csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

A Toretto klán kitart amellett, amihez ért, vagyis tör-zúz és halmozza a lehetetlent: Halálos iramban 9 (F9 – 2021) kritika

A covid első filmes „áldozata” nem a Halálos iramban 9. része volt, ugyanakkor Dieselék voltak az elsők, akik a 2020. áprilisi premiert szinte azonnal 2021 áprilisára halasztották – és végül júniusban be is tudták mutatni itthon és Amerikában egyaránt. A rendező ezúttal is Justin Lin, aki a harmadiktól a hatodik részig rendezte a filmeket. A Universal stúdió már bejelentette, hogy a 10., és a sagát lezáró 11. részt is Lin fogja rendezni.

Addig beszéljünk arról, hogy miről is szól a kilencedik rész: Dom Toretto visszahúzódva él egy félreeső helyen Letty-vel és fiával, a kis Briannel, de tudják, hogy a veszély állandóan ott les rájuk a békés horizonton. Ezúttal ez a veszély arra kényszeríti Domot, hogy szembenézzen múltbéli bűneivel, ha meg akarja menteni azokat, akiket a legjobban szeret. Összehozza csapatát, hogy megakadályozzanak egy olyan tervet, amely megrengeti a világot. A terv kiötlője a legképzettebb bérgyilkos és legprofibb sofőr, akivel valaha találkoztak – és aki történetesen Dom elveszett öccse, Jakob (John Cena)

Halálos iramban 9
Halálos iramban 9: Vin Diesel, mint Dom és Michelle Rodriguez, mint Letty. Kredit: Giles Keyte/ © 2021 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Mondjuk, hogy megpróbálom figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a készítők szerint teljesen rendben van, hogy nyolc részig semmi sem utalt arra, hogy van még egy Toretto – mondjuk egy baba sok-sok hónap terhesség után már előkerült a 8. részben, így nem is értem, miért lepődtem meg ezen a húzáson –, de végül is ez egy Halálos iramban-film, nem is igazán kell ezen fennakadni.   

Azon annál inkább, hogy lassan mindenki visszatér, aki valaha szerepelt a szériában, talán csak a Gisele-t alakító Gal Gadot (Wonder Woman 1984) nem – aki vagy a premier plánban bekövetkezett halála miatt, vagy mert túl drága lenne most már, de még egyelőre nem kelt életre valamilyen rejtélyes ürüggyel. Persze félreértés ne essék, örültem az eddig visszahozott szereplőknek, csak lassan olyan érzésem van, hogy a 11. rész már jobban fog hasonlítani a Dallas egyik epizódjára, mint egy dollármilliókba kerülő autós filmre. Azért remélem, hogy Pamela Ewing-húzás nem lesz – tudod, amikor Pamela egyik reggel felébred és kiderül, hogy az egész évadot csak álmodta… Lehet, hogy Dom felébred és még mindig utcai versenyzőként és tolvajként tengeti napjait? Na jó, ez persze erős költői túlzás a részemről, de minden bizonnyal érted az iróniát.

Halálos iramban 9
Halálos iramban 9. Kredit: © 2021 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Na de visszavéve a szarkazmusból, talán csak annyi hibát rónék fel a filmnek, hogy bár Vin Diesel és a kezdetektől jelen lévő szereplők a lelke a franchise-nak, igazából mintha kissé már megfáradt volna. Mármint Vin, és nem a film. Nem túl látványosan, nem túl szembeötlően, ám dörmögő hangja és melankolikus tekintete néha egy kicsit „többért” kiállt. Persze minden 15. percben valaki – többnyire Vin – elmondja, hogy mennyire fontos a család és az összetartás, és néha már elfelejtem, hogy oké, hogy család, de a 20 éve útnak indított széria első részében tulajdonképpen Torettóék összelopkodták azt, amire szükségük volt, és elszórakozgattak az utcai versenyeken…

Az előző részekhez képest most többet kapunk a mellékszereplőkből, ami jó dolog, mert most inkább elhiszem, hogy nem csupán divatos biodíszletként szolgálnak, és igyekeztek nekik több szöveget és viccesebb, vagy épp feszültebb párbeszédeket írni nekik. És bár Dieselék már korábban is rájöttek, hogy minél több régi és közkedvelt karaktert hoznak vissza, annál nagyobb lesz az érdeklődés, mégis valahol ezt egy kicsit most túlzásba vitték, hisz akármilyen hosszú is a film, lehetetlenség, hogy elegendő szöveget és sztorit kapjon az igencsak nagy létszámra duzzadt család.

Halálos iramban 9
Halálos iramban 9: John Cena, mint Jakob és Vin Diesel, mint Dom. Kredit: Giles Keyte/ © 2021 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Ráadásként most először a múltba is visszatekintünk, hogy megismerjük Dom és az öccse, Jakob múltját, amire szükség is van a megfelelő érzelmi töltet és az újítás kedvéért. Dwayne Johnson helyett az újabb izomadagot ezúttal a kemény tekintetű – szintén volt pankrátor – John Cena biztosítja.   

De bevallom, megbocsátom a Halálos iramban 9. részének ezeket a kisebb-nagyobb hibákat. Hogyne tenném, hiszen én is azok közé tartozom, aki:

Halálos iramban 9
Halálos iramban 9 (B-J): Sung Kang, mint Han és Jordana Brewster, mint Mia. Kredit: © 2021 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.
  • örült Letty visszatérésének,
  • szereti a Tokiói hajszát,
  • folyton nevet Ludacris és Gibson párbeszédein,
  • a legkevésbé a 2. epizódot szereti,
  • a leginkább pedig a 6. és 7. részt kedveli,
  • bármikor szívesen elmenne egy ilyen versenyre, csak hogy megnézze, valóban ilyen turbózott autókkal rohangálnak-e a közutakon,
  • nem érti, miért utálják ennyien a Hobbs&Shaw-t,
  • nem számolta a kifutópálya hosszát a 6. részben, mert a filmen izgult,
  • és persze sírt a 7. rész végén, a „See you again” alatt.

Egyébként a Halálos iramban 9. része nem rossz film, hiszen valljuk be, most már minden részben azt várjuk, hogy mivel múlja felül az előzőt, vagyis hogy Dieselék milyen elképesztő dolgot találnak ki, amit aztán a kaszkadőrök és a CGI-szakértők a lehető leglátványosabban oldanak majd meg. Ebben a részben mondjuk az űrbéli utazás már kicsit több a sokknál, de annál is inkább csak az a bosszantó, hogy miközben az űrben, búvárruhában, egy autóval lavíroznak és egy szatellittel készülnek ütközni (nem viccelek), Ludacris halálosan komoly arccal magyarázza, hogy „Te ugye nem értesz a fizikához?” Hát nem, bevallom őszintén, és a fizikatanárom is teljesen egyetértene ezzel, de már várom az amerikai kísérletezőket, akik a film hatására megpróbálják majd fellőni magukat az űrbe…

És hogy érdemes-e megnézni a Halálos iramban 9. részét? Hát hogyne lenne az! Mert persze, hogy észrevesszük a kalapnyi baromságot, amit az arcunkba tolnak, de mégis, még mindig megvan benne az a plusz, ami miatt örömmel nézzük Dieselék 9. eszeveszett száguldását, ahogy leszakadt függőhídon Tarzanként lengenek, vagy mágnesekkel szórakozva hajtanak végre megdöbbentő trükköket. Mert ezúttal is szívesen beülnénk közéjük Dom Chargerébe, hogy átéljük velük a kalandot, az izgalmat és száguldást, ami már 20 éve a moziba hívja a Halálos iramban-sorozat rajongóit.

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.