csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River – Gyilkos nyomon) legújabb rendezése, ami az Akik az életünkre törnek címet viseli.

Az akik az életemre törnek visszautazás a 90-es évek régivágású akció-thrillereinek a világába, ahol a traumatizált, de szakmájában kiemelkedő protagonista, akaratlanul keveredik bele egy olyan helyzetbe, ahol üldözötté válik és közben még meg is kell mentenie valakit.

Ebben az alkotásban is kísértetiesen hasonló a felállás. Hannah Faber (Angelina Jolie) tűzoltó, aki poszttraumás stresszben szenved egy néhány évvel ezelőtti tűzeset miatt, ami több halálos áldozattal járt. Lelki nyugalma érdekében és, hogy ne tegyen kárt magában, felettesei egy kilátótoronyba küldik szolgálatba. A nyugalma viszont nem tart sokáig, mert összefut az erdőben egy fiatal fiúval, Connorral (Finn Little), akit két bérgyilkos üldöz. A bérgyilkosokat a Trónok Harcából ismert Aiden Gillen és az új X men filmekből ismert Nicholas Hoult személyesítik meg, akik azért üldözik a fiút és az apját mert az apja olyan emberek pénzügyeit fedte fel, akiknek van mit veszíteni és akik képesek ezért eltenni láb alól. Ahogy Hannah és Connor a néző is belecsöppen a hajszába. A bérgyilkosok mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék a fiút és eltakarítsák a nyomaikat.

Akik az életemre törnek
Finn Little ((forrás: warnerbros.com)

Az alkotás legnagyobb erénye ugyanaz, mint a legnagyobb hátránya: a kiszámíthatóság. Az ember azt kapja, amit vár. Semmivel se többet. Egy feszült, nyílegyenes és szögegyszerű sztorival rendelkező, jól eljátszott, kompakt délutáni kikapcsolódást. A mű még a felszínt sem kapargatja. Nem akar belemászni a karakterek múltjába vagy traumáiba és nem áll bele abba a témába sem, hogy a vadkapitalizmus miként emészti fel a környezetet és az amerikai vidéki életet. Ezzel nem is lenne semmi baj. Ez a mű kicsit több mint másfél órás esti kikapcsolódásnak tökéletes lenne, ahogy rendezői debütálásnak is. Viszont már ott van az a léc, amit meg kellett volna ugrani és ez nem sikerült a Taylor Sheridannek.

Hiszen Sheridan alkotásai akkor a legerősebbek, ha a karakterein keresztül meg tudja mutatni, hogy a Amerikában valami egyre inkább elveszik. A tradíciók, a vidéki élet vagy a környezet, és ezeknek a helyét átveszi a pusztító erőszak. Túlságosan ezerszer lerágott csont volt ez az alapanyag, ahhoz, hogy szerzői megoldásokat át lehessen itatni.

Akik az életemre törnek
Angeline Jolie és Finn Little (forrás: warnerbros.com)

Viszont vannak nagyon jó pillanatai is a filmnek. Zsánerfilmként nagyszerűen működik. A tempó kiváló. Az film izgalmas és nagyon feszült. Az akciószekvenciák realisztikusak, naturalisztikusak és kellően brutálisak. Van súlyuk és Sheridan, azért tudott néhol jelentőségteljes pillanatokat belecsempészni ebbe az alkotásba, amik miatt van súlya a cselekménynek is. Például látjuk azt, hogy az emberi gonoszság, hogyan tör be ebbe a vidéki világba és próbál mindent elpusztítani, hogy aztán a film végi erdőtűz elsöpörje az agresszorokat, és így váljon szimbolikusan tisztítótűzzé.

Akik az életemre törnek
Angelina Jolie és Finn Little (forrás: warnerbros.com)

A színészek közül mindenki hozza a kötelezőt. Angelina Jolie pedig igazi anyatigrisként viszi el a hátán az egész alkotást. Rendkívül karizmatikus alakítással kelti életre számunkra az amúgy sablonos főszereplőt. Az operatőri munka teljesen jó. Néhol pedig vannak kiváló képi ábrázolások a filmben.

Akik az életemre törnek
Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 - New Line Cinema)
Összességében
Az akik az életemre törnek az, aminek mutatja magát. Egy nagyköltségvetésű oldschool akcióthriller. Egyszeri kikapcsolódás, ami nem fog sokáig megmaradni az emlékezetünkben. Ez pedig a Wind River- Gyilkos nyomon rendezőjétől, aki olyan többszörös Oscar jelölt filmek forgatókönyvét írta, mint a Sicario és a Préri urai, kevés.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
7
7
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.