vasárnap, június 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story – 2018) [Kritika]

A Han Solo nevet mindenki ismeri, még az is aki egy Star Wars filmet sem látott életében. A kultikus figurát Harrison Ford keltette életre először 1977-ben a Star Wars: Egy új remény című filmben, ami útjára indította ezt a mai napig tartó filmes univerzumot. Az Ébredő erőben, azonban tragikus módon elhalálozott a karakter. A Disney-Lucasfilm úgy döntött, hogy ez az ikonikus hős megérdemel egy méltó eredettörténetet. Lássuk sikerült-e nekik ez a bátor vállalás, amit nemes egyszerűséggel csak, Solo: Egy Star Wars-történetnek neveztek el.

A történet szerint az ifjú Han (Alden Ehrenreich) egy egyszerű tolvaj, aki szerelmével Qi’ra-val (Emilia Clarke) együtt kiutat keres egy a Proxima úrnő által uralt bolygóról és eltökélt szándéka, hogy a galaxis legjobb pilótája legyen belőle. A menekülési terv kudarcba fullad és három év elteltével összeismerkedik a Woody Harrelson által alakított Beckettel és brigádjával, akik szerződéses tolvajok és éppen egy rablást terveznek véghez vinni. Han csatlakozik hozzájuk Chewbacca-val együtt annak a reményében, hogy a szajréból származó bevételből vegyen magának egy hajót, ekkor tűnik fel egy rivális kalózbanda és annak vezetője Enfys Nest. A rablás meghiúsul és ezt nem nézi jó szemmel a Beckettet felbérelő Dryden Vos (Paul Bettany), akit ezért ki kell engesztelni, itt jön a képbe Han leendő barátja, Lando Calrissian (Donald Glover), valamint a cinikus és lázadó robotja: L3-37 és indulnak együtt életük legnagyobb kalandjára. ​A forgatókönyvet, a Birodalom visszavágot és a Jedi visszatér-t is jegyző Lawrence Kasdan írta, a rendező személyében pedig Ron Howard tetszeleg.

A Solo tulajdonképpen egy heist film, annak minden kliséjével és sablonjával. Ennek ellenére árasztja magából a Star Wars hangulatot, de persze jóval kisebb léptékben gondolkodik, mint a Skywalker saga. Ami a történet szempontjából nagyon szerencsés húzás volt a marketingesek részéről, hogy az előzetesekből semmi nem derült ki. Ennek hála nagyon sok meglepetést tartogat Solo kalandja. Itt azonban kénytelen vagyok kitérni a film megjelenését övező fiaskóra is. Han történetét eredetileg Phil Lord és Chris Miller vitte volna vászonra, ám ők a forgatási folyamatok közben távoztak a projektből. Az ő helyüket vette át Howard, aki utólag jó döntésnek bizonyult. Azonban egy sokkal aggasztóbb hír is napvilágot látott ez nem más volt, mint az, hogy Alden Ehrenreich alkalmatlan a szerepre és fel kellett mellé fogadni egy mentort is.

Nos a filmet megnézve azt kell mondjam, hogy az Ehrenreich-al kapcsolatos aggályok nem voltak sajnos alaptalanok, de közel sem olyan katasztrofális, mint amilyenre számítottunk. Látszik, hogy nem akarták a Harrison Ford-ot utánozni, ezért egy teljesen más Han Solo-t kapunk Aldentől, ami nem rossz, de bőven lehetne jobb is, hiába van bugyihúzogatós, sármőr mosolya az sajnos nem elég a karakterhez. Emilia Clarke a cserfes, cuki lány szerepét hozza, amit általában szokott, a Trónok Harcát és a Terminátort leszámítva. Woody Harrelson-ban nem csalódtam, ő hozta a tőle elvárható szintet, azonban Donald Glover meglepett. Olyan jól játszotta Lando karakterét, hogy tulajdonképpen a robotjával együtt viszik a hátukon a filmet és olykor Woody Harrelson Beckettje is besegít nekik ebben. Sajnálatos módon a főellenfél karaktere nem lett kellőképpen kidolgozva így megmarad egy papírmasé szintű gonosznak, aki csak, azért gonosz, mert annak lett megírva.

A filmet övező botrányok miatt igazából nem is kapott nagy reklámot az alkotás, viszont ez lehet a film nagy erőssége, hiszen semmit nem lehet tudni róla csak a negatív dolgokat. Amikor azonban az ember beül megnézni, akkor rájön, hogy sokkal több van benne, mint azt elsőre gondolta volna. Hála az égnek nem tiporták sárba Han Solo emlékét és ez azért sokat számít. A film jól mutatja be Han útját odáig, ahol megismertük és jól vázolja fel a jövőbeni kapcsolatait is Lando-val és Chewe-val. Szóval igen, úgy gondolom, hogy sikerült egy korrekt és méltó eredettörténetet készíteni Han Solo-nak. Sokan azt mondják, hogy ez egyáltalán nem Star Wars, mert például nincs benne fénykard. Szerintem a Csillagok háborúja nem csupán fénykardozásból és Jedikből áll, hiszen más fronton is húzódik ez a háború, amit nem kardokkal és erővel vívnak, hanem kémekkel, fegyverekkel és katonákkal. A Solo is ezt a vonalat erősíti, bár az emiatt fanyalgók kedvéért tettek bele közelharci fegyvereket is.

Solo: Egy Star Wars-történet
Összességében
A Solo amellett, hogy korrekt eredettörténete lett egy legendának, egyben szórakoztató Star Wars kaland is. Meglepő fordulatokkal, jó humorral és izgalmas történettel, amiben sokkal több van, mint, amit elsőre a felszínen láttat magából. Nem nő fel az univerzum nagyjaihoz, de a közép mezőnyben kiválóan teljesít.
Pozitívumok
Korrekt történet és olykor meglepő fordulatok
Lando Carlissian és L3-37 párosa
Izgalamas és jól megírt akció jelenetek
Ecreinrech nem másolja Ford-ot...
Negatívumok
... de ettől még halovány a játéka egy kissé
Kidolgozotlan mellégszereplők
Papírmasé főgonosz
75
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.