle sörért, de a pultnál csak egy pacsit kapnánk.