péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású műveket tett le Hollywood asztalára, mint a Whiplash, a Kaliforniai álom, vagy Az első ember. Ilyen portfólióval egyértelmű, hogy nagy várakozás előzte meg legújabb művét, a Babylont, melyben Brad Pitt és Margot Robbie mellett más zseniális színészek is részt vettek.

Az 1920-as években járunk, Hollywood némafilmes időszakában. A történet több karakter szempontjából meséli el ezt az időszakot, van itt befutott sztár, feltörekvő sztár, vagy éppen olyan, akinek a legnagyobb álma, hogy bekerüljön a hollywoodi gépezetbe. A csillogás mellett, a szakma árnyoldalait is megismerjük, illetve az elit partykba is betekintést nyerünk.

Babylon kritika
(B-J): Diego Calva, mint Manny Torres és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A Babylon címet a film megnézése után értettem meg. Az egész film egy hatalmas káosz, de jó értelemben. Már a bevezető jelenet is felkészít minket arra, hogy mit is várhatunk a folytatásban, aztán egy több,mint fél órás party jelenetben találjuk magunkat, ami aztán a káoszok káosza. Minden van, amit az ember el tud képzelni, és ekkor már a film 18 karikás besorolása is indokolttá vált.

Babylon kritika
Margot Robbie, mint Nellie LaRoy a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

Sokszor csak kapkodtam a fejem, hogy éppen mi történik, és épp ez az a káosz, ami a film egészére igaz. Damien azonban nem okozott csalódást, végig pontosan tudja, hogy mit akar, és kézben tart mindent. A némafilmek népszerűségétől a hangosfilmek életre keléséig betekintést nyerünk Hollywood csillogó, de mégis sokszor mérgező mivoltába.

Technikai szempontból sem lehet belekötni, gyönyörűen van fényképezve, zseniálisak a vágások, és a zene is kiváló.

Babylon kritika
(B-J): Rory Scovel, mint a gróf; Diego Calva, mint Manny Torres; Ethan Suplee, mint Wilson és Tobey Maguire, mint James McKay a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A karakterek egy-egy hollywoodi archetípust képviselnek, és jól leképezik az arra a korra jellemző sztárok életvitelét, helyzetét, hierarchiáját a szakmában.

A mozi nagyon jó humorral operál végig, nagyon önironikus, néhol meghökkentő, de soha sem érződik túltoltnak, erőltetettnek.

Brad Pitt és Margot Robbie hozzák azt a szintet, amit elvárunk tőlük, ám a mozi talán legérdekesebb karaktere a Diego Calva által alakított Manny, aki bevándorlóként a létra legaljáról küzdi fel magát a legmagasabb szintekre. Az ő szemén keresztül látjuk leginkább a szakma akkori működésének mivoltát, és az ő karakterfejlődése rajzolja le a legnagyobb ívet.

Babylon kritika
(B-J): Lukas Haas, mint George Munn; Margot Robbie, mint Nellie LaRoy és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A film szinte percre pontosan három órás, de a cselekmény olyannyira magába szippant, hogy ez egyáltalán nem baj. Végig feszes a tempó, csak nagyon ritkán érződik talán pár helyen, hogy kicsit leül a lendület, de azoknál a részeknél is azt éreztem, hogy nem is baj, jó egy kicsit szusszanni, egy nagy levegőt venni ilyen intenzív történések után.

A mozi utolsó fél órája hozza el a komolyságot, több érzelmesebb jelenetet is kapunk, ahol megfogalmazzák a hollywoodi sztárok múlandóságát, valódi szerepét ebben a csillogó, mégis sokszor kegyetlen iparban.

Babylon kritika pontozó thumbnail
Babylon (2022)
Összességében
Mindig öröm olyan filmet látni, ami ilyen kendőzetlenül ad betekintést a filmipar múltjába, így aki szereti a nagyszabású mozikat, annak kötelező ezt nagyvásznon látnia.
Rendezés
9
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8.5
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
9
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.