péntek, április 19, 2024

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

Hatodjára csap le Ghostface, és ezúttal az eddigi legvéresebb mészárlást láthatjuk tőle.

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven által megálmodott slasher első része máig hivatkozási alap a műfajon belül, és népszerűsége mutatja azt, hogy immáron a hatodik részt láthatjuk a moziban. Most először viszont nem vállalt szerepet a sorozat főszereplője, Neve Campbell, aki ötször bújt Sidney bőrébe, ám nem sikerült megegyezni az alkotókkal a piszkos anyagiakról.

Magyarországon X-besorolást kapott a film, ami azt jelenti, hogy kizárólag este 10 és reggel 5 között vetíthetik a mozik. A besorolás egészen nevetséges, semmivel nem durvább, mint sok hasonló slasher, így aki látott már életében ilyen filmet, annak semmi újat nem fog ez a rész sem mutatni erőszakosság szempontjából.

A történet immáron Woodsboro után New Yorkban játszódik, egy évvel a legutolsó vérengzés után. Sam (Melissa Barrera) és Tara (Jenna Ortega), barátjaikkal együtt próbálnak új életet kezdeni, ám Ghostface újra felbukkan.

(B-J): Dermot Mulroney, mint Bailey nyomozó; Jenna Ortega, mint Tara Carpenter; Jack Champion, mint Ethan Landry; Hayden Panettiere, mint Kirby Reed; Jasmin Savoy Brown, mint Mindy Meeks-Martin; Melissa Barrera, mint Sam Carpenter és Mason Gooding, mint Chad Meeks-Martin a Sikoly VI. című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

Az X-es besorolás bár túlzó, az kétségtelen, hogy ez a franchise legvéresebb darabja. A legtöbb gyilkolást közelről, premier plánban mutatják, és a vérrel sem spórolnak. Egy slasher filmnek pedig pontosan ilyennek kell lennie. Ghostface jelenetei is kimondottan feszültek, sok az üldözős, akciódús jelenet.

Sikoly VI. kritika
Ghostface a Sikoly VI című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

Jó ötletnek tűnt, hogy végre elszakadnak Woodsboro kisvárosi környezetéből, ám nem éreztem, hogy teljesen kihasználják ezt. A metrós rész kimondottan jól működött, ám a film többségében továbbra is zárt helyszíneken vagyunk, így a nagyvárosi feeling nem jön át, pedig sok lehetőség rejlett volna benne.

Sikoly VI. kritika
(B-J): Jenna Ortega, mint Tara Carpenter és Melissa Barrera, mint Sam Carpenter a Sikoly VI című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

A Sikoly filmek természetesen a filmvégi nagy leleplezésre épülnek, ahol kiderül, hogy éppen ki/kik öltötték magukra a jelmezt. Aki tapasztalt Sikoly filmek terén, lehetséges, hogy sikerül kitalálni, ám azért többszörösen csavartak most rajta, így alapvetően jól működött, a motiváció viszont már kevésbé.

Sikoly VI. kritika
Courteney Cox, mint Gale Weathers a Sikoly VI. című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

A színészekkel nincs probléma, hozzák azt, amit egy ilyen filmben hozni kell, ám a film utolsó harmadában, a leleplezés után, sajnos néhol túl lettek játszva bizonyos karakterek. Idegesítően manírossá, affektálóssá vált a játékuk, így ez határozottan egy negatívum.

A játékidő most a leghosszabb a sorozatban, de ez kellett is, ez a két óra teljesen indokolt volt. Hogy technikai szempontból is megemlítsek valamit, a fényképezés kiváló volt, talán most lett a legjobb az összes rész közül.

Sikoly VI. kritika
(B-J): Hayden Panettiere, mint Kirby Reed; Jasmin Savoy Brown, mint Mindy Meeks-Martin; Jack Champion, mint Ethan Landry; Melissa Barrera, mint Sam Carpenter; Jenna Ortega, mint Tara Carpenter; Mason Gooding, mint Chad Meeks-Martin és Courteney Cox, mint Gale Weathers a Sikoly VI. című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

Ami még nagyon jól működött, az a nosztalgia faktor. Az összes résszel kapcsolatban kaptunk utalást, a Ghostface szentélyes szekvencia kimondottan erre gyúrt rá. Gale Weathers (Courtney Cox) pedig egy személyben képviseli a régi részeket, jó volt látni, ám karaktere lassan kezd elfáradni. Kirby (Hayden Panettiere) visszahozatala meglepő, ám nem volt funkció nélküli.

A Sikoly 6 számomra egy hajszállal erősebben sikerült, mint az ötödik, ám az első, klasszikus rész közelébe nem tudott odaférkőzni. Sőt, a második helyet sem tudnám odaadni egyértelműen, nagyon fej-fej mellett van a negyedik résszel nekem.

Sikoly VI. kritika
Ghostface a Sikoly VI című filmben. Kredit: Philippe Bossé/ © 2023 PARAMOUNT PICTURES.

A film bebizonyította, hogy van élet Sidney után, és alapvetően ez az új generáció képes elvinni a hátán ezt a franchiset, ám következőre valamit újítani kell, mert érződik az önismétlés.

Sikoly VI. kritika pontozó thumbnail
Sikoly VI. (Scream VI, 2023)
Összességében
A film most is meta, sokadjára is végighallgatjuk a horrorfilmekre jellemző szabályokat, ám ideje lenne valóban valami újat mutatni, és érzésem szerint a következő hetedik résznek le is kéne
Rendezés
8
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
7.5

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...