péntek, március 1, 2024

Trending

Hasonlóak

20 dolog, amit talán még nem tudtál a ma 44 éves Star Wars-ról

Talán nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné a Csillagok háborúja filmeket, még ha nem is különösebben szereti. És ha nem szereti, akkor is számtalan információ kering a neten és a közbeszédben, amit egyszerűen lehetetlen nem meghallani, legyen szó olyan alap tényekről, hogy Darth Vader igazából Luke apja, hogy Luke és Leia testvérek; vagy ki ne ismerné Az Erő legyen veled! mondatot?

Bár Magyarországon csak 1979. augusztus 16-án mutatták be George Lucas klasszikusát, Amerikában ma 44 éve, 1977. május 25-én volt a premierje, mely egy csapásra szupersztárrá tette Mark Hamillt (Luke Skywalkert), Harrison Fordot (Han Solo) és Carrie Fishert (Leia hercegnőt). Én Star Wars rajongónak vallom magam egészen kicsi korom óta, így e jeles nap alkalmából hoztam 20 érdekes tényt, amit talán még Te sem tudtál a legendás filmsorozatról.

20. Carrie Fisher (Leia hercegnő), aki 20 éves volt az első rész forgatásán, nem viselt a filmben melltartót, ugyanis Lucas nem engedte neki. Amikor Fisher rákérdezett, hogy mégis miért, Lucas mindössze annyit mondott, hogy az űrben nincs melltartó.

19. „I have a bad feeling about this” vagyis „Valami nagyon rossz érzés fogott el”. Ezt Luke mondja Ben Kenobinak a Halálcsillag felé közeledve. Ez a mondat annyira megtetszett a rajongóknak, hogy a későbbi filmekbe is beletették a kedvükért. Bizony, mind a 10 filmben hallható, még ha Az utolsó Jedik-ben csak BB8-től „hallhatjuk” is pittyegés formájában.

18. Az elején nem úgy tűnt, hogy Harrison Ford lesz Han Solo. Ami furcsa, tekintve, hogy már játszott Lucas egyik korábbi filmjében, az American Graffiti-ben. Ford akkortájt még nem élt meg a színészetből, ezért asztalosként dolgozott – többek között Lucasnak is. A színészek csak érkeztek a meghallgatásra, mint Kurt Russel, Al Pacino, Sylvester Stallone, míg végül mégiscsak Ford lett a befutó. A többi pedig történelem.

17. Az Egy új remény alcím 1977-ben még nem volt látható a film elején, csak 1981-től, addig csak szimplán Star Wars-ként futott a mozikban.

16. Han Solo egyik legismertebb mondata improvizáció volt, mert Harrison Ford nagyon unta, hogy milliószor vették fel a „Szeretlek – Én is szeretlek” jelenetet a Bespinen. Nem érezte „magáénak” –ahogy a rendező, Irvin Kershner sem –, végül improvizációként csak annyit mondott, hogy „Tudom”. Azóta a legtöbb Star Wars-rajongó pár jegygyűrűjében ez olvasható.

15. Steven Spielberg 40 millió dollárt keresett a Csillagok háborújával, pedig nem is vett részt a készítésében. Bizony, ugyanis Lucas annyira nem hitt abban, hogy sikeres sci-fi lesz a Star Wars, hogy fogadást kötöttek Spielberggel, miközben a másik rendező A harmadik típusú találkozásokat (Close Encounters) készítette: Lucas ad 2,5 százalékot a Star Wars bevételéből, ha Speilberg is ad neki A harmadik típusú találkozások-éból ugyan annyit. Spielberg belement, Lucas örült, és azóta is vígan fizet. A Harmadik típusú találkozások ugyanis világszinten 303 millió dollárt keresett, míg a Csillagok háborúja 775 millió dollárt.

14. Majdnem Orson Welles lett Darth Vader hangja. Végül Lucas azért vetetette el az ötletet, mert a legendás színész baritonját túl felismerhetőnek tartotta.

13. Alig 40 filmszínházban kezdték vetíteni A Csillagok háborúját, annyira nem bíztak a sikerében. Ez persze az első hétvége után megváltozott…

12. Lucas idegösszeroppanást kapott a Csillagok háborúja első részének készítése alatt, mire végre befejezte a filmet. Nem csoda, hogy A birodalom visszavág-ot (The Empire Strikes Back) már nem szerette volna ő rendezni. A kreatív irányítást megtartotta, de korábbi professzorát, Irvin Kershnert kérte fel a rendezésre.

