Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (Remélem legközelebb sikerül meghalnod – 2018) [Kritika]

„A világ lányai közül ma te vagy a leggyönyörűbb nekem.”

Nemcsak a film címe, de plakátja is telitalálat: remekül tükrözi ennek a napjaink Budapestjében játszódó történetnek az egész atmoszféráját, amire biztos sokan lesznek kíváncsiak. A  film szeptember 4.-én debütált a Montreali Filmfesztiválon, és bár díjat nem hozott el onnan, ennek ellenére mégis mindenképpen kihagyhatatlanFriss, modern, eredeti történet, amit többször is érdemes megnézni. Schwechtje Mihály eddig kisjátékfilmekkel hívta fel magára a figyelmet – a legújabb, gyerekkereskedelemmel foglalkozó, Aki bújt, aki nem” címet viselő rövidfilmje idén tavasszal debütált a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, illetve neve a sokak által kedvelt HBO sorozat, a Terápia egyik részének rendezésével is összefonódott.

Első nagyjátékfilmjének bemutatására sokat kellett várni – ennek okairól és hátteréről beszélt a vele készült interjúnkban is, amit hamarosan elolvashattok -, hogy végre a moziba kerülhessen, de megérte a várakozás. Egy végül drámai végkifejletbe torkolló, szerelemnek induló online zaklatás története a film, de ennél jóval többet hordoz magában: rendkívüli hitelességgel ábrázolja az emberi lélek finom rezdüléseit, a tinédzserkor minden kegyetlenségét, de elgondolkodtató az életet már ki tudja hányadik alkalommal újrakezdő felnőttek szempontjából is. A történet ugyanis erről is szól: gyerek-szülő kapcsolat, és ennek lehetséges buktatói, remekül kitalált és árnyaltan ábrázolt karaktereken keresztül

Ugyanakkor a fő téma, ami, bár nem is lehetne aktuálisabb, még egyetlen magyar film sem dolgozott fel: az online világ szerepe, különösenami a tinédzsereket érinti és ami visszavonhatatlanul otthagyja a nyomát a hétköznapi életünkön. Mike Nichols Closer-ja (Közelebb, 2005) már érintette ezt a témát, aki látta, soha nem felejti el Clive Owen és Jude Law kalamajkát okozó, de azért inkább a szórakoztató kategóriába sorolható csetelését, Rossini Rómeó és Júliája nyitózenéjével, aminél találóbbat nem is lehetett volna választani. Abban a filmben még csak érintőlegesen jelenik meg az online világ, itt már viszont annyira a mindennapok része, a közösségi médiával együtt, hogy érzékelhető: azóta eltelt 13 év

A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod! azonnal magával ragadja a nézőt, először a főhős Esztert ismerjük meg, szokásos közegében, az iskolaudvaron, aki nem csak lila hajával és Manga-szereplőket idéző öltözködésével lóg ki az osztályából: egy kortársainál érzelmileg érettebb és főként, jóval empatikusabb lány képe bontakozik ki előttünk, akiben ugyanakkor még ott munkál a gyermeki ártatlanság is, mindenesetre könnyű vele azonosulni, a természetessége magával ragadó. (Herr Szilviának ez az első filmszerepe, a forgatás idején még maga is gimnazista volt, és az, hogy még soha sehol nem szerepelt kamerák előtt, nagyon jót tesz a filmnek.Hasonlóan remek választásnak bizonyultak a főszereplő srácokat játszó színészek, a Benit alakító Rácz Dávid és a folyton szorongó Petit megformáló Vajda Kristóf is. Jó döntés volt a rendezőtől, hogy drámatagozatos, a szereplőkkel megegyező életkorú tinédzsereket válogatott be, akik teljesen megállják a helyüket a már veteránnak számító és a szülőket alakító profik: Mácsai Pál, Schell Judit és Rezes Judit mellett.

Eszter az átlagos gimnazisták életét éli, egy meg nem nevezett és a helyszínek alapján sem felismerhető budapesti kerületben. Fordulópont akkor történik az életében, amikor nagyon szeretett és rá különös figyelmet fordító angol tanára a családjával Londonba költözik, befejezve a tanítást, de váratlanul – és virtuálisan – ismét felbukkan Eszter életében. A film lineárisan építkező vonalvezetését követően következik egy szinte bombaként robbanó fordulat, amitől a néző teljesen más szemszögből figyelheti az eseményeket, még fokozódó, torokszorító érzéssel, csak reménykedve benne, hogy az elkerülhetetlen végül nem következik be.

Nem csak a fő cselekményszál elképesztően izgalmas, hanem a főszereplők családi hátterét bemutató jelenetek is. Sokak kedvence lesz a fiát, Benit Eszterékhez átkísérő Mácsai Pál és Rácz Dávid jelenete: annyira telitalálat, amiről csak a legnagyobb lelkesedéssel beszélhetünk. A film nagyszerűségéhez hozzájárulnak a jól megírt, természetes párbeszédek is, amelyekben szerencsére nyoma sincs a régebbi, mainstream magyar filmekre annyira jellemző, kifejezetten betanultnak és mesterkéltnek tűnő mondatoknak, igaz ez mind az iskolai, mind a lakásokban zajló jelenetekre.

Minden hiteles: a tinédzser szereplők egymás közti acsarkodásai az iskolában, a csoportnak megfelelni vágyás, ahogyan az osztálytársak pozicionálják magukat, otthon pedig a szülők sokszor tanácstalan vagy még inkább, félresikerült próbálkozásai, ahogy ki jobban, ki kevésbé próbál közelebb kerüli a gyerekéhez. Mindez megjelenik Török Ferenc Moszkva terében is, de itt minden hamisítatlanul 21. századi, a mai közeget, társadalmi változásokat sikerült minden erőltetettség nélkül a vászonra varázsolni. A film nézése közben elgondolkodhatunk: ugyan mennyi felelőssége van a szülőknek, a családi háttérnek abban, ami történik? Egyáltalán, elkerülhető lenne, ami történik végül? Kész válaszokat egyáltalán nem kapunk, ami remek, csakúgy, mint a történet zárása. A rendező kiváló munkát végzett: a történetet úgy kerekíti le, hogy nem marad hiányérzetünk, annak ellenére, hogy bizonyos kérdések nyitva maradnak, de ezeken legalább el lehet rágódni a moziból hazafelé jövet.


Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés43 Votes
62
Remélem legközelebb sikerül meghalnod! 🙂
Összességében
A Remélem legközelebb sikerül meghalnod! 🙂 egy őszinte, kemény dráma, ami hiteles képet fest a 21. századi tizenévesekről, de tévedés ne essék: nem csak ennek a korosztálynak szól a történet.
Pozitívumok
Jól megírt, aktuális problémát feldolgozó, eredeti történet
Kiváló színészi játék
Hiteles, természetes párbeszédek
Tökéletesen konstruált atmoszféra
Remekül megválasztott filmzene
Negatívumok
Nincs
100
Értékelés

Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...

Hasonlóak

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....