szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Egyesek rémálma, mások mennyországa – Vaják: A Farkas rémálma (The Witcher: Nightmare of the Wolf, 2021 – Netflix) kritika

A Netflix új animéje, mely augusztus 23-án debütált a streamingoldalon, a vajákok világába repíti be a nézőt. De nem ám a már jól ismert Gerald (Henry Cavill – Vaják) izmait láthatjuk a képernyőn, hanem mesterét, Vesemirt. Ebből következik, hogy nagyjából 100 évvel korábban járunk, az 1100-as években. A történet nagy része 1165-ben játszódik, de Vesemir múltjába is belepillanthatunk, így jobban megértve, miért és hogyan lesz valaki vaják, illetve hogyan is dőlt romba ez a szakma.

Vaják: A Farkas rémálma
Vaják – A Farkas rémálma: Theo James, mint Vesemir. Kredit: NETFLIX © 2021

Vesimir, szolgálóból vaják

Vesimir egy erős, jóvágású, nemtörődöm vaják, akinek csak az a célja, hogy ingyen és bérmentve élvezhesse az életet, esetenként egy-egy szörnyet levágva egy nagyobb jussért. Ez vagy ötven évig zökkenőmentesen zajlott, még akkor is, ha egyre kevesebb szükség volt a szolgáltatásaira. Ám egy különös téli eset után nemcsak a bizonytalan jövővel, de a múltjával is szembe kell néznie a majd’ 70 éves férfinak.

Ezt pedig szépen megoldották a készítők. A visszaemlékezések, a hallucinációk váltakozása a jelennel tökéletesen el vannak osztva, nem zavaros a történet, és a baljós hangulat előrevetíti a bizonytalan jövőt is.

Vaják: A Farkas rémálma
Vaják – A farkas rémálma: Graham McTavish, mint Deglan. Kredit: Kredit: NETFLIX © 2021

Láthatjuk, ahogy egy fiatal, nehéz sorsú, de szerelmes szolgálófiú megunva sorsát hátrahagy mindent. A családját, a biztos, de nyomorúságos otthont és élete szerelmét azért, hogy vajákként dőzsölhessen a jóban. Bizonytalan, tragikus és rémségekkel teli folyamat az, ahogy fiatal fiúk válnak azzá a szinte legyőzhetetlen lénnyé, akiket vajákoknak hívunk. Ezt a film nem minden részletében mutatja be, de az a néhány jelenet, és ahogy a felnőtt Vesimir viszonyul a dologhoz, megadja az elrettentő hangulatot. Étlen, kifáradva, fagyban, szörnyek közé dobva nevelődnek a fiúk. A szerencsések túlélik, hogy meghalhassanak egy varázsló kezei között, aki visszahozza őket az életbe.

Így lesz valakiből Vaják.

Vajákok vs. mindenki más

Maga a történet azonban arra fókuszál, hogy miként dől romba a már amúgy is nyűglődő vaják biznisz. Furcsa és erős, tünde szerű lény veszi birtokába az egyik erdőt, és miután Vesimir találkozik rég nem látott gyerekkori szerelmével, a kedvéért felfedezőútra indul egy gyönyörű, de annál ellenszenvesebb boszorkánnyal. Azonban az, amit találnak, elkeserítő… és ekkora kezd a cselekmény kibontakozni.

Vaják: A Farkas rémálma
Vaják – A Farkas rémálma: Theo James, mint Vesemir és Lara Pulver as Tetra. Kredit: NETFLIX © 2021

„Egy vaják sohasem tétovázik” – hangzik el az idézet a filmben sokadjára, az 50. perc környékén ez a mondat lavinaként indítja el az események folyását. A maradék 20-30 perc a legintenzívebb, mégis egyensúlyban lévő része a filmnek. Az emberek és boszorkányok hada megtámadja a vajákok kiképző központját, és a brutális, látványos és pörgős harcok lassú, sokatmondó jelenetekkel váltakoznak. Varázslatok, varázsitalok, súlyos fegyverek és régóta elnyomott érzelmek kerülnek elő a harcok során.

Az utolsó pár perc nemcsak a csöndes búcsú, de az új kezdet reményével is szolgál.

A történet egyszerű, letisztult és briliáns. Fordulatok, feszültség, fájdalom, elfogadás és remény. Sikerült 83 percben annyit és még többet összefoglalniuk, mint a Vaják első évadának 8 részében.

„Nem szeretem az anime műfaját”

Azokhoz szólnék, akik azért rettennek meg a filmtől, mert anime. Nem szeretik az általánosságban vett stílust, a szinkront stb.

Ez a film egy mestermű.

Vaják: A Farkas rémálma
Vaják – A Farkas rémálma: Mary McDonnell, mint Lady Zerbst. Kredit: NETFLIX © 2021

A tájképek, a megjelenítés sokszor olyannyira gyönyörű, mintha egy valódi festményt látnánk. Persze minden más, az emberek, a tárgyak, lények nem próbálnak meg élethűek lenni, de tökéletes precizitás jellemzi azokat is.

A hang és a szinkron pedig szintén tökéletesen teljesített. Minden zene megadta a régi és misztikus idők különleges hangulatát. A csend mindig határozott és erős volt, szinte mondanivalója volt annak is. A magyar szinkron pedig makulátlan. Mindenki magához illő hangot kapott, a fordítás is a helyén volt.

Vagyis…

Vaják: A Farkas rémálma
Vaják – A Farkas rémálma: Lara Pulver, mint Tetra. Kredit: NETFLIX © 2021

A Vaják, a farkas rémálma című film története nem túl nagy szám, ám mégis olyan elemekkel dolgozik, ami által izgalmas, fordulatos és élvezhetővé válik. A filmet rajongók, de érdeklődők is ugyanúgy élvezni tudják és nem lesz érthetetlen számukra. A Vaják sorozat követőinek azonban kötelező darab. Ezáltal sokkal érthetőbbé, letisztultabbá válik a világ, amiben Gerald, Ciri és Yennefer próbál túlélni. Na és persze azt is megérthetjük, hogy Gerald miért olyan, amilyen.

De annyit elárulhatok, hogy nem esett messze az alma a fájától…

Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.