Egy igazán pörgős, francia akciós sorozat – Rablók: A sorozat (Ganglands, 2021 Netflix) sorozatkritika

Jó akciófilm-sorozatot nehéz csinálni, mert vagy ismétlik egymást a jelenetek, vagy értelmetlen csihipuhival telik az egész. Annak, hogy valami úgy sikerüljön, mint a Ganglands, kevés esélye van. De azért mindig van remény. És tessék: a franciáknak sikerült. Ha nem is tökéletesen, de elég jól. 

Ganglands
Ganglands: Sami Bouajila, mint Yanis Zeri. Kredit: Caroline Dubois/ NETFLIX © 2021

Volt alap. Mégpedig egy film 2015-ből: A Rablók/Braqueurs pörgős akciófilmje adta az apropót arra, hogy egy sorozat is szülessen belőle. A film főhőse, Yanis Zeri (Sami Bouajila) és csapata hat epizódban tér vissza, hogy megmutassa, milyen fából faragták őket. Nem spoiler: keményből.

Aki nem látta a Rablókat (Netflixen most is megtekinthető), semmit sem vesztett. A sorozat „szűzen” kezdődik, nem kell ismernünk Yanis Zerit ahhoz, hogy belemerüljünk a kábítószer-kereskedők, piti bűnözők és nagystílű maffiavezérek világába, ahol a rendkívül profi csapat egyre nagyobb és nagyobb zűrbe keveredik. Két fiatal, Shainez (Sofia Lesaffre) és Liana (Tracy Gotoas) egy kis mellékes reményében drogot lop egy dílertől. Fogalmuk sincs arról, hogy ez milyen eseményeket indít el a drogpiac bandavezérei között. A lopott drog Saber (Salim Kechiouche) tulajdona, aki elrabolja a keménylegény Zeri unokahúgát (Sami Bouajila), és az események már teljes gőzzel robognak.

Ganglands
Ganglands: Salim Kechiouche, mint Saber. Kredit: Sofie Gheysens/ NETFLIX © 2021

Második szálként a sorozat betekintést ad Saber életébe is, kinek apja és unokatestvére, Sofia (Nabiha Akkari) nem igazán hiszi el róla, hogy képes önállóan vezetni egy komoly üzletet. És talán ez a sorozat egyik kisebb hibája: Saber karaktere sajnos túl hülyére sikerült ahhoz, hogy hihető legyen. Azonban ez csak apróság ahhoz képest, hogy a többi jellem megállja a helyét, és ki tudja, talán tényleg vannak ilyen hülye bandafőnök-fiak is a világban.

A színészek kitesznek magukért, és a készítők sem spórolják ki a részekből a lövöldözést. Minden egyenesen halad a végső csúcspontig. Itt talán érdemes megjegyezni, hogy az egész történet érzelmileg furán egysíkú. Szinte mindenki profi benne, senki sem ideges, szóhang nélkül ölnek, és magas oktánszámmal pörögnek az események, de nagy drámával tulajdonképpen nem találkozik a néző. Ez lehet jó és lehet rossz is. Ízlés dolga. Egy biztos: aki lélektani drámát keres, nem jó helyen kutakodik. A sorozat mindenesetre szépen hozza a műfaj sajátosságait: drog, rivális bandák, bajba került jófiúk, fegyverek. Kevés az érzelem ugyan, de a vége olyan eseményekbe torkollik, mely azt sejteti, hogy lesz itt még újabb évad lövöldözni való. És ez egyáltalán nem baj.

Ganglands
Ganglands: Carlos Schram, mint Carlos és Sami Bouajila, mint Yanis Zeri. Kredit: Sofie Gheysens/ NETFLIX © 2021

Bár a Rablók mozifilm is megfelelő minőséget képviselt – a franciák igencsak értenek a pörgős, európai stílusú akciófilmekhez (Taxi, 36, Leon, Nikita, Transporter és a többi) – a sorozat mégis jobban sikerült annál. A történet összetettebb, a karakterek karakteresebbek, és a „húzás” jól felépített, folyamatos (az egyszeri néző nem várja meg az automatikus léptetést, hanem gyorsan rákattint a „Play next episode” gombra).

Friss

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...