csütörtök, február 22, 2024

A csend nyomai: Orosz Helga és Nagy Veronika Csend-szövetek című kiállításán jártunk

Mindenki hagy valamilyen nyomot, aki él. Csak az egyikünk kisebbet, a másikunk pedig  nagyobbat. A művészek szerencsések, hiszen a tehetségük révén nekik megadatott az, hogy nagy nyomot hagyjanak a földön.

Szép, harmonikus képeket láthatunk Csend-szövetek címmel a MagNet Közösségi Házban.

A két művésznő, Orosz Helga és Nagy Veronika alkotásain az látszik, hogy megtalálták belső nyugalmukat. A festés folyamatában kiülnek a természetbe és merengenek, talán az élet értelmén, vagy a természet és a fák, a víz szépségén. Így festik ki magukból aztán az érzelmeket.

Orosz Helga és Nagy Veronika: Csend-szövetek kiállítás
Nagy Veronika: Union of sun and water. Forrás: veravisualart.com

A béke szinte kézzelfogható ezeken a műveken. A föld kincseit, a szakrális elvonulás eredményét láthatjuk itt megjelenni. Van aki a természetbe kiülve csendben imádkozik, de olyan is akad aki meditál, esetleg elgondolkodik. Mindenkinek szüksége van arra, hogy magába forduljon, és megtalálja a középpontját, a lelkét. A két művész olvasatában a némaságnak lelke van. Líraian közelítik meg a témát. Majdnemhogy olyanok ezek a művek, mintha egy kéz készítette volna őket, akár absztraktról, akár figurális képekről van szó, melyeket mondhatnánk meditációs festményeknek is; a festés egyébként is hasonló tevékenység. Ha kiülünk a természetbe néha csak élvezzük a csendet. A két festőnő is hasonlóan érez, egyfajta lelki gyakorlat ez számukra, mint amikor egy vallásos ember elmegy pihenni valamilyen szent helyre. Az itt megjelenített helyek, vízpartok, mezők, hegyvonulatok nem önmaguktól válnak misztikussá, hanem a festők teszik őket azzá. Az ő meglátásuk érzékenyíti a nézők felé a témát. Olyan emberek tárlatát láthatjuk, akik békében élnek önmagukkal, és a természettel.

Az ember elmélyülésében fontos a magány. Magányosak úgy is lehetünk, hogy elkülönülünk, de ha másokkal együtt vagyunk, akkor is érezhetjük. Ám a természetben festő ember magánya nem igazi, hisz transzcendens módon együtt lélegeznek vele a fák, bokrok, fodrozódik a víz, még a felhők is neki köszönnek. Ezek az égi és földi formák alakították, aztán a két alkotónő szemléletét.

A kiállítás a MagNet Közösségi Házban látható július 8-ig.

Friss

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...

Bejelentették a Mahoutsukai no Yoru anime adaptációját

A következő anime, amiről hírt kaptunk az igazából egy film lesz, aminek a címe...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Körkérdés: Gábor Áron kiállítás a Műcsarnokban

Gábor Áron 1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Moholy-Nagy Stúdióban és a Magyar Képzőművészeti Főiskolában...

A Cat Museum Budapest interaktív macska kiállításán jártunk

Mindenkinek eszébe jut valami a macskákról. Van aki szereti őket, és van, aki nem....

Alice Csodaországban: A Garden of Lights kiállításán jártunk

Ki ne ismerné Lewis Carrol meséjét, de legalább a címét. Az Alice Csodaországban egy...