szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Díjeső hullhat a Babylonra

Öt Arany Glóbuszra jelölték a Babylon című gigantikus filmeposzt – több mint háromórás időtartamával, a nagyszabású történettel és a ritkán látott sztárparádéval igazán rászolgál erre az elnevezésre –, míg a Critics Choice Awards versenyében kilenc jelöléssel szerepel. Utóbbiról azt tartják, hogy megjósolja az Oscar-jelöléseket, iparági berkekben mindenesetre úgy vélekednek, hogy a film legalább öt kategóriában indulhat az aranyszobrocskáért.

Aki látta a filmet, és tudja, hogyan készül egy mozi, azt mondja, a Babylon kész csoda a maga nemében mind koncepcióját, mind kivitelezését tekintve. Nem túlzás ezt állítani, hiszen már az is kész csoda, hogy a produkció összejött. Ilyen hosszú, ilyen drága, ráadásul a felnőtt közönséget megcélzó filmet a nagy stúdiók eleinte nem akartak bevállalni, hiába cseng igen jól az Oscar-díjas, a forgatókönyvet is jegyző Damien Chazelle rendező neve (Kaliforniai álom). Maga Chazelle is elismeri, ha nem sikerül két nagy sztárt bevonzani, talán kútba esik a projekt. Szerencsére Brad Pitt és Margot Robbie elkötelezték magukat a Babylon mellett, és két ilyen húzónévvel már elindulhatott a produkció.

A film a húszas évek Hollywoodjába kalauzol, amikor a mozi éppen áttérni a készül a hangosfilmre, ami megpecsételi a némafilm-sztárok sorsát. Chazelle a fő hangsúlyt arra helyezi, hogy megmutassa a korszak őrületét, ahogyan még senki nem tette: miközben lázasan épül az a Hollywood, amelyet ma is ismerünk, mindenki, aki csak él és mozog, a kokain, a szex és a zene mámorában tombol.

Ez az alkotói cél komoly kihívást jelentetett Margot Robbie számára. Olyan színésznőt alakít, aki be akar törni az álomgyárba, és erre azért van nagy esélye, mert ő tud a legőrültebb lenni az őrültek között. Robbie először azt hitte, nem lesz nehéz hoznia egy ilyen karaktert, mert még nem tudta, mit szeretne a rendező.

„Rögtön az első nap, az első felvételnél teljesen beleadtam mindent, ahogy szoktam, erre odajött Chazelle, és azt mondta, klassz voltál, de ennél sokkal több kell – mesélte a színésznő az IndyWire-nek. – Mire én: anyám, nem tudom, ehhez van-e bennem még elég kakaó. Imádtam Nellie karakterét, de a forgatás végére teljesen kifacsart belőlem mindent.”

Talán mondani sem kell, hogy a jóslatok szerint Robbie lesz az egyik sztár, aki a Babylonnak köszönhetően Oscarral távozik majd a gáláról. Kétszer már jelölték – Én, Tonya, Botrány –, most valószínűleg össze is jön majd neki.

Forrás: UIP-Dunafilm

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.