vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Visszatekintő: A 4. Magyar Filmhét

A 4. Magyar Filmhét 2018. február 7-11-ig a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanács támogatásával zajlott ezúttal a jelentős múlttal rendelkező budapesti Corvin Moziban. Az idén több, mint 130 filmet bemutató hét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2017-es hazai játékfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és animációs filmeket.

A Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadójára március 11-én kerül sor. A díjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással, amelyet a seregszemle végén, ünnepélyes keretek között nyújtanak át a díjazottaknak a Vígszínházban (a filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2017. december 2-től 2018. január 14-ig regisztrálhatták, nevezhették). A díjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással, amelyet a seregszemle végén, ünnepélyes keretek között nyújtanak át a díjazottaknak a Vígszínházban (a filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2017. december 2-től 2018. január 14-ig regisztrálhatták, nevezhették) összesen 23 kategóriában, mint például a legjobb játékfilm, legjobb tévéfilm, legjobb dokumentumfilm, legjobb kisjátékfilm, legjobb animációs film, legjobb rendező (játékfilm kategória), legjobb forgatókönyvíró (játékfilm kategória), legjobb férfi főszereplő (játékfilm kategória), legjobb hangmester (játékfilm kategória), legjobb látványtervező (játékfilm kategória), legjobb zeneszerző (játékfilm kategória).

Az esemény keretén belül két filmet tekintettem meg. Az egyik, az 1945  volt Török Ferenc rendezésében, ami képivilágában, s hangulatában egyaránt westernre emlékeztetett. A filmalkotás Szántó T. Gábor elbeszélése alapján született, a forgatókönyv pedig Török Ferenccel együttműködésben jött létre. A történet 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik a vidéki Magyarországon. Az izgalmakban és cselekményekben gazdag történet egy percre sem hagyja elkalandozni a figyelmet. A színészi alakítások egytől-egyig kivételesek. A főszereplő Rudolf Péter kövéren, kopaszon, bajusszal jelenik meg egy helyi törtető, mindenható figura bőrébe bújva, akit mindenki fél. Ez a félsz, bizalmatlanság vonul végig a II. világháború utáni különös vidéki közösség életén, mígnem bekövetkezik a fordulópont és a megszokott rendszer kibillen a látszólagos, mesterségesen fenntartott egyensúlyából.

Nagy érdeklődéssel néztem meg a másik, Az állampolgár című filmalkotást is. Igazán drámai és megindító történet Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), az afrikai menekült magyarországi beilleszkedését, magyar állampolgárrá válásának törekvéseit, valamint magánéletét dolgozza fel Vranik Roland rendezésében. A film természetes, őszinte mondanivalókban, váratlan történésekben bővelkedik. A szereplők hiteles alakítást nyújtanak annak ellenére, hogy amatőrök.

Mindkettő filmet ajánlom az érdeklődő, filmszerető közönség figyelmébe, mert véleményem szerint igazán egyediek és ízig-vérig magyar hangulatúak.