szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Szülőnek és gyereknek egyaránt jó szórakozás – Croodék: Egy új kor (The Croods: New Age, 2020) kritika

Ha keresni kell egy animációs filmet, ami nem túl gyerekes, de nem is csak felnőtteknek való, akkor a 2013-as Chris Sanders rendezte Croodék tökéletes választás. A barlanglakó családról szóló első rész kellően bájos, vicces és tanulságos volt ahhoz, hogy az egész családnak élvezetes kikapcsolódást nyújtson és a sikernek köszönhetően nem volt kétséges, hogy lesz második része. Előbb a DreamWorks felvásárlása – a Universal Stúdió alá került, akik először leállították a projektet-, majd a corona vírus miatt azonban mondhatni nehéz szülés volt a Croodék: Egy új kor.

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor: Nicolas Cage, mint Grug Crood. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Ám 2020-ra végre elkészült a folytatás, amit Amerikában tavaly novemberben mutattak be, hozzánk pedig több mint fél év csúszással, de végre megérkezett és élvezhetjük a (volt) barlanglakó család nem mindennapi életét. A rendezőt lecserélték, ezzel debütált nagyjátékfilmesként Joel Crawford, viszont a korábban megismert eredeti és magyar szinkronhangok visszatértek, így angolul és magyarul nézve is minőségi szórakozásban lehet részünk. A legismertebb hangok: a Grugot megszólaltató Nicholas Cage – Schnell Ádám; Ryan Reynolds, mint Guy – Szatory Dávid; és Emma Stone mint a lázadó Eep – Bata Éva, hozzájuk pedig nem kisebb nevek csatlakoznak, mint Peter Dinklage (Trónok harca) – Király Attila, Kelly Marrie Tran (Star Wars) – Rudolf Szonja és Leslie Mann (Az őserdő hőse) – Németh Borbála.

A második rész lényegében ott veszi fel a fonalat, ahol az elsőt abbahagytuk: Guy és übercuki Csimpa nadrágtartója csatlakozik Grugékhoz és együtt indulnak a Holnapba egy biztonságosabb otthon felé, amit Guy már gyerekkora – vagyis szülei halála óta keres. Kisvártatva rábukkannak egy falakkal körülvett édenkertre, amely minden igényüknek megfelel… egy valamit kivéve. Már lakik ott egy másik család: a Jobbagyék. Jobbagyék (hangsúly a „jobb”-on) a míves lombkunyhójukkal, elképesztő találmányaikkal és több hektárnyi frissen öntözött terményeikkel jó pár fokkal Croodék fölött állnak az evolúciós lépcsőn, ráadásul ismerik Guy-t és egykori családját is. Ez persze remek alapkonfliktus, ugyanis Jobbagyék inkább hasonlítanak Guy-ra, vagyis okosak, tele vannak ötletekkel és találmányokkal, ráadásként kevésbé titkolt vágyuk, hogy Croodékat kitegyék, Guy-t pedig benntartsák idilli édenkertjükben – amibe persze Eep-nek is van némi beleszólása…   

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Ryan Reynolds, mint Guy és Emma Stone, mint Eep Crood. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

A sztori alakítása persze nem véletlen, a forgatókönyvírók Kevin és Dan Hageman igyekeznek a mesén keresztül bemutatni, hogyan is lehetne vagy kellene együtt élni a huszonegyedik században. Többek között, hogy ne féljünk az ismeretlentől, becsüljük – vagy legalábbis fogadjuk el a másikat, illetve hogy a hagyomány és a tradícionalitás is megfér egymás mellett, pláne ha képesek vagyunk tanulni a másiktól. Természetesen az első rész egyik legfontosabb mozgatórugója, az apa-lánya kapcsolat most is fontos szerepet játszik, Eep és Grug kapcsolata újabb mérföldkőhöz érkezik, amit minden bizonnyal a lányos apukák fognak a legjobban megérteni és átérezni.  

Kifejezetten szórakoztatóak és ötletesek az új őskori állatok, a szárazföldi cápáktól kezdve, a hatszemű pókfarkason át, az ütőmajmok törzséig, akik beszéd helyett különböző ütésekkel kommunikálnak- nem kevés vicces jelenetet biztosítva a nézőknek. Bár én még mindig első sorban a hatalmas utazó tigrisre és az övtartó Csimpára pályázom, nagyon szeretnék itthonra egy-egyet belőlük!

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Ryan Reynolds, mint Guy és Kelly Marie Tran, mint Dawn Jobbagy. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Két dolgot mindenképp kiemelnék a filmmel kapcsolatban, mégpedig a látványt és a magyar szinkront. Mindkettő fantasztikusan jól sikerült, teljes kikapcsolódást és remek moziélményt nyújt. A színkavalkád és a látványvilág 2D-ben ugyan annyira élvezhető, mint 3D-ben és persze majd otthon is jó lesz többedszer újranézni a családdal. A szinkron most is remekül eltalált, Speier Dávid fordítása előtt ismét meghajolok! Szuper szófordulatokat és ötletes párbeszédeket írt, hogy a magyar közönség is legalább annyira élvezze, mint az amerikai – ha nem jobban. Szülő és gyerek egyaránt fetrenghet a nevetéstől akár többedik megnézésre is. 

Bár mindig nehéz folytatást készíteni, a Croodék második része jól sikerült, kivéve az utolsó nagyon idegesítő és túlzó tizenöt percet. Ott egy kicsit elgurulhatott a készítők gyógyszere és túltolták, de lehet ez csak felnőttként okozott fájdalmat, a gyerekeket nem érintette negatívan. Ha az a pár perc nem lenne, száz százalékban megugraná az első rész szintjét, így viszont kicsit elmarad mögötte.

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Catherine Keener, mint Ugga Crood; Nicolas Cage, mint Grug Crood; Ryan Reynolds, mint Guy; Emma Stone, mint Eep Crood; Kelly Marie Tran, mint Dawn Jobbagy; Leslie Mann, mint Hope Jobbagy és Peter Dinklage, mint Phil Jobbagy. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

A látványa azonban gyönyörű, a történet szórakoztató és remek családi program, amit a kicsik, a nagyok és a felnőttek egyaránt élveznek majd. Töltsön együtt a család egy kellemes mozi délutánt, mert a Croodék: Egy új kor a tökéletes választás erre.

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.