Szülőnek és gyereknek egyaránt jó szórakozás – Croodék: Egy új kor (The Croods: New Age, 2020) kritika

A hányatatott sorsú Croodék második felvonása hét év után végre elkészült, és majdnem van olyan jó, mint az első rész.

Ha keresni kell egy animációs filmet, ami nem túl gyerekes, de nem is csak felnőtteknek való, akkor a 2013-as Chris Sanders rendezte Croodék tökéletes választás. A barlanglakó családról szóló első rész kellően bájos, vicces és tanulságos volt ahhoz, hogy az egész családnak élvezetes kikapcsolódást nyújtson és a sikernek köszönhetően nem volt kétséges, hogy lesz második része. Előbb a DreamWorks felvásárlása – a Universal Stúdió alá került, akik először leállították a projektet-, majd a corona vírus miatt azonban mondhatni nehéz szülés volt a Croodék: Egy új kor.

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor: Nicolas Cage, mint Grug Crood. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Ám 2020-ra végre elkészült a folytatás, amit Amerikában tavaly novemberben mutattak be, hozzánk pedig több mint fél év csúszással, de végre megérkezett és élvezhetjük a (volt) barlanglakó család nem mindennapi életét. A rendezőt lecserélték, ezzel debütált nagyjátékfilmesként Joel Crawford, viszont a korábban megismert eredeti és magyar szinkronhangok visszatértek, így angolul és magyarul nézve is minőségi szórakozásban lehet részünk. A legismertebb hangok: a Grugot megszólaltató Nicholas Cage – Schnell Ádám; Ryan Reynolds, mint Guy – Szatory Dávid; és Emma Stone mint a lázadó Eep – Bata Éva, hozzájuk pedig nem kisebb nevek csatlakoznak, mint Peter Dinklage (Trónok harca) – Király Attila, Kelly Marrie Tran (Star Wars) – Rudolf Szonja és Leslie Mann (Az őserdő hőse) – Németh Borbála.

A második rész lényegében ott veszi fel a fonalat, ahol az elsőt abbahagytuk: Guy és übercuki Csimpa nadrágtartója csatlakozik Grugékhoz és együtt indulnak a Holnapba egy biztonságosabb otthon felé, amit Guy már gyerekkora – vagyis szülei halála óta keres. Kisvártatva rábukkannak egy falakkal körülvett édenkertre, amely minden igényüknek megfelel… egy valamit kivéve. Már lakik ott egy másik család: a Jobbagyék. Jobbagyék (hangsúly a „jobb”-on) a míves lombkunyhójukkal, elképesztő találmányaikkal és több hektárnyi frissen öntözött terményeikkel jó pár fokkal Croodék fölött állnak az evolúciós lépcsőn, ráadásul ismerik Guy-t és egykori családját is. Ez persze remek alapkonfliktus, ugyanis Jobbagyék inkább hasonlítanak Guy-ra, vagyis okosak, tele vannak ötletekkel és találmányokkal, ráadásként kevésbé titkolt vágyuk, hogy Croodékat kitegyék, Guy-t pedig benntartsák idilli édenkertjükben – amibe persze Eep-nek is van némi beleszólása…   

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Ryan Reynolds, mint Guy és Emma Stone, mint Eep Crood. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

A sztori alakítása persze nem véletlen, a forgatókönyvírók Kevin és Dan Hageman igyekeznek a mesén keresztül bemutatni, hogyan is lehetne vagy kellene együtt élni a huszonegyedik században. Többek között, hogy ne féljünk az ismeretlentől, becsüljük – vagy legalábbis fogadjuk el a másikat, illetve hogy a hagyomány és a tradícionalitás is megfér egymás mellett, pláne ha képesek vagyunk tanulni a másiktól. Természetesen az első rész egyik legfontosabb mozgatórugója, az apa-lánya kapcsolat most is fontos szerepet játszik, Eep és Grug kapcsolata újabb mérföldkőhöz érkezik, amit minden bizonnyal a lányos apukák fognak a legjobban megérteni és átérezni.  

Kifejezetten szórakoztatóak és ötletesek az új őskori állatok, a szárazföldi cápáktól kezdve, a hatszemű pókfarkason át, az ütőmajmok törzséig, akik beszéd helyett különböző ütésekkel kommunikálnak- nem kevés vicces jelenetet biztosítva a nézőknek. Bár én még mindig első sorban a hatalmas utazó tigrisre és az övtartó Csimpára pályázom, nagyon szeretnék itthonra egy-egyet belőlük!

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Ryan Reynolds, mint Guy és Kelly Marie Tran, mint Dawn Jobbagy. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Két dolgot mindenképp kiemelnék a filmmel kapcsolatban, mégpedig a látványt és a magyar szinkront. Mindkettő fantasztikusan jól sikerült, teljes kikapcsolódást és remek moziélményt nyújt. A színkavalkád és a látványvilág 2D-ben ugyan annyira élvezhető, mint 3D-ben és persze majd otthon is jó lesz többedszer újranézni a családdal. A szinkron most is remekül eltalált, Speier Dávid fordítása előtt ismét meghajolok! Szuper szófordulatokat és ötletes párbeszédeket írt, hogy a magyar közönség is legalább annyira élvezze, mint az amerikai – ha nem jobban. Szülő és gyerek egyaránt fetrenghet a nevetéstől akár többedik megnézésre is. 

Bár mindig nehéz folytatást készíteni, a Croodék második része jól sikerült, kivéve az utolsó nagyon idegesítő és túlzó tizenöt percet. Ott egy kicsit elgurulhatott a készítők gyógyszere és túltolták, de lehet ez csak felnőttként okozott fájdalmat, a gyerekeket nem érintette negatívan. Ha az a pár perc nem lenne, száz százalékban megugraná az első rész szintjét, így viszont kicsit elmarad mögötte.

Croodék: Egy új kor
Croodék Egy új kor (B-J): Catherine Keener, mint Ugga Crood; Nicolas Cage, mint Grug Crood; Ryan Reynolds, mint Guy; Emma Stone, mint Eep Crood; Kelly Marie Tran, mint Dawn Jobbagy; Leslie Mann, mint Hope Jobbagy és Peter Dinklage, mint Phil Jobbagy. Kredit: © 2020 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

A látványa azonban gyönyörű, a történet szórakoztató és remek családi program, amit a kicsik, a nagyok és a felnőttek egyaránt élveznek majd. Töltsön együtt a család egy kellemes mozi délutánt, mert a Croodék: Egy új kor a tökéletes választás erre.

Friss

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...

A Transformers: A fenevadak kora az újrakezdést jegyében készült

Az új, hetedik Transformers-film minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja azt az előző öt Transformers-produkciót, amelyet Michael...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Radics Béla, a megátkozott gitáros (2023) kritika

Vannak emberek, akiknek az élete könyörög a megfilmesítésért. Ilyen volt például Radics Béla, a...