vasárnap, február 25, 2024

Talpig fegyverben (Guns Akimbo – 2019) [Kritika]

Miles (Daniel Radcliffe) egy átlagos IT-s. Napközben egy meglehetősen idióta online játék még addiktívabbá tételén serénykedik. Emellett meghunyászkodva viseli, a végletekig izomagyúra sarkított felettese önkényeskedését. Ezzel szemben munkaidő után – kompenzálandó – éli a trollok még sivárabb, céltalan dagonyázását az internetek pöcegödrében, ami ugyanolyan addiktívnak bizonyul, mint a játék, amit fejleszt és moderál. Aztán egyszer csak ránéz a SKIZM nevű játékra, ami meglehetősen nagy népszerűségnek örvend mostanság. A játék kihívásos rendszeren alapul. Az nyer, aki megöli a másikat. És mindezt persze stream-elve, élőben követhetik az emberek világszerte. A jelenlegi bajnok Nix (Samara Weaving), akit igen régóta próbálnak kicsinálni, sikertelenül.

Szóval mi ott kapcsolódunk be a történetbe, hogy Miles vastagon beszólogat a SKIZM kemény magjának, és nyilván nem tud rejtve maradni azok elől, akiket vadházasságra szólított fel a kedves édesanyjukkal. Meg is érkeznek hozzá, szolidan rárúgják az ajtót, majd miután kiütötték, két izmos félautomatát szegelnek a kezeihez. Ami egyrészt azért ciki, mert baromi nehéz egy reggeli merevedéssel és a sürgős vizelési ingerrel is megküzdeni úgy, hogy az ujjad egy csurig töltött fegyver ravaszán pihen, de ugyanilyen kihívás mondjuk az öltözködés és a lakásból való kijutás is. Arról már nem is beszélve, hogy meg kéne ölni Nix-et (legújabb barátai, a SKIZM üzemeltetői, ezt a vidám feladatot találták ki neki büntiből), akit azok sem tudtak elintézni, akiknek tapasztalatuk van tűzharcban. Míg Milesnak még a kezéhez szögelt pisztoly eldördülése is komoly (hallószervi és) lelki károkat okoz.

Emellett egy találkozója is lenne az ex-barátnőjével, Novával (Natasha Liu Bordizzo), akiért még mindig súlyosan odavan. És elég nehéz jó benyomást kelteni, ha alsógatyában, mamuszban és egy koszos köpenyben, késve érkezel a randira, miközben az arcod szét van verve. Arról nem is beszélve, mikor Nova meglátja a két stukit. Eközben már Nix is tudomást szerzett az új kihívottról. Mit sem sejtve arról, hogy korántsem önszántából lett az ellenfele. Nem taglalnám tovább a történetet. Pörgős, akció dús, remek humorú és még a szinkron sem bántotta a fülemet annyira.

DE! A film alapötlete remek. A balfék fejlesztő, aki többszörös szerencséjének köszönheti, hogy nem egy golyóval a fejében végzi. Aki meg akarja menteni az exét és belerángatták egy lehetetlennek tűnő küldetésbe, de mégis valahogy ledarálja a kihívást.  Viszont mindeközben olyan lyukak vannak a sztoriban, hogy csak fogtam a fejem. Visz magával, nem törődsz a miértekkel (Nix mégis miért nem hagyja abba? Félig utalnak rá, aztán mégsem árulják el.), beszippant az akció, a zene és a tempó. Kicsit olyan voltam, mint a filmben bemutatott felhasználók. Kit érdekel miért öldökölnek? Szórakoztat, szóval nézem. A nézettség meg ugye generálja a további gyilkolászást. De a rendőrség miért tehetetlen? Még ha ezt próbálják is megmagyarázni így-úgy, nem túl reális. Mert azért ha valaki ilyen mértékű mészárlást tolna élőben, a való életben, azt jobban igyekeznének megfékezni. Legalább is nagyon remélem.

Emellett sajnos irtó kevés pénz lehetett a CGI-ra, mert a robbantások úgy néznek ki, mintha valaki egy iPhone-nal rakta volna össze. Az akciójelenetek nagyon menők akartak lenni, de a Kingsman templomi jelenete magasan veri. Néha próbálkozik a First Person Perspective-vel (amikor a főhős perspektívájából látod az eseményeket), de közel sem egy Hardcore Henry. Ütős akart lenni a sztori, de itt-ott elfogyott a szufla. A vége pedig számomra kifejezetten bugyutára sikeredett. Mindezektől függetlenül azért ajánlom a filmet, mert remek kikapcsolódást nyújt.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés6 Votes
68
Talpig fegyverben
Összességében
A Talpig fegyverben egy kicsit esetlen akciófilm, aminek a forgatókönyvébe annyira beleszeretett a saját író-rendezője, Jason Lei-Howden, hogy nem tudták rábeszélni az egyértelmű logikai bukfencek kijavítására. Így viszont hiába a remek alapsztori, nem kapott elég pénzt a látványra sem. Pedig ahhoz azért ért, hiszen olyan filmek vizuális effektjeiért felelt, mint a Bosszúállók első része, vagy a Farkas. Marad egy vicces akciófilm, ami után azért némi hiányérzeted lehet a moziból távozáskor.
Pozitívumok
Remek alapsztori
Jól megírt szövegek, jó humor
Nagyon jó zene
Negatívumok
Magyarázat nélkül hagyott történések
Néhol vállalhatatlan CGI
70
Értékelés

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda

Hasonlóak

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Abszurd felnövéstörténet: Szegény Párák (Poor Things – 2023) kritika

Yorgos Lanthimos filmjei általában nem túl széles közönségnek szólnak. Művei nagy részben művészfilmek, vagy...

Zack Snyder karácsonyi ajándéka, avagy egy katasztrófális ponyva sci-fi: Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke (Rebel Moon – Part One: A Child...

Az ünnepi időszakra megérkezett a Netflixre a rajongói által látnokiknak tartott Zack Snyder ősrégi...