hétfő, április 15, 2024

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle a Babylonnal ismét bebizonyította, hogy miért is tartják korunk egyik legnagyobb rendezőjének.

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású műveket tett le Hollywood asztalára, mint a Whiplash, a Kaliforniai álom, vagy Az első ember. Ilyen portfólióval egyértelmű, hogy nagy várakozás előzte meg legújabb művét, a Babylont, melyben Brad Pitt és Margot Robbie mellett más zseniális színészek is részt vettek.

Az 1920-as években járunk, Hollywood némafilmes időszakában. A történet több karakter szempontjából meséli el ezt az időszakot, van itt befutott sztár, feltörekvő sztár, vagy éppen olyan, akinek a legnagyobb álma, hogy bekerüljön a hollywoodi gépezetbe. A csillogás mellett, a szakma árnyoldalait is megismerjük, illetve az elit partykba is betekintést nyerünk.

Babylon kritika
(B-J): Diego Calva, mint Manny Torres és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A Babylon címet a film megnézése után értettem meg. Az egész film egy hatalmas káosz, de jó értelemben. Már a bevezető jelenet is felkészít minket arra, hogy mit is várhatunk a folytatásban, aztán egy több,mint fél órás party jelenetben találjuk magunkat, ami aztán a káoszok káosza. Minden van, amit az ember el tud képzelni, és ekkor már a film 18 karikás besorolása is indokolttá vált.

Babylon kritika
Margot Robbie, mint Nellie LaRoy a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

Sokszor csak kapkodtam a fejem, hogy éppen mi történik, és épp ez az a káosz, ami a film egészére igaz. Damien azonban nem okozott csalódást, végig pontosan tudja, hogy mit akar, és kézben tart mindent. A némafilmek népszerűségétől a hangosfilmek életre keléséig betekintést nyerünk Hollywood csillogó, de mégis sokszor mérgező mivoltába.

Technikai szempontból sem lehet belekötni, gyönyörűen van fényképezve, zseniálisak a vágások, és a zene is kiváló.

Babylon kritika
(B-J): Rory Scovel, mint a gróf; Diego Calva, mint Manny Torres; Ethan Suplee, mint Wilson és Tobey Maguire, mint James McKay a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A karakterek egy-egy hollywoodi archetípust képviselnek, és jól leképezik az arra a korra jellemző sztárok életvitelét, helyzetét, hierarchiáját a szakmában.

A mozi nagyon jó humorral operál végig, nagyon önironikus, néhol meghökkentő, de soha sem érződik túltoltnak, erőltetettnek.

Brad Pitt és Margot Robbie hozzák azt a szintet, amit elvárunk tőlük, ám a mozi talán legérdekesebb karaktere a Diego Calva által alakított Manny, aki bevándorlóként a létra legaljáról küzdi fel magát a legmagasabb szintekre. Az ő szemén keresztül látjuk leginkább a szakma akkori működésének mivoltát, és az ő karakterfejlődése rajzolja le a legnagyobb ívet.

Babylon kritika
(B-J): Lukas Haas, mint George Munn; Margot Robbie, mint Nellie LaRoy és Brad Pitt, mint Jack Conrad a Babylon című filmben. Kredit: Scott Garfield/ © 2022 Paramount Pictures.

A film szinte percre pontosan három órás, de a cselekmény olyannyira magába szippant, hogy ez egyáltalán nem baj. Végig feszes a tempó, csak nagyon ritkán érződik talán pár helyen, hogy kicsit leül a lendület, de azoknál a részeknél is azt éreztem, hogy nem is baj, jó egy kicsit szusszanni, egy nagy levegőt venni ilyen intenzív történések után.

A mozi utolsó fél órája hozza el a komolyságot, több érzelmesebb jelenetet is kapunk, ahol megfogalmazzák a hollywoodi sztárok múlandóságát, valódi szerepét ebben a csillogó, mégis sokszor kegyetlen iparban.

Babylon kritika pontozó thumbnail
Babylon (2022)
Összességében
Mindig öröm olyan filmet látni, ami ilyen kendőzetlenül ad betekintést a filmipar múltjába, így aki szereti a nagyszabású mozikat, annak kötelező ezt nagyvásznon látnia.
Rendezés
9
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8.5
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
9

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...