szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

A művészi ambícióink nem merülnek ki abban, hogy lefutjuk sokszor ugyanazokat a köröket – 20 éves a HŐSÖK, melynek kapcsán Menthával és Ecküvel beszélgettünk

A veszprémi srácok 2003-ban már „underground platina” albumot dobtak ki. Számos single-t, 6 szóló albumot és megszámlálhatatlan közreműködést tudnak maguk mögött. Munkásságuk kikövezte az utat olyan underground gyökerekből táplálkozó, de országos sikert arató előadóknak mint Fluor vagy a Halott Pénz. A Hősök jubileuma kapcsán beszélgettünk.

ARTSOMNIA: Húsz évesek lettetek. Szeretnénk gratulálni és megköszönni az inspirációt amit adtok. 20 évvel ezelőtt ha látjátok, hogy most hova juttok, szó nélkül aláírtátok volna ezt az eredményt, vagy  még nagyobb ambíciótok volt?

MENTHA: Először is köszönjük szépen! Nem gondoltunk nagyon bele, hogy mi lesz 20 év múlva, de mindenképpen szerettük volna ezt csinálni akkor. Persze álmodoztunk, hogy jó lenne ebbből megélni, aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy itt vagyunk, ez valós. Sok dolog történt és történik velünk, amit még mindig élvezünk, hiszen mi szeretjük ezeket a dolgokat, valamint teszünk érte, hogy ez így legyen és maradjon is.

ECKÜ: Ambíció mindig volt bennünk, plusz nem savanyodtunk bele. Amikor a Hősök elindult, rengetegen rappeltek, de a pályatársaink nagy része nem futott be nagy karriert. Mi még mindig létezünk, túléltük a myVIP-et és a Myspace-t, a Nyelvtan lemez pedig bőven underground platina lett. Lelkesek vagyunk.

Honnan merítitek az energiát? Mi inspirál?

MENTHA: Klasszik és közhelyes duma, de mindenből és az életből. Az ami körülvesz minket. Szerencsére úgy éljük az életünket hogy az jó legyen és ez nagyon sokat tud adni amit ki is használunk. Régebben gyorsabban átsiklottunk dolgokon és lehet, hogy nem is fogtuk fel éppen mi történik velünk, de ma már máshogy van és figyelünk arra, hogy teljes mértékben megéljük a dolgokat.

ECKÜ: Jó rezdülések, jó emberek. Régen azt akartam, hogy mindenkinek megfeleljek, mindenki szeressen. Most már nem akarok a leghangosabb és a legtotálabb lenni. Figyelek, elraktározom, beosztom az időmet, nem hullok szét napokra. Ismerem az erősségeinket és a határainkat, csiszolódott a lényeglátó képességem. A nyugalom lett az igazi inspirációm.

A nyugalom lett az igazi inspirációm.

Eckü

Alapvetően filmes gyökerei vannak a magazinnak. Számotokra melyek azok az alkotások, amik meghatározzák a személyiségeteket és nyomot hagytak a Hősök zenékben?

MENTHA: Nekem gyerekkoromban a Bolygó neve: Halál volt a kedvencem, aztán a Hosszú lé, amiben 2Pac is szerepet kapott, majd tinédzserként a Gyűlölet és a Kölykök voltak azok a filmek, amik nagyban meghatároztak és szocializáltak.

ECKÜ: Sokféle film le tud kötni. Nem cink, de Karácsonykor a Bruce Willis féle Die Hard sorozat mindig lemegy. Nagy kedvenc a Pillangó, az Egy Csodálatos Elme, a Casino és a Nagymenők.

Ha rólatok készülne film, feel good story-t látnánk?

MENTHA: Biztos,hogy feel good story lenne, de ha egyszer ilyen lesz, azért szeretnénk megmutatni azt is, hogy nem csak jó dolgok történtek velünk, valamint azt ahogy a nehéz időszakokon átmentünk és túléltünk mindent.

Milyen kategóriába tartozna? A felnőtt film is jó válasz, de túl sokan fognak irigykedni.

MENTHA: Szerintem inkább dokumentumfilm lenne. (felnőtt filmes betétekkel 🙂 )

ECKÜ: Doksi szerintem is, sok érdekes pillanattal.

Ki lenne az az ismert színész aki játszana benneteket?

MENTHA: Mi magunkat 🙂 Bár nekem nagy kedvencem Vincent Cassel.

Az új számok közül a Maradona sok tekintetben meglepő. Témaválasztásban a klip vizuális hatásaival és zenei stílusban eltér attól, amit megszoktunk. Mondhatjuk, hogy igazi örömzene?

ECKÜ: Az egész Húszas minialbum igazából örömzene, gördülékenyen és könnyen jöttek a dalok. Négy elég másféle zene van rajta. A Maradona a legmegosztóbb, szeretünk kikacsintani és nem mindig ugyanazt csinálni. Egyszerűen a művészi ambícióink nem merülnek ki abban, hogy lefutjuk sokszor ugyanazokat a köröket.

Van olyan témátok, amit még nem dolgoztatok fel, de fontosnak tartjátok és még bennetek van?

MENTHA: Biztos van olyan. Témákból szerencsére nincs hiány, mivel eléggé aktív életet élünk es sok dolog történik velünk, ezért is jönnek rendesen azok az impulzusok, amikből szépen táplálkozunk.

Úgy hallottam December 3-án Veszprém beleremeg a jubileumi buliba. Mire készültök? Nosztalgiázás régi cimbikkel vagy meglepetésre számítsunk?

MENTHA: Mindkettőre lehet készülni. Szeretnénk ténylegesen megünnepelni ezt a 20 évet. Elhívtuk a Szó fel 3. összes közreműködőjét, akik egyben régi barátaink is. Ez egy eléggé extra brigád. Valamint fellép a Valmar duo is akik a fiatalabb generációhoz tartoznak, de velük is nagyon jó kapcsolatban vagyunk mióta dolgoztunk együtt a Magyarok című közös szerzeményen.

Köszönjük a beszélgetést és legalább annyi energiát kívánunk a folytatáshoz, mint amennyit eddig beletettetek.