péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

A varázslóknak is lehetnek titkaik: Legendás állatok – Dumbledore titkai (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – 2022) kritika

Az új Legendás állatok talán nem úgy vonul be a történelembe, mint a legnehezebben leforgatott alkotások egyike, de a készítők elé ennek ellenére nem kevés akadály gördült. Eredetileg 2021-ben tervezték bemutatni a harmadik felvonást, de a Grindelwald bűntettei negatív kritikai és nézői visszajelzései után a stúdió behúzta a kéziféket és azt kérte J.K. Rowling-tól, hogy dolgozza ki jobban a cselekményt és a karaktereket, ehhez pedig nem csak több időt, de egy társírót is kapott maga mellé Steve Kloves személyében, aki a Főnix rendjén kívül az összes Harry Potter film adaptásáért felelt. És, ha ez nem lett volna elég, akkor a Tina-t alakító Katherine Waterston várandóssága, Johnny Depp botrányos válása (ami végül a kirúgásához vezetett mindössze egy jelenet leforgatása után) és az egyre jobban elharapódzó koronavírus járvány is hátráltatta a forgatást. Ennyi baljós esemény után joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire lett jó a Dumbledore titkai? És egyáltalán megérte-e ennyit várni rá?

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Jude Law, mint Albus Dumbledore

Dumbledore és Grindelwald a gyerekkorukban kötött vérszerződésük miatt nem tudnak ártani egymásnak, ezért előbbi “sereget” szervez Göthe vezetésével, míg utóbbi Credence-t bízza meg Dumbledore megölésével, emellett pedig a Varázsvilág vezetőjének is jelöleteti magát, hogy így könnyebben indíthasson támadást a muglik és a tisztátlan vérű varázslók ellen. Az események alakulásában pedig fontos szerepet játszik majd egy különleges erővel bíró lény is.

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Eddie Redmayne, mint Göthe Salmander

Dumbledore titkai legnagyobb hibája továbbra is az, hogy három film után is rettentően elnyújtottnak hat az a történet, amit J.K. Rowling el akar nekünk mesélni. Aki nem tudná a Legendás állatok és megfigyelésük eredetileg egy jópofa, alig 130 oldalas kis állathatározó volt, amiben a Varázsvilág lényeiről tudhattunk meg érdekes információkat. Ebből is látszik, hogy e köré egy filmet is nehéz felépíteni (nemhogy ötöt!), de a 2016-os első rész alapvetően jól vette ezt az akadályt. A gond csak az volt, hogy Rowling behozta a képbe Grindelwald-ot és vele együtt a fiatal Albus Dumbledore-t is. Ennek köszönhetően pedig Göthe karaktere (aki ugye elvileg a sorozat főszereplője) már a Grindelwald bűntettei-ben is mellékszereplővé zsugorodott és habár most talán nagyobb szerepet kapott, mint legutóbb, jelenléte mégis sokszor eltörpül az előbb említett két varázsló mellett. És sajnos nem csak Göthe az, aki továbbra sem kapott nagyobb mélységet, hanem szinte senki. Ráadásul ahelyett, hogy a már megismert karakterekre helyeztek volna több hangsúlyt, inkább behoztak még néhány újat is.

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Mads Mikkelsen, mint Gellert Grindelwald

Nekem szerencsére már az első részt követően sikerült, de aki két film után sem tudja túltenni magát azon, hogy a Legendás állatok filmek NEM Harry Potter filmek, annak csalódás lehet a harmadik és minden bizonnyal majd a negyedik, illetve ötödik rész is. A Legendás állatok sorozat ugyanis már nem kifejezetten gyerekeknek és tinédzser korú fiataloknak készült, sokkal inkább a felnőtt korosztályt célozta meg. A harmadik film pedig az erős politikai szál miatt a korábbi kettőnél is komolyabb hangvételű alkotás lett, ami véleményem szerint jót tett neki, mert nagyon aktuálissá tette az egyébként univerzális gondolatokat. Nehéz a filmben történő miniszter választásba nem a hazai választásokat látni, és nehéz elvonatkoztatni a szomszédban zajló eseményektől is, amikor Grindelwald háborút hirdet mindenki ellen, aki egy kicsit is máshogy gondolkodik, mint ő. De megnyugtatnék mindenkit, nem egy két és fél órás parlamenti közvetítésről vagy egy száraz politikai drámáról van szó, mert a Dumbledore titkai továbbra is egy látványos fantasy-kaland film, amiben a kissé lassú felvezetést követően egymást érik az izgalmasabbnál izgalmasabb történések, de emellett komolyabb témákat is érint, ami mindeképpen üdvözölendő. Szerencsére a történetvezetés is jóval koherensebb, mint legutóbb volt, így az eseményeket is sokkal egyszerűbb követni.

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Dan Fogler, mint Jacob Kowalski; Jessica Williams, mint Eulalie ‘Lally’ Hicks; Eddie Redmayne, mint Göthe Salmander és Callum Turner, mint Thészeusz Salmander

Johnny Depp kirúgását követően a rajongók nagy része felháborodását fejezte ki (hogy mennyire jogosan abba most ne menjünk bele) és bojkottal fenyegettek. Kezdetben engem is zavart a csere, de amikor bejelentették, hogy Mads Mikkelsen váltja majd Depp-et, akkor egy kicsit, azért megnyugodtam, hiszen mégiscsak korunk egyik legjobb színészéről van szó, aki mindent IS el tud játszani. És bizony Mikkelsen ezúttal sem okozott csalódást…sőt! Játékának köszönhetően egy, a korábbinál jóval fenyegetőbb és kegyetlenebb Grindelwald-ot ismerhetünk meg, aki minden mozzanatával tekintélyt parancsol. És akármennyire is szeretem Depp-et, be kell valljam, hogy Mikkelsen minden tekintetben jobb Grindelwald volt. Hozzá hasonlóan Jude Law is remekel a fiatal Albus Dumbledore szerepében. A legjobb jeleneteknek viszont akkor lehetünk tanúi, amikor ketten együtt vannak jelen a vásznon. Eddie Redmayne hozza a szokásost, Dan Fogler pedig továbbra is tisztességgel szállítja poénokat, de ezúttal egy jóval érzelmesebb oldalát is megvillantja. Az újoncok közül a Lally-t alakító Jessica Williams érdemel külön említést, aki üde színfoltja az eseményeknek, de érdemi információt róla sem tudunk meg igazán.

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Ezra Miller, mint Credence Barebone

Technikai oldalról, ahogy a Varázsvilág franchise korábbi filmjeit, úgy a Dumbledore titkai-t is csak dicsérni lehet. A vizuális effektusok lenyűgözőek, az új lények változatosak, az összecsapások pedig jól koreografáltak és izgalmasak. James Newton Howard az eddigi legszebb és egyben legfülbemászóbb filmzenét komponálta a Legendás állatok szérián belül, de a Harry Potter filmekből átemelt dallamokat is kreatív módon gondolta tovább. A Dumbledore titkai legnagyobb erőssége technikai oldalról nézve azonban a Varázsvilág-hoz első ízben csatlakozó George Richmond (Rocketman, Free Guy) operatőr. Ugyanis az operatőri munkáért Oscar-díjra jelölt Harry Potter és a félvér herceg óta ez a legjobban és legszebben fénykepezett film a franchise-on belül.

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika
Jessica Williams, mint Eulalie ‘Lally’ Hicks és Callum Turner, mint Thészeusz Salmander

Összességében a Dumbledore titkai az eddigi legjobb Legendás állatok film, de a Harry Potter mozik árnyékában sincs oka szégyenkezni. Látványos, aktuális és nagyon érzelmes kaland, ami után még jobban várhatjuk a negyedik és ötödik felvonást. Remélhetőleg a befejező részek a karakterépítésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek és akkor egy minden ízében tökéletest lezárást kapunk majd. Addig pedig nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Varázsvilágba visszatért a varázslat!

Legendás állatok - Dumbledore titkai kritika thumbnail
Legendás állatok - Dumbledore titkai (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore - 2022)
Összességében
A Dumbledore titkai-ra megérte várni, mert minden ízében varázslatos lett.
Rendezés
7
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv/Történet
8
Fényképezés
9.5
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
8
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/