Izlandi misztikusság rengeteg hamuba takarva: Rejtélyes jég (Katla, 2021 – Netflix) 1. évad kritika

A Netflix új izlandi sorozata hagy kívánnivalót maga után, mégsem érezzük becsapva magunkat.

Ennek számos oka lehet. Az egyik biztos az, hogy az Izlandon forgatott film egész egyszerűen túlvilági. Ritkán látunk olyan történetet, mely egy folyamatosan működő vulkán tövében játszódik hamuesővel, pernyeforgataggal és füstfüggönyökkel. Már ezért is mindenképpen érdemes megnézni a tíz részt, már amennyiben érdekel minket Izland fura világa.

Katla
Katla: Guðrún Ýr Eyfjörð, mint Gríma. Kredit: Lilja Jonsdottir/NETFLIX © 2021

Aki viszont pörgős akciókra vágyik, attól el kell tanácsoljam az alkotást. Itt ugyanis semmi sem történik gyorsan. Az izlandi sorozatipar feljövőben van. Nem egy ígéretes sorozatot láthattunk már ettől a kis országtól (Csapdában, Gyilkosság Reykjavíkban, Walhalla gyilkosságok). Általános jellemzőjük a „hóban sétálok és időnként történik valami” történetvezetés, mellyel az égvilágon semmi probléma nincs, ha a néző mindezt tolerálja. Aki igen, azt könnyedén elringatják az események, és hirtelen azon kapja magát, hogy bizony van itt történés dögivel, csak rá kell hangolódni a ritmusra. Egy meglehetősen lassú ritmusra.

Katla
Katla. Kredit: Lilja Jonsdottir/NETFLIX © 2021

A Katla hamisítatlanul hozza ez az északi „zsánert”, megspékelve egy kis helyi folklórral. Izland egy távoli csücskében kitör a Katla vulkán. A helyiek elmenekülnek, szellemfaluvá válik a közeli település, ahol csak a tudósok és egy-két helyi erő tartózkodhat. Egy éve tart a kitörés, amikor váratlanul a vulkán felől megjelenik egy sárral borított, mezítelen alak. Hamarosan kiderül, hogy az illető nemhogy él, de duplán él. Az előkerült személy ugyanis valakinek a másolata.

Anélkül, hogy túl sokat árulnék el a történetből, nem folytathatom. A lényeg: lesznek még többen is. És kész! A sorozat valójában erről szól. Ennyi benne a misztikum, mely tulajdonképpen nem is misztikum, hanem valami, egy jelenség, mellyel meg kell küzdeniük a helyieknek. Mit szólnánk, ha most saját magunk bekopogtatnák magunkhoz? Sokunkat kitörne a frász. És? Az első évad tíz része alatt ez az „és” nem megy tovább. Valójában nincsenek megoldások, nincsenek feltáruló titkok. Megjelenő emberek vannak és a velük felbukkanó problémák.

Katla
Katla: Þorsteinn Bachmann, mint Gísli; Haraldur Stefansson, mint Einar és Guðrún Ýr Eyfjörð, mint Gríma. Kredit: Lilja Jonsdottir/NETFLIX © 2021

Azonban mégsem mondanám a sorozatot „se füle se farkának”. Ugyanis a tizedik rész végére, éppoly lassan és fű alatt, mint maga a sorozat, valójában megszületik valamiféle megoldás. Nem is kis üzenettel tárul elénk, melyet könnyen félreérthetünk, ha arra várunk, hogy mikor jönnek már végre a testrablók, vagy az ufók, vagy legalább egy normális szörny. Ha erre várunk, akkor csalódni fogunk, bele sem érdemes kezdeni. Azonban ha valami halványan megfogható üzenetre vagyunk kíváncsiak, azzal a sorozat alkotói bizony szolgáltatnak nekünk. Komoly üzenetet adnak át.

A Katla tehát jó sorozat. És egyben pocsék is. Különös, de bizonyos értelemben se eleje, se vége. Misztikus, de nincs benne misztika. Félelmetes, de egyszer sem lehet megijedni benne. Feszültséggel teli, de ez a feszültség csak úgy lebeg ott a háttérben, mint egy szélben vitorlázó sirály. Egy biztos: ez a sorozat „izlandi”, és ez az állítás tényleg igaz.

Katla
Katla: Baltasar Breki Samper, mint Kjartan. Kredit: Lilja Jonsdottir/NETFLIX © 2021

Hogy mit hoz a jövő a Katla tövében? Úgy vélem, ki fog derülni még ez-az, mert bizton számítok egy második évadra, mely könnyen lehet, hogy sokkal több megoldást hoz, mint kérdést.

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...

A vízi hobbit kalandjai a legmelegebb égövön: A zászlónk halált jelent 1. évad (Our Flag Means Death, 2022 – HBO Max) kritika

Sok érdekes foglalkozás akad ezen a világon, vannak pl. teherautó-sofőrök, meg HR-esek, meg eladók...

„Do ya really wanna, do ya really wanna taste it?”: Peacemaker – Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 – HBO Max) kritika

Peacemaker karaktere a tavalyi James Gunn által vezényelt, a The Suicide Squad - Az...