Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle a Babylonnal ismét bebizonyította, hogy miért is tartják korunk egyik legnagyobb rendezőjének.

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású műveket tett le Hollywood asztalára, mint a Whiplash, a Kaliforniai álom, vagy Az első ember. Ilyen portfólióval egyértelmű, hogy nagy várakozás előzte meg legújabb művét, a Babylont, melyben Brad Pitt és Margot Robbie mellett más zseniális színészek is részt vettek.

Az 1920-as években járunk, Hollywood némafilmes időszakában. A történet több karakter szempontjából meséli el ezt az időszakot, van itt befutott sztár, feltörekvő sztár, vagy éppen olyan, akinek a legnagyobb álma, hogy bekerüljön a hollywoodi gépezetbe. A csillogás mellett, a szakma árnyoldalait is megismerjük, illetve az elit partykba is betekintést nyerünk.

Babylon kritika
(B-J): Diego Calva, mint Manny Torres és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A Babylon címet a film megnézése után értettem meg. Az egész film egy hatalmas káosz, de jó értelemben. Már a bevezető jelenet is felkészít minket arra, hogy mit is várhatunk a folytatásban, aztán egy több,mint fél órás party jelenetben találjuk magunkat, ami aztán a káoszok káosza. Minden van, amit az ember el tud képzelni, és ekkor már a film 18 karikás besorolása is indokolttá vált.

Babylon kritika
Margot Robbie, mint Nellie LaRoy a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

Sokszor csak kapkodtam a fejem, hogy éppen mi történik, és épp ez az a káosz, ami a film egészére igaz. Damien azonban nem okozott csalódást, végig pontosan tudja, hogy mit akar, és kézben tart mindent. A némafilmek népszerűségétől a hangosfilmek életre keléséig betekintést nyerünk Hollywood csillogó, de mégis sokszor mérgező mivoltába.

Technikai szempontból sem lehet belekötni, gyönyörűen van fényképezve, zseniálisak a vágások, és a zene is kiváló.

Babylon kritika
(B-J): Rory Scovel, mint a gróf; Diego Calva, mint Manny Torres; Ethan Suplee, mint Wilson és Tobey Maguire, mint James McKay a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A karakterek egy-egy hollywoodi archetípust képviselnek, és jól leképezik az arra a korra jellemző sztárok életvitelét, helyzetét, hierarchiáját a szakmában.

A mozi nagyon jó humorral operál végig, nagyon önironikus, néhol meghökkentő, de soha sem érződik túltoltnak, erőltetettnek.

Brad Pitt és Margot Robbie hozzák azt a szintet, amit elvárunk tőlük, ám a mozi talán legérdekesebb karaktere a Diego Calva által alakított Manny, aki bevándorlóként a létra legaljáról küzdi fel magát a legmagasabb szintekre. Az ő szemén keresztül látjuk leginkább a szakma akkori működésének mivoltát, és az ő karakterfejlődése rajzolja le a legnagyobb ívet.

Babylon kritika
(B-J): Lukas Haas, mint George Munn; Margot Robbie, mint Nellie LaRoy és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A film szinte percre pontosan három órás, de a cselekmény olyannyira magába szippant, hogy ez egyáltalán nem baj. Végig feszes a tempó, csak nagyon ritkán érződik talán pár helyen, hogy kicsit leül a lendület, de azoknál a részeknél is azt éreztem, hogy nem is baj, jó egy kicsit szusszanni, egy nagy levegőt venni ilyen intenzív történések után.

A mozi utolsó fél órája hozza el a komolyságot, több érzelmesebb jelenetet is kapunk, ahol megfogalmazzák a hollywoodi sztárok múlandóságát, valódi szerepét ebben a csillogó, mégis sokszor kegyetlen iparban.

Babylon kritika pontozó thumbnail
Babylon (2022)
Összességében
Mindig öröm olyan filmet látni, ami ilyen kendőzetlenül ad betekintést a filmipar múltjába, így aki szereti a nagyszabású mozikat, annak kötelező ezt nagyvásznon látnia.
Rendezés
9
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8.5
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
9

Friss

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Az ember, akit Ottónak hívnak kritika (A Man Called Otto, 2022) – Egy svéd film nem „svédelt” változata

Ha valaki olvasta Fredrik Backman „Az ember, akit Ovenak hívnak” cím könyvét, az valószínűleg...

Hair – A (mostanra már hírhedt) Pannon Várszínház előadása

Nagy fába vágta a fejszéjét Vándorfi László. Egy egyértelműen klasszikussá kövült darabot/filmet rendezett meg...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Az ember, akit Ottónak hívnak kritika (A Man Called Otto, 2022) – Egy svéd film nem „svédelt” változata

Ha valaki olvasta Fredrik Backman „Az ember, akit Ovenak hívnak” cím könyvét, az valószínűleg...

Halványkék szemek kritika (The Pale Blue Eye, 2022 – Netflix)

Eleve nem rossz dolog, ha az embernek irodalom iránt érdeklődő gyereke van, mert tőle...