11. Harrison Ford szerződése csak két filmre szólt, ezért kétséges volt, hogy benne lesz-e A Jedi visszatérben (Return of the Jedi). Ford persze aláírt, és azt már szinte mindenki tudja, hogy könyörgött Lucasnak, hogy öljék meg Solo-t az utolsó részben. Lucas szerencsére ezt nem engedte, de mint tudjuk, J.J. Abrams teljesítette a kérését…

10. Chewbaccát Lucas kutyája ihlette, aki egy alaszkai malamut volt. A wookie (ejtsd: vuki) nevet pedig Lucas egy barátja, Terry McGovern találta ki néhány évvel az első rész forgatása előtt.

9. Yodát majdnem egy maszkot viselő majom keltette életre Frank Oz bábmester helyett.

8. Mark Hamill megsérült a Halálcsillag szeméttárolójában. Természetesen nem összezúzták, hanem elpattant egy ér az arcában, miközben a víz alatt volt. Túl sokáig tartotta vissza a levegőt. A későbbi felvételeknél néhol látszik, hogy Hamill takarja az arca bal felét a kezével.

7. A Boba Fettet játszó Jeremy Bulloch arca is látható A birodalom visszavágban, méghozzá birodalmi tisztként. Ő vonszolja arrébb Leiát a Bespinen, miközben Luke-ot csapdába csalják.

6. A Jedi visszatér rendezését többek között felajánlották David Lynch-nek is, aki köszönte, nem kért belőle, állítólag azért, mert a Star Wars „túlzottan Lucas gyermeke és elképzelése”.

5. Volt egy pillanat, amikor Lucas eljátszott a gondolattal, hogy teljesen más legyen az eredeti trilógia vége. Rövid ideig úgy tűnt, hogy amikor Luke leveszi apja maszkját a Halálcsillagon, utána a saját fejére teszi és áttér a sötét oldalra. Lawrence Kasdan forgatókönyvíró állítólag imádta az ötletet, de Lucas szerencsére hamar elvetette a „gonosszá lett Luke” véget.

4. Tudod, hogy a cuki kis macikat ewok-nak hívják A Jedi visszatérben, ugye? És honnan tudod? Ugyanis a filmben sehol nem hangzik el. Persze a forgatókönyvben, a könyvben és a játékokon szerepelt a név, így elég sokan tudják.

3. A Jedi visszatér-t a Blue Harvest álcímen forgatták, ezzel próbálva megakadályozni a paparazzik jelenlétét. Horrorként hivatkoztak rá és reménykedtek, hogy nem derül ki éppen melyik filmet is forgatják…

2. A birodalom visszavág ikonikus jelenete, ahol Luke megtudja, hogy Vader az apja, meglepetés volt mindenki számára. Az eredeti forgatókönyv szerint Vader azt mondja Luke-nak, hogy „Én öltem meg apádat.” Ezt Lucas megváltoztatta a filmtörténelem egyik leghíresebb mondatára nem sokkal a premier előtt: „Nem, én vagyok az apád”. Igen, a meglepetés és a titoktartás az egyik legnagyobb erőssége Lucas-nak.

1. Lucas kihagyta a Csillagok háborúja május 25-i premierjét, inkább elment egy barátjával Hawaiira pihenni, mert félt a negatív kritikáktól. Ez a barát Steven Spielberg volt, a film pedig, mint tudjuk hatalmas siker lett, negatív kritika pedig alig érkezett.

+1: Az első hat Csillagok háborúja filmnek májusban volt a premierje, ezzel a Disney szakított, amikor karácsonyra tette a VII-IX. rész és a Zsivány egyes bemutatóját. Ma viszont nemcsak az Egy új remény ünnepel, hanem A Jedi visszatér és a Solo: egy Star Wars történet (Solo: a Star Wars Story, 2018) is: mindkettőnek május 25-én volt a bemutatója. A Jedi visszatér ma lett 38 éves, míg a Solo: Egy Star Wars történet három gyertyát fújhat el a képzeletbeli tortán.

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.