vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Újra szingli 1. évad kritika (UnCoupled, 2022 – Netflix)

Ha azok táborát erősíted, akiknek elege van a Netflix meleg karakterek felvonultatásából, akkor ez nem a te sorozatod lesz! Nem elég, hogy csutka *uzi benne mindenki (na jó, elvétve akadnak hetero karakterek), de ráadásul mind férfi. Szóval még egy laza csajos csókcsata sem buggyan fel a műsoridő alatt. Férfiak viszont, akik szégyenérzet nélkül szexelnek más férfiakkal, na abból rengeteget felvonultat.

Ha viszont érdekelne bárkit, hogy hogyan dolgozza fel egy férfi, ha 17 év után elhagyja a párja.
Ha érdekes lehet számodra, hogy mihez kezd New Yorkban egy meleg pasi, ha újra csávózhat, bár nem sok kedve van hozzá.
Ha csak úgy egyszerűen lepergetnél egy igényes, vicces rom-komot, ami zsáneréből adódóan még tud meglepetést okozni, akkor mindenképp ajánlom Neil Patrick Harris sorozatát.

Újra szingli 1. évad kritika
Újra szingli (B-J): Byron Jennings, mint Ben; Stephanie Faracy, mint Lisa és Neil Patrick Harris, mint Michael Lawson. Kredit: Sarah Shatz/Netflix © 2022

Félreértés ne essék. A nagy rom-kom itinert azért követi a sorozat. Félreértések, nagy érzések, mélyre retusált, de igazából csak annak tűnő problémák a főszereplő lelki válsága mellett, vicces és szupportív barátok, akik a végletekig karikírozott szélsőséges karakterek módjára, mindig a megfelelő pillanatban oldják az elviselhetetlenre maszkírozott fájdalmat.

Szóval ahogy az egy romantikus komédiában már csak lenni szokott, a gyász folyamata ugyan ott van és ügyelnek az egyes stádiumok meglétére, de a nap (rész) végén azért legyen mindez vicces és felszabadító.

Michael (Neil Patrick Harris) meglehetősen sokat tanulhatna magáról, a párkapcsolata 17 évéről és úgy en bloc az együttélésről meg kompromisszumokról, de annyira hangosan igyekszik megtudni, hogy mégis mi fanfáros fészkes fenevad vetett véget az ő mesébe illő kapcsolatának, hogy vele együtt mi sem hallhatjuk meg soha. Nem vette a bátorságot a sorozat bevezető évada, hogy ilyen mélységben kezelje a problémát. Elintéztük azzal a szakítást, hogy Colin (Tuc Watkins) egy tuskó. S habár valóban úgy viselkedik, egy darabig felmerült bennem az igény, hogy megtudjam, mi is van az eldobott 17 év és a „kell egy kis távolság” mögött.

Ehelyett kapunk egy nagyon is jól felépített „újra a vadonban” típusú botladozást, randevúzás terén.

Újra szingli 1. évad kritika
Újra szingli (B-J): Gonzalo Aburto de la Fuente, mint Wyatt; Emerson Brooks, mint Billy Jackson és Tuc Watkins, mint Colin McKenna. Kredit: Sarah Shatz/Netflix © 2022

Itt vallanám meg, hogy volt egy pont, ahol megfogalmazódott bennem (úgy az ötödik rész környékén), hogy ez a sori Neil P. Harris személyes bosszúja Barney karakteréért, ezért annyi csávóval fog most smárolni, amennyivel csak egy összetört szívű, érzékeny fiú teheti, akit játszik.

De visszakanyarodva a történethez.
A Harris mellé rakott mellékszereplők nagyon szépen adnak, majd vonulnak háttérbe, remek tempót biztosítva Michael soron következő gyász szakaszának. S habár ezek mind patikamérlegen vannak kimérve, senki nem lesz művi, bármelyik megismert szereplő lehetne akár a mi barátunk is.
(Marcia Gay Harden már az Elvált nők klubja óta nagybetűs kedvencem, az alulértékelt mellékszereplők táborából, s most is tudott alázatosan nagyot alakítani.)
Annak ellenére tudunk azonosulni főszereplőnkkel, hogy esetleg nem vagyunk melegek, sem középosztálybeli New York-i értelmiségiek, sőt a legritkábban van fogalmunk arról, milyen nehézségekkel néz szembe egy párkapcsolatra berendezkedett, középkorú férfi, akinek fogalma sincs hogyan kell ismerkedni 17 év kihagyás után.

Újra szingli 1. évad kritika
Újra szingli (B-J): Tuc Watkins, mint Colin McKenna és Neil Patrick Harris, mint Michael Lawson. Kredit: Sarah Shatz/Netflix © 2022

S persze ebből megannyi komikum születik is. De dicséretes, hogy közben edukálni is akar itt-ott.
A fiúk párterapeutájának őszinte kifakadása drag queen-ként, vagy Michael kiakadása az óvszer feleslegességére vonatkozó parafrázistól.

Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a fordulatok igencsak kiszámíthatóak, maga a következő évadot belengető „nagy” csavar is, amivel elbúcsúzunk az utolsó képkockáktól.
De ez mégsem von le a színtiszta szórakoztatás élményéből.

Újra szingli 1. évad kritika pontozó thumbnail
Újra szingli 1. évad (UnCoupled, 2022 - Netflix)
Összességében
Ez egy popcorn sori, amit meglehetősen gyorsan végig lehet pörgetni. Kicsit olyan, mint egy habkönnyű románc, ami az esti neon világításban még mélynek és tartalmasnak tűnt, de reggel egy mosollyal és azzal a felismeréssel engeded el, hogy ebben ennyi volt, de végül is te pont ennyire vágytál.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
6
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
9
8
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda