szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

110 érdekesség a Harry Potter és a Legendás állatok filmekről

Már-már ijesztő bele gondolni abba, hogy az első Harry Potter film több, mint húsz éve került bemutatásra és bizony már hat éve annak is, hogy útjára indult a Varázsvilág másik szériája, a Legendás állatok. A Göthe Salmander kalandjait feldolgozó sorozat második része 2018-ban debütált, a harmadikra tehát nem kevesebb, mint négy évet kellett várnia a rajongóknak “köszönhetően” többek között a koronavírus járvárványnak. De két hét múlva végre megérkezik a Dumbledore titkai alcímet viselő harmadik felvonás, aminek apropóján összegyűjtöttünk nektek nem kevesebb, mint 110 érdekességet a Harry Potter, valamint a Legendás állatok filmekről.

Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

 1. A Piton professzort alakító Alan Rickman-t, a Harry Potter kötetek írója, J.K. Rowling sajátkezűleg választotta ki a szerepre. Emellett Rickman volt az egyetlen a stábtagok közül, akinek olyan információkat is elmondott a karakterről, amiket csak az utolsó kötetben osztott meg a nagyvilággal.
 2. Lily Potter szerepére először magát J.K. Rowling-ot szemelte ki a stúdió, de az írónő hamar visszautasította a felkérést, mivel nem érzett magában semmiféle színészi ambíciót. A szerepet végül Geraldine Somerville kapta meg.
 3. Habár külföldön házimozis forgalmazásban megjelent egy 7 perccel hosszabb bővített változat is a filmből, ami néhány kimaradt jelenet felhasználásával készült, de Chris Columbus rendező szerint még ennél is több, teljes egészében befejezett szcéna végezte a kukában, ugyanis még nem sokkal a bemutató előtt is nagyjából három óra volt a film játékideje, ami a stúdiónak nem igazán tetszett, mondván a gyerekek nem lesznek képesek ennyi időt végig ülni a moziban. Az interjú után egyébként a közösségi médiában elindult egy #releasethecolumbuscut nevű mozgalom, ami az eredeti háromórás vágás bemutatását követeli a stúdiótól.
 4. Rosie O’Donnell és Robin Williams annyira szerettek volna benne lenni a filmben, hogy fizetés nélkül is vállalták volna a munkát, azonban J.K. Rowling nem engedett abból a kikötéséből, hogy minden karaktert csak és kizárólag brit származású színész kelthet életre. O’Donnell egyébként Molly Weasly, míg Robin Williams Hagrid szerepét nézte ki magának.
 5. David Bradley, hogy jobban azonosulni tudjon Filch magányos életmódjával a forgatás előtt egy hónappal a macskájával teljesen elszigetelte magát a külvilágtól.
 1. Richard Harris csak azért vállalta el Albus Dumbledore szerepét, mert az akkor nyolcéves unokája megfenyegette, hogy ha nem így tesz, akkor soha többé nem beszél vele. 
 2. Világszintű bevételek tekintetében a Harry Potter és a bölcsek köve volt az adott év (2001) legtöbb bevételt termelő filmje. Ez bármilyen meglepő csak két másik epizódnak, név szerint a Tűz serlegének (2005) és a Halál ereklyéi – 2. részének (2011) sikerült.
 3. A regényeket kis túlzással Hollywood összes neves direktora filmvászonra akarta vinni. Többek között Steven Spielberg, Terry Gilliam, Rob Reiner, M. Night Shyamalan, Robert Zemeckis, Jonathan Demme, Jan de Bont és Joel Schumacher neve is felmerült.
 4. Az X-Men-filmek Xavier professzorát alakító Patrick Stewart egy interjúban azzal viccelődött, hogy ő és jóbarátja Ian McKellen az egyetlen olyan brit színészek, akiket nem akartak leszerződtetni egyik Harry Potter filmhez sem. Ez azonban csak félig igaz, mivel Richard Harris halála után McKellen-t megkeresték a producerek Dumbledore szerepével, de nem vállalta mondván egy híres varázslót bőven elég volt eljátszania karrierje során, utalva ezzel a Gyűrűk ura filmekre, amelyekben Gandalf-ot alakította.
 5. Mielőtt megkapta volna Draco Malfoy szerepét, Tom Felton-t meghallgatták Harry és Ron szerepére is.

Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

 1. Az első rész bemutatója és a folytatás forgatásának megkezdése között mindössze három nap telt el.
 2. Daniel Radcliffe-nek eredetileg “csak” 125 ezer fontos gázsit szántak a második Harry Potter filmért, de amikor ez kiderült, a színész szakszervezet közbelépett, mondván a stúdió a fiatal főszereplő fizetésén akar spórolni. A közbenjárásuk sikeres lett és Radcliffe végül 2 millió fontot vihetett haza. 
 3. 161 perces játékidejével a Titkok kamrája a Varázsvilág franchise leghosszabb alkotása. Az első részhez hasonlóan ebből is létezik egy bővített változat, ami 13 perccel hosszabb a mozikban bemutatott változatnál.
 4. Gilderoy Lockhart szerepére a készítők eredetileg Hugh Grant-et szemelték ki. A tárgyalások is jól haladtak a színésszel, de végül a Két hét múlva örökké című film forgatása miatt nem fért bele az időbeosztásába.
 5. A könyv változatban Aragog vak és a szemei fehérek. Ezzel szemben a filmben feketék és lát is velük.
 1. Az Egyesült Királyságban ez volt az első olyan film, melynek DVD kiadásából a megjelenést követő héten több, mint egy millió darabot adtak el.
 2. Sok Harry Potter rajongó csak azért váltott jegyet a Scooby-Doo – A nagy csapat című filmre, mert először a szóban forgó alkotás előtt lehetett megtekinteni a Titkok kamrája előzetesét.
 3. Más munkái miatt John Williams nem tudta a teljes filmzenét megkomponálni, ezért fel kellett kérni egy másik szerzőt is, név szerint William Ross-t, hogy befejezze azt. Ennek ellenére a stáblistán csak Williams neve szerepel, Ross-é nem.
 4. Daniel Radcliffe-nek teljesen le kellett borotválnia a lábát ahhoz a jelenthez, amiben Harry felhúzza a nadrágja szárát és megmutatja, hogy a ruhadarab (egy zokni), amit Dobby kapott tőle van.
 5. Tom Denem-et minden nyelvben máshogy hívják, hogy ki lehessen rakni belőle minden idők leggonoszabb varázslójának nevét. Az eredeti angol nyelvben Tom Marvolo Riddle, amiből az alábbi mondat rakható ki: “I am Lord Voldemort”. Idehaza Tom Rowle Denem (Nevem Voldemort), a spanyoloknál Tom Sorvolo Ryddle (Soy Lord Voldemort), a németeknél Tom Vorlost Riddle (Ist Lord Voldemort), a franciáknál pedig Tom Elvis Jedusor (Je suis Voldemort) néven ismert a karater.

Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

 1. Mivel Makesz ebben a részben fontos szerepet tölt be, ezért a készítők úgy döntöttek, hogy az állat méretét háromszorosára növelik a korábbiakhoz képest, ezzel is több jelentőséget kölcsönözve neki.
 2. Richard Harris halála után a színész családja úgy gondolta, hogy Dumbledore szerepe Peter O’Toole-nál lenne a legjobb kezekben. A producerek tárgyalni is kezdtek a nyolcszoros Oscar jelölt színésszel, de végül nem akart részt venni a filmben.
 3. Ez az egyetlen olyan Harry Potter film, amiben Voldemort nem tűnik fel semmilyen formában sem.
 4. Tom Felton minden jelmezének a zsebét bevarrták, hogy ne tudjon ételt becsempészni és enni a jelenetek felvételei közben.
 5. A forgatókönyv szerint Flitwick professzor nem szerepelt volna ebben a részben, viszont a rendező, Alfonso Cuarón mindenképpen szerette volna szerepeltetni az őt alakító Warwick Davis-t. Ekkor támadt az az ötlete, hogy a kórus karmesterét Davis-re szabja. A negyedik részt dirigáló Mike Newell-nek pedig annyira tetszett a karmester kinézete, hogy úgy döntött a két karaktert egybe gyúrja. Ezért van az, hogy a harmadik résztől kezdve Flitwick professzor kinézete merőben eltér az első két filmben látottaktól.
 1. A Dudley-t megformáló Harry Melling annyit fogyott a Titkok kamrája forgatása után, hogy a producerek majdnem lecserélték emiatt, mondván a rajongók nem fogják őt felismerni. Végül úgy döntöttek, hogy inkább súlyosabbra maszkírozzák.
 2. David Thewlis volt Alfonso Cuarón elsődleges választottja Lupin professzor szerepére. A színészt egyébként a Mógus professzort alakító Ian Hart győzte meg, hogy vállalja el a szerepet, mert szerinte Lupin volt a legjobb dolog a könyvekben.
 3. Ez volt az utolsó Harry Potter film, aminek az Oscar-díjas John Williams szerezte a zenéjét. 
 4. A vizuális effektusokért felelős szakemberek nem kevesebb, mint fél évet dolgoztak a Dementorok megalkotásán. A rendező kezdetben szerette volna, ha a Dementorokat hagyományosabb technikával (épített bábokkal) keltik életre. Voltak is erre irányuló próbálkozások, de túl időigényes lett volna a teljes filmben ezt a technikát alkalmazni és a tesztek alapján a vásznon sem mutatott volna túl jól.
 5. Meglepő módon ez az egyetlen olyan Harry Potter film, aminek világszintű összbevétele nem érte el a 800 millió dollárt. Pedig a kritikusok és a rajongók is imádták, sőt ezt tartják az egyik, ha nem a legjobb epizódnak.

Harry Potter és a Tűz serlege (2005)

 1. Mike Newell volt az első brit származású rendező, aki Harry Potter filmet dirigálhatott, bár neve már az első rész kapcsán is felmerült.
 2. Ray Winstone és Sir Billy Connolly is esélyesek voltak Rémszem szerepére mielőtt azt Brendan Gleeson megkapta volna.
 3. Ebben a filmben debütált a nagyvásznon Robert Pattinson, aki előtte főként modellként dolgozott. 
 4. A Viktor Klumot megformáló Stanislav Yanevski-nak mindössze két mondata van a 157 perces filmben. 
 5. Cho Chang szerepére több, mint 3.000 jelentkezőt hallgattak meg, mielőtt Katie Leung lett a szerencsés kiválasztott.
 1. A vízalatti jeleneteket egy hatalmas vízzel teli tartályban vették fel, hogy a szereplők mozgása és hajuk lebegése minél természetesebbnek hasson. A szereplők közül természetesen Daniel Radcliffe töltötte a legtöbb időt ebben a tartályban a több hetes forgatás alatt összesen 41 óra és 38 percet.
 2. Viszonylag ritka, amikor egy film rendezője sérül meg forgatás közben. A Tűz serlege forgatásán azonban pontosan ez történt. Mike Newell ugyanis nem volt elégedett a Weasley ikreket alakító Phelps fivérek játékával abban a jelentben, amikor egymásnak kellett esniük, miután nem sikerült bedobniuk a nevüket a Tűz serlegébe. Newell szerint a fiúk szinte simogatták egymást, ezért felállt a székéből és James Phelps-sel be akarta mutatni mire is gondolt, amikor azt mondta essenek egymásnak, azonban a Phelps fiú annyira felhergelte magát, hogy egy rossz mozdulatnak köszönhetően eltörte a rendező egyik bordáját.
 3. Halál ereklyéi-hez hasonlóan már ezt a részt is ketté akarták bontani. A két részt pár hónap különbséggel mutatták volna be, de végül Mike Newell úgy döntött, hogy vannak olyan részek, amiket ki lehet vágni anélkül, hogy sérülne a film fő mondanivalója.
 4. A DC-moziverzum Supermanjét alakító Henry Cavill is esélyes volt Cedric Diggory szerepére. 
 5. Mike Newell “mindössze” 1 millió dollárt kapott a Tűz serlege rendezéséért. Ez persze hatalmas összeg, de eltörpül Chris Columbus fizetése mellett, aki 10 millió dollárt kapott a Bölcsek kövéért, plusz a bevételekből is részesült.

Harry Potter és a Főnix rendje (2007)

 1. Stephen King azt mondta Dolores Umbridge karakteréről, hogy Hannibál Lecter óta, ő a leghitelesebb gonosz szereplő, akit a mozivásznakon látott.
 2. Főnix rendje annak ellenére lett a második legrövidebb Harry Potter film, hogy a könyvek közül ez a legterjedelmesebb.
 3. Dobby a házimanó fontos szereplője volt a könyvváltozatnak, de a Tűz serlegéhez hasonlóan teljes egészében kimaradt a filmből.
 4. Tűz serlege fárasztó forgatása után Mike Newell nem vállalta az ötödik rész rendezését. Ezután olyan nevek is szóba kerültek, mint Jean-Pierre Jeunet, Guillermo del Toro, vagy Matthew Vaughn. Del Toro egyénként nagy rajongója a sorozatnak és komolyan érdeklődött a projekt iránt, de a Hellboy II: Az aranyhadsereg munkálatai miatt sehogy sem tudta szabaddá tenni magát.
 5. Ez az egyetlen olyan rész, amelynek a forgatókönyvét nem Steve Kloves adaptálta. Helyette Michael Goldenberg ragadott virtuális pennát. A csere oka egyébként az volt, hogy Kloves kimerült az első négy film adaptálásába és más projekteken is akart dolgozni, amire nem jutott ideje a kis túlélő történeteinek filmátirata mellett.
 1. Emma Thompson és Helena Bonham Carter, ha lehetett kerülte egymást a forgatás ideje alatt. Ennek oka az volt, hogy jó pár évvel korábban Carter elszerette Emma Thompson akkori férjét, aki egyébként nem más volt, mint Kenneth Brannagh, aki Lockhart professzort alakította a Titkok kamrájában.
 2. Eredetileg Féregfark karaktere is szerepelt volna a filmben, de Timothy Spall a Bűbáj című film munkálatai miatt nem tudott részt venni a forgatáson, így jeleneteit kihúzták a forgatókönyvből.
 3. Eredetileg Helen McCrory színésznőt szemelték ki Bellatrix Lestrange szerepére, de a terhessége miatt nem tudta elvállalni a munkát. Helyette, Helena Bonham Carter kapta meg a szerepet, de később McCrory is részese lett a Harry Potter szériának, miután a Félvér herceg című részben eljátszhatta Bellatrix testvérét, Narcissa Malfoy-t.
 4. A sokadik vágás után is közel három óra volt a film játékideje, és úgy volt, hogy ez a változat kerül a mozikba is, de a stúdió végül túl hosszúnak és elnyújtottnak találta, ezért 45 percet az utolsó pillanatokban még kivágattak belőle.
 5. Nigel karaktere nem szerepel a könyvekben, kifejezetten a filmhez írták, de sokat merítettek hozzá Colin Creevey és Dennis Creevey karaktereiből.

Harry Potter és a félvér herceg (2009)

 1. Daniel Radcliffe szerint ebben a filmben nyújtotta a legrosszabb formáját és egy interjúban azt is lenyilatkozta, hogy szinte fáj néznie magát. Ennek egyik fő oka, hogy akkoriban alkohol problémái voltak és nem egyszer ittasan állt a kamerák elé.
 2. A gyártó stúdió konkrét halálos fenyegetéseket kapott néhány rajongótól, akik azt sérelmezték, hogy az eredetileg 2008-ra tervezett bemutató dátumát eltolták 2009-re.
 3. J.K. Rowling, miután azt olvasta a forgatókönyvben, hogy Dumbledore egy lányról mesél, akibe szerelmes volt fiatal korában, jelezte a készítőknek, hogy habár egyik regényben sem írta le konkrétan, de Dumbledore meleg és egyedül Grindelwald-hoz fűzték romantikus szálak.
 4. Chris Columbus után David Yates lett az első rendező, aki egynél több részt rendezett a szérián belül. Ezt később további kettő, valamint három Legendás állatok film is követte, ami szintén a Harry Potter világában játszódik.
 5. A McGalagony professzort alakító Maggie Smith úgy forgatta le a jeleneteit, hogy közben mellrákkal küzdött és sugárkezelésekre járt.
 1. A film színeit tekintve sokat merített a világhírű holland festő Rembrandt képeiből.
 2. Christian Coulson, aki a Harry Potter és a titkok kamrájában alakította Tom Denem-et újra bejelentkezett a szerepre, de közel a harminchoz David Yates túl idősnek találta a tinédzser korú Denem megformálására.
 3. Ez az egyetlen Harry Potter film, amit a fényképezésért jelöltek Oscar-díjra.
 4. A visszaemlékezések során, Voldemort-ot 11 éves Hero Fiennes Tiffin keltette életre. Ha ismerősen cseng a Fiennes név, az nem véletlen ugyanis a felnőtt Voldemort-ot alakító Ralph Fiennes unokatestvéréről van szó.
 5. Habár a könyv elején szerepelnek Dursley-ék, a filmből mégis kihagyták őket. A Tűz serlege után egyébként ez volt a második alkalom, hogy nem találkozhattunk velük.

Harry Potter és a halál ereklyéi – 1. rész (2010)

 1. Kezdetben a stúdió egy filmben gondolkodott, de amikor megtudták, hogy a Halál ereklyéi első vágásának játékideje nem kevesebb, mint 5 és fél óra (330 perc), akkor a kettévágás mellett döntöttek. Egyébként a két film együttes játékideje 276 perc, tehát még így is majdnem egy órányi anyagot vágtak ki belőlük.
 2. A minisztériumi dolgozó Mafalda Hopkirk karakterét Sophie Thompson alakította, aki a Trelawney professzort életre keltő Emma Thompson testvére.
 3. Ez a Harry Potter széria egyetlen olyan része, amiben nem szerepel az alábbi három karakter: McGalagony professzor, Argus Flich és Dean Thomas.
 4. Több, mint 5000 varázspálcát készítettek a filmhez, amiknek a leadását szigorúan ellenőrizték minden forgatási nap után, annak elkerülése végett, hogy a stábtagok ne tudják haza vinni őket és emiatt újakat kelljen legyártani.
 5. Harry és Hermione híres tánc jelenete eredetileg nem szerepelt a könyvben, ezt Steve Kloves forgatókönyvíró kifejezetten a filmhez írta. Ez a jelenet egyébként David Heyman producer egyik kedvence a szérián belül.
 1. Rhys Ifans (Xenophilius Lovegood) bevallotta, hogy egyik könyvet sem olvasta, csak azért vállalta a szerepet, mert szeretett volna egy ennyi világsztárt magába foglaló alkotásban szerepelni.
 2. Frances de la Tour a Tűz serlege után 5 évvel, az esküvős jelenetben újra magára ölthette Madame Maxime szerepét, pedig a karakter eredetileg nem tűnt fel a könyv változatban. Ebben a jelenetben egyébként Viktor Krum is felbukkant volna, de jelenetét kivágták.
 3. Dobby halála előtt ezt mondta utoljára: “Harry Potter”. A Titkok kamrájában ezek voltak a karakter első szavai is.
 4. Ez volt az első Harry Potter film, aminek maga az írónő, J.K. Rowling is a producere volt.
 5. John Hurt 9 évvel az első film után ölthette magára újra a varázspálca készítő Ollivander szerepét. Ezzel pedig rekordot állított fel a szérián belül, mivel egyik karakter viszontlátására sem kellett ennyit várni.

Harry Potter és a halál ereklyéi – 2. rész (2011)

 1. Daniel Radcliffe a könyv olvasása során szentűl meg volt róla győződve, hogy a trió egyik tagja biztosan meghal. J.K. Rowling azonban már az első könyv megírása közben eldöntötte, hogy a három főszereplő közül senki sem fog meghalni, igaz az írónő egyszer egy lelkileg megterhelő szakaszon ment át, amiközben elgondolkodott Ron megölésén.
 2. A film cselekménye a szökéstől a Gringotts Bank-ból, egészen a Roxfort-i csatáig egy nap alatt játszódik.
 3. Ha eddig nem vettétek észre, akkor következő megtekintéskor érdemes kicsit jobban odafigyelnetek Voldemort köpenyére, ugyanis annak színe minden Horclux elpusztításával egyre halványabb lesz.
 4. Ez az egyetlen Harry Potter film, aminek a bevétele világszinten átlépte az egy milliárd dolláros álomhatárt. Egész pontosan 1,342 milliárd dollárt fialt a filmszínházakban, amivel jelenleg a 14. legtöbb bevélt termelt film a világon.
 5. A producerek szerették volna, ha Kate Winslet alakítja Hollóháti Helénát, de a felkérés nem jutott el közvetlen a színésznőhöz, mert az ügynöke azonnal elutasította azt, mondván az Oscar-díjas színésznőhöz ez túl jelentéktelen szerep.
 1. Tom Felton egy interjúban elárulta, hogy amikor a film vége felé Voldemort megöleli Draco-t, az valójában nem szerepelt a forgatókönyvben. Az egész a karaktert megformáló Ralph Fiennes improvizációja volt, így Felton reakciója ebben a jelenetben teljesen ösztönös.
 2. 130 perces játékidejével ez a legrövidebb Harry Potter film. Ha a stáblistát nem számoljuk, akkor a nettó játékidő még a két órát sem éri el.
 3. Mindössze 14 olyan színész volt, akit a sorozat mind a nyolc részében láthattunk kisebb-nagyobb szerepben: Alan Rickman, Bonnie Wright, Devon Murray, Emma Watson, Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Geraldine Somerville, James Phelps, Oliver Phelps, Matthew Lewis, Robbie Coltrane, Tom Felton, Josh Herdman és Warwick Davis.
 4. A Harry Potter filmek közül ez az egyetlen, aminek az elején, a Warner Bros. logó és a cím megjelenése alatt nem John Williams klasszikus főtémája, a Hedwig’s Theme hallható.
 5. David Yates rendező elmondása szerint az epilógust – ahol a főbb szereplőket már felnőttként látjuk – teljes egészében újra kellett forgatni, mert az első felvételek idején túlmaszkírozták a színészeket és nagyon mű hatást keltettek.

Legendás állatok és megfigyelésük (2016)

 1. J.K. Rowling ezzel a filmmel debütált, mint forgatókönyvíró.
 2. A szereplők nem vihették haza magukkal a forgatókönyveiket és azokat minden forgatási nap végén egy széfbe kellett zárniuk, nehogy véletlen kiszivárogjon valami információ a történetről.
 3. J.K. Rowling elárulta, hogy a főszerepre nem volt más kiszemelt, azt egyből Eddie Redmayne-nek ajánlották fel, aki habozás nélkül el is vállalta.
 4. Eredetileg leforgattak egy jelenetet, amiben Göthe Salmander-t félmeztelenül láttuk volna. Ebben a jelenetben a testét rengeteg sebhely borította, amiket a különböző legendás állatok ejtettek rajta az évek során. Sajnálatos módon a kész filmbe ez már nem került be, pedig Redmayne keményen edzett kifejezetten emiatt a jelenetért.
 5. A Legendás állatok széria eredetileg trilógiának indult, de nem sokkal az első rész bemutatója előtt a stúdió bejelentette, hogy már nem három, hanem öt filmben gondolkodnak.
 6. Eddie Redmayne már korábban kapcsolatba került a Harry Potter univerzummal, ugyanis jelentkezett Tom Denem szerepére a Titkok kamrájában, de egy mondat felolvasása után megköszönték neki a részvételt.
 1. Ami a Harry Potter filmeknek nem sikerült, az a Legendás állatok-nak igen, ugyanis ez lett a Varázsvilág franchise első Oscar-díjas filmje, amit Colleen Atwood kapott a legjobb jelmezekért. A Harry Potter filmeket egyébként összesen 11 Oscarra jelölték, de egyet sem tudtak díjra váltani végül.
 2. Queenie szerepére Saoirse Ronan, Dakota Fanning, Kristen Stewart és Lili Simmons is esélyesek voltak.
 3. A szereplők oktatást kaptak arról, hogy hogyan tartsák és mozgassák helyesen a filmbéli pálcájukat.
 4. A film cselekménye két nap alatt játszódik, egész pontosan 1926. december 6 és 8 között.

Legendás állatok – Grindelwald bűntettei (2018)

 1. Johnny Depp anélkül vállalta Grindelwald szerepét, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet. Elmondása szerint azért, mert hatalmas Harry Potter rajongó és mindenféleképpen része szeretett volna lenni a történetnek.
 2. A film vége felé, amikor Nicolas Flamel kinyitja a széfjét látni lehet a bölcsek kövét, ami az első Harry Potter filmből lehet ismerős.
 3. Sok rajongó felháborodott, amikor Voldemort hű kígyójáról, Nagini-ről kiderült, hogy valójában egy nő, egész pontosan egy elátkozott nő, aki emberi és kígyó alakot is tud ölteni. A Harry Potter filmekben Nagini-t azért láttuk csak kígyóként mert az átok már teljesen elhatalmasodott rajta és nem tudott visszaváltozni emberré.
 4. Eddie Redmayne és a filmbéli testvérét alakító Callum Turner gyerekkorában mindössze pár száz méterre lakott egymástól.
 5. J.K. Rowling nagyjából két és fél órán keresztül vázolta fel Jude Law-nak Dumbledore előéletét, melynek keretén belül megosztott a színésszel olyan titkos információkat is, amiket más (egyelőre) nem tudhat.
 1. Göthének van varázspálcája, használja a mágiát, sőt a Mágiaügyi Minisztériumnak dolgozik annak ellenére, hogy kirúgták Roxfortból. Ez számos rajongónak szemet szúrt, de J.K. Rowling elmondta, hogy a következő filmekből ki fog derülni ennek az oka.
 2. A fiatal Dumbledore szerepére Christian Bale, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, és Jared Harris is esélyes volt. Utóbbi egyébként annak a Richard Harris-nek a fia, aki az első két Harry Potter moziban játszotta Dumbledore professzort.
 3. Jamie Campbell Bower és Toby Regbo voltak az első (és eddig egyetlen) színészek, akik a Harry Potter és a Legendás állatok sorozatban is eljátszhatták ugyanazt a karakter. Előbbi a fiatal Grindelwald-ot, utóbbi pedig a fiatal Dumbledore-t alakította.
 4. Sokan támadták a filmet azért, mert úgy érezték, hogy Göthe karaktere háttérbe szorult, elsősorban Dumbledore-nak és Grindelwald-nak köszönhetően, de J.K. Rowling leszögezte, hogy Göthe az összes filmben az események középpontjában lesz.
 5. Habár a történet szerint Theseus, Göthe bátyja, a valóságban a Göthét alakító Eddie Redmayne 8 évvel idősebb a Theseus-t alakító Callum Turner-nél.

Legendás állatok – Dumbledore titkai (2022)

 1. Johnny Depp-et mindössze egy jelenet leforgatása után, az Amber Heard-el egyre jobban eldurvuló válása miatt kitették a produkcióból. A szerződése szerint azonban így is megkapta a teljes gázsiját, ami nem kevesebb, mint 16 millió dollár volt.
 2. Steve Kloves 10 évvel az utolsó Harry Potter film után tért vissza a Varázsvilághoz, mint forgatókönyvíró, hogy besegítsