szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Ez a bőr rendesen le lett nyúzva: A texasi láncfűrészes mészárlás (Texas Chainsaw Massacre, 2022 – Netflix)

Bőrpofa egy igazi horrorikonja a slasher műfajának, de vajon megérte -e visszahozni a nyugdíjból?

Az 1974-es  texasi láncfűrészes mészárlás az egyik úttörője volt a slasher műfajnak. Bőrpofa egyértelműen az egyik top ikonja ennek a zsánernek, és az elmúlt csaknem ötven évben számos folytatása, remakeje volt a franchisenak. Szám szerint a mostani filmmel együtt, kilenc filmet tudhat magának a karakter, ezek minősége azonban eléggé hektikus. Az eredeti mindmáig igazi klasszikusnak számít, ám a folytatások már kevésbé voltak jók. Az abszolút mélypont az 1995-ben bemutatott A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, amelyre a készítők szerintem máig nem találnak magyarázatot. A remakek azonban meglepően jól sikerültek ennél a franchisenál, ugyanis mind a 2003-as, mind a 2006-os felvonás kimondottan jó résznek számítanak a horror zsánerén belül.

Texasi láncfűrészes mészárlás
Elsie Fisher, mint Lila (Fotó: NETFLIX 2022)

Több idővonal is létezik, mindegyik más részeket ismer el, mint megtörtént események, és ez a mostani résszel sincsen máshogy. A Halloweenhez hasonlóan itt is megnyomták a delete gombot, és gyakorlatilag az összes filmet eltörölték, kivéve az elsőt. A mostani rész ugyanis közvetlen folytatása az elsőnek. Nézzük, hogy van-e létjogosultsága az új résznek, vagy csak azért készítették el, hogy lehúzzanak a karakterről egy újabb bőrt…

Texasi láncfűrészes mészárlás
Mark Burnham maszkban (Fotó: NETFLIX 2022)

Csaknem ötven év telt el az első rész eseménye óta. Bőrpofa eltűnt, senki nem tudja hol lehet. Egy csapat fiatal érkezik Harlow szellemvárosába, hogy kicsit kipofozzák a helyet és megtöltsék turistával. Azonban kedvenc láncfűrészesünk itt tengeti mindennapjait, és a nyugdíjból visszatérve ismét hatalmas vérfürdőt rendez. Az első részből ismert egyetlen túlélő, Sally Hardesty is tudomást szerez a visszatérésről, és útnak indul, hogy megbosszulja a múltat.

A készítők érezhetően szerettek volna tolni egy Halloweeni mintát, miszerint az új rész közvetlen folytatása az eredetinek, és az új karakterek mellett, a régi főszereplőt is visszahozták. A baj csupán az, hogy míg az új Halloweennak egy új trilógiára való koncepciója volt, és a visszatérő szereplők is jól működtek, itt nemigazán sikerült ezt abszolválni. A story bántóan egyszerű, sajnos nem sok ötlet volt forgatókönyv megírásakor. Az egész mozi gyakorlatilag egy helyszínen játszódik, amivel nem lenne semmi gond, csak nem nagyon sikerült feszültséget, és érdekes karaktereket teremteni. 

Texasi láncfűrészes mészárlás
Bőrpofa szerepében Mark Burnham (Fotó: NETFLIX 2022)

Nem mondom, hogy néhol ne működne a feszültség, mert vannak részek, ahol jól működik, csak ez elenyésző százaléka a filmnek. A mozi nagy részében sajnos nagyon felületes a történetvezetés, és a legnagyobb gond, hogy egyik karakterért sem tud igazán izgulni a néző. Rendkívül szürkére sikeredtek, és sok ész sem igazán szorult beléjük. Szinte sírni tudnék, mennyire buta és logikátlan döntéseket hoznak néha a karakterek. Amikor lőni kéne, nem lőnek, amikor menekülni kéne, nem menekülnek, így igazából az volt végig az érzésem, hogy ezek mind meg akarnak valójában halni. A horror műfajban nem ritka az, hogy a karakterek iszonyat hülyék, de itt egyes részeknél kimondottan nem értjük a döntésüket. Emiatt pedig hiába próbálja néhol komolyan venni magát a film, inkább röhögnie kell az embernek. A visszatérő Sally pedig botrányosan fölösleges. Lehet, hogy úgy képzelték el, mint a Halloween esetében Laurie Strode karakterét, aki igazán badass volt az új Halloween első részében, ám Sally nem csak keveset szerepel, de gyakorlatilag szemernyi érdeklődést sem tud kelteni a nézőben.

A film pozitívuma azonban az, hogy nem takargat semmit. Kellően véres és brutális, pont amilyennek egy texasi láncfűrészes filmnek lennie kell. Bőrpofa karaktere is jól néz ki, kellően robosztus és kellően kegyetlen.

Texasi láncfűrészes mészárlás
A texasi láncfűrészes mészárlás (Texas Chainsaw Massacre, 2022 - Netflix)
Összességében
Az új texasi láncfűrészes mészárlás lehet, hogy a Halloweenhez hasonlóan, egy új rajtot szeretett volna venni, ám ennél sokkal jobb storyt és sokkal feszültebb atmoszférát lehetett volna teremteni. Nem tudom, hogy lesz -e folytatása ennek a storynak, ám addig is azt ajánlom, hogy nézzétek meg az eredetit, illetve a 2003-as és 2006-os filmet, mert azok valóban jó darabnak számítanak a franchiseon belül. Azért Bőrpofa rajongói mindenképp adjanak egy esélyt a mozinak!
Rendezés
5
Színészi alakítás
6
Forgatókönyv
5
Fényképezés
6
Filmzene/Hang/Effektek
6
5.5
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.