péntek, március 1, 2024

„Itt most tényleg minden a Star Warsról szól majd.” – Barta Zoltánnal beszélgettünk az egy hét múlva megrendezésre kerülő hatodik Országos Star Wars Rajongói Találkozó kapcsán

A Star Wars filmek még mindig nagyon népszerűek az egész világon. Létezik hazánkban egy rajongói klub, mely évtizedek óta működik. Vezetőjével, Barta Zoltánnal beszélgettem abból az apropóból, hogy április 22-én lesz egy újabb Star Wars esemény Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

ARTSOMNIA: Április 22-én lesz megtartva a hatodik Országos Star Wars Rajongói Találkozó. Beszéljünk egy kicsit az előzményekről.

BARTA ZOLTÁN: 1996. október 29-e óta létezik a klub. Először a Petőfi csarnokban alakult, de akkor még szinte csak haveri szinten találkozgattak, én fél évvel később csatlakoztam hozzájuk. Akkor jött az ötlet, hogy létesítsünk egy igazi klubot. Szerettem volna egy klub újságot csinálni, hogy az emlékek megmaradjanak a korszakról, és ez nagyjából sikerült is. Jelmezeket is készítettünk, bár ezek még kissé kezdetlegesek voltak. Végül egyre több televíziós meghívásunk volt, és sokat cikkeztek rólunk a sajtóban is. Én 2002 óta vezetem ezt a rajongói kört. A Petőfi csarnokban tartottuk gyűléseinket, aztán jött a Duna Pláza, Pólus, Lurdy ház mozija. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy több aktivitást szeretnének a rajongók, és így más jellegű terek kellenek a mostani rendezvényekhez. Így jutottam el a Ferencvárosi Művelődési Központhoz.

Mik a terveitek erre a találkozóra?

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a program, és azon, mit szeretnék én látni, ha elmegyek egy ilyen alkalomra. Megpróbálok látvány orientáltabb lenni, lesznek kiállítások, melyek a régmúltat és a mostani korszakot felölelik. Plakátkiállításról van itt szó. Nagy fotógyűjteményem van, abból is sok képet kiteszünk. Ezek közt vannak olyanok például, amelyeket a régi trilógia producere, Gary Kurtz készített. Action figurákat is láthatnak majd a nézők, melyekhez háttereket készítünk. Lesz kirakodóvásár is, külön standon, itt majd a gyerekek is tudnak mivel játszani, színezhetnek a Star Warsos színezővel, és csillámtetkót is kaphatnak.

Az első, 1977-es filmben a Millennium Falcon fedélzetén játszottak egy hologramos társasjátékkal. Úgy hallottam, van ilyen nektek is.

Igen. A miénk egy dobókockás változat, de ezenkívül is vannak még társasjátékaink, ezek saját fejlesztésűek.

Mi lesz a színpadi program?

Sokféle műsorból lehet majd csemegézni, például szinkronos színészek lépnek majd fel: Csernák János, Zsigmond Tamara, Molnár Ilona, Molnár Levente, Markovics Tamás, és Rajkai Zoltán. Aztán meghívtunk még műfordítókat, szaklektorokat is, akik beszélnek majd a könyvekről, a könyves piacról. A videójátékokról is szó lesz „45 év 45 percben” mottóval. Ezenkívül rövid dokumentum filmeket raktam össze, a színpadi panelek átkötésére, kis rövidfilmeket lehet majd megnézni. Sok ritkaságunk van, ezek jó része haveroktól gyűjtésekből való, vagy vhs-ről lettek digitalizálva, illetve laser discekből. Ezeket feliratoztuk. Van egy Mark Hamill interjú 1983-ból, ő akkor azt nyilatkozta, hogy George Lucas azt mondta neki, egyszer forgatnak vele olyan filmet, amelyben ő öreg lesz, és az idős Luke Skywalkert fogja alakítani. Ezért ez is egy kuriózum.

Hogyan lesznek berendezve a termek? Hasonlóképpen mint a Travelling galaxy kiállításon?

Az előtérben Jabba palotája látható majd, a befagyasztott Han Soloval, melyet egy Dunavarsányi társaság, a Star Wars Art Group készített. Először sisakokat kezdtek el készíteni, aztán ráálltak a díszletekre. Van nekik még egy császári trónterem is, ezt is el szerettem volna hozni, csak nincsen elég hely, pláne ha sok lesz a néző.

Lesz Star Wars kvíz is?

Igen, lesz. Kettő a felnőtteknek szól, egy meg a gyerekeknek. A színpadon lesz a felnőtteknek szóló, komoly, „stresszelős” játék lesz. Az aulában pedig a gyerekeknek valót rendezzük meg.

Mi a helyzet a Magyar Lego Star Wars Klubbal? Úgy hallottam, ők is elmennek erre az eseményre.

Igen őket is meghívtuk, és komoly gyűjteménnyel rendelkeznek. Nagy terepasztalokat fognak kiállítani, itt lehet majd megcsodálni a műveiket. Régi és új régi filmekből egyaránt alkottak.

Nagy hagyománya van a Star Wars videojátékoknak. Ez hogyan kerül a képbe?

Ezek külön teremben lesznek majd, és az Insert Coin egyesületnek hála nyolc konzolon lehet majd régi játékokat játszani. Például a Commodore-on, Atari-n, és a Nintendo-n. Ráadásul régi katódcsöves televíziókon játszhatnak majd az érdeklődők. Ezenkívül lehet 3D szemüvegben is csatázni a VR-sarokban. Még szeretnék beszélni a klubtagságról is: aki szeretné, az itt helyben csatlakozhat hozzánk. 2024. december végéig lesz érvényes az új tagsági. Előnye, hogy hamarabb bejöhetnek ezekre a a rendezvényekre. Kisebb kamara összejöveteleket is szoktunk tartani, melyeken csak a klubtagok vehetnek részt. Itt most tényleg minden a Star Warsról szól majd. Jelmezeseink – Darth Vader és Boba Fett – pedig a kapuban fogadják majd az érkezőket, de a rendezvényen is lesznek különféle jelmezes részt vevők. 

Köszönöm a beszélgetést, és remélem, hogy sikerrel zárul majd a rendezvényetek!

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

Képzőművészeti tehetségkutató pályázatot indít a MűvészTerem

Professzionális és amatőr alkotókat szólít meg az a képzőművészeti pályázat, amelyet a MűvészTerem nevű...