péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Anya-lánya program: Lőpor Turmix (Gunpowder Milkshake – 2021) kritika

Sam (Karen Gillan – A Galaxis örzői; Jumanji: Vár a dzsungel) sétál egy félhomállyal csinosított szobában, körülötte hullák. Nemrég végezhetett velük, mert kissé kimerültnek tűnik. Hangokat hall. Előre lép kettőt, megáll. Így az a halvány fénycsík, amivel két világosító és egy fénydublőr eddig szöszmötölt, pontosan a szemére vetődik. Szép munka, tiszta noir. Kicsit összeszűkült tekintettel réved a közeljövőbe, ami nagy összecsapást ígér, mikor megjelenik egy tucat marcona fiatalember.

Snitt.

Sam hazaér, véresen. Szóval mindenkit elintézett. Valami akció biztos volt, de nekünk csak a félhomály és a morcos ábrázat maradt.

Na ezt nevezem én bevezetőnek.

Meglehetősen lustának és laposnak. Értem én, hogy mi van. Sok ilyet láttunk már, nem kell mindent a szánkba rágni. De egy akciódúsnak ígért, Lőpor turmix címmel megáldott film ne csak ígérgessen már egy akciójelenetet, hanem mutassa meg.

Lőpor turmix
Lőpor turmix: Lena Headey, mint Scarlet. Forrás: Big Bang Media

Itt rögtön lejjebb adtam az elvárásaimat. Mikor meghallottam a szinkront, még egy picit.
Majd aztán Lena Headey (Trónok harca, Imagine Me & You, 300) is eltűnt egy órára. Na jó’van, mondom, akkor ezt hagyjuk.

Szóval beültem egy filmre, amit nem éreztem az év mozijának, de még így is alul tudta múlni önmagát. Jár a taps!

A sztori gyökkettő.

Fiatal lány, kihagyva a felesleges köröket a pályaválasztási tanácsadónál, folytatja anyuci hivatását és beáll a CÉGhez bérgyilkosnak. (Szeretem ezt a céget. Ez vajon mindenhol ugyanaz a cég, amiről soha semmit nem tudunk meg, kizárólag annyit, hogy öreg, fehér férfiak irányítják elképesztően titkosan?) Természetesen mindezt azután, hogy anyu otthagyta egy bisztróban, a közös turmixolás közepette.
Ennyit a turmixról a címben. Ennyiben kimerült.
Két óra alatt kibogozhatja az ember, hogy ez a turmix-bár amolyan (lő)fegyvertelen IRL chat szoba CÉGes és konkurens bűnözőknek, ahova Scarlet (Lena Headey) előszeretettel hordta az ő pici lányát. Biztos sokat turmixoltak együtt, mert nagyon rituális (és kínos) a közös fagyizás Sam visszarévedésében, amiből megtudhatjuk, anyu milyen szívtelenül hagyta őt ott 15 éve. Kihagyva ezzel a lánya lázadó tinédzserkorát.

Innovatív megoldás idegösszeropi ellen! Don’t do it at home!

Lőpor turmix
Lőpor turmix: Lena Headey, mint Scarlet. Forrás: Big Bang Media

Na de robog ám tovább a klisékamion!

Sam visszavisz néhány fegyvert a könyvtárba. Ez egy céges fegyverkölcsönző? Vagy csak Sam ismeri a helyet, anyja révén? Ez valami fura női, földalatti értelmiségi assasin banda? Vagy mindenkit kiszolgálnak, aki rájön a könyvbe rejtett skúlók szisztematikájára?
Mondjuk a CÉG további emberei, akik mind (a hárman) férfiak és rettentő balf@szok, nem ide járnak napalmért. Vagy csak most nem. Nem tudom. Akinek kiderült, írja meg kommentben.
Viszont őket küldi Nathan (Paul Giamatti – Lány a vízben, Kerülőutak) Sam után, mert kedvenc vérbérencünk ahelyett, hogy visszavinne egy pandás kézipoggyásznyi kincstári takarékjegyet a CÉGnek, inkább megmenti az azt elsikkasztó könyvelő kislányát, miután jól lepuffantotta szegény párát.

Véletlenül.

Ahogy az orosz maffiafőnök egyetlen örökösét is.

És ez a csaj a CÉG legjobb embere! Besz@rsz.

Innentől mindenki Samet akarja elkapni. Itt az ideje, hogy anyu visszatérjen és hozzávágjon néhány kéretlen közhelyet. Majd vissza a könyvtárba a keménykötésű pindúr pandúrokhoz. Akik haragszanak Scarletre, amiért otthagyta őket egy szó nélkül 15 éve, de azért mégis csak segítenek a lányoknak, mert csak.

Lőpor turmix
Lőpor turmix (B-J): Michelle Yeoh, mint Florence; Angela Bassett, mint Anna May és Carla Gugino, mint Madeleine. Forrás: Big Bang Media

MERT LÁNYOK, JÓ!?

Fröcsög a képernyőn a vér és az ösztrogén. Minden pasi béna, vagy kellék. Van egy orosz srác, akiről a játékidő feléig annyit tudni, hogy zsíros a haja. De úgy nagyon. Zsidró hiperventillálna. Aztán végre kisöpri az arcából, hogy megláthassuk, milyen színű a gyufa, aminek a tövét rágcsálja. (rózsaszín)
Na ilyen és ehhez hasonló fiúk asszisztálnak ahhoz az agyament ámokfutáshoz, amit a lányok rendeznek. Csak sajnos ettől nem lesz egy film feminin vagy feminista, csak szimplán bűnrossz.

Több ponton is likvidálni lehetne a csajokat, de itt most nekik nagyon badass-nek kell lenni. Csak kár, hogy low hozzá a budget. Ami az akciójeleneteken látszik meg leginkább. Elsőre azt gondoltam, hogy szeretne a film olyat letenni az asztalra, mint a Kingsman szemet gyönyörködtetően megkoreografált akciójelenetei, és direkt van visszavéve a vágásból. Aztán elég hamar úgy döntöttem, hogy csak szimplán nem futotta háromnál több kamerára. Szóval nem volt miből vágni. Volt egy-két jó ötlet és megoldás ezen a téren, sőt még humora is van itt-ott a filmnek, de sajnos még az exalkoholista Cersei sem tudta megmenteni ezt a kotyvalékot, amit ínycsiklandozó turmixként akarnak eladni nekünk.

Lőpor turmix
Lőpor turmix (B-J): Karen Gillan, mint Sam és Chloe Coleman, mint Emily. Forrás: Big Bang Media

Jah és várjá’, ráteszem az i-re a pontot!

Az egész csapatot úgy, ahogy van, lejátszotta a 8 és háromnegyed éves (jó, valójában 12) Chloe Coleman. Vicc.

Szóval, ha rám hallgatsz és erős nőket néznél, összetett karakterfejlődést, vagy csak jó akciójeleneteket, akkor látogass vissza az LV-426-ra. Ott is egy CÉG csinált káoszt. Ezek a cégek. Cöh.

Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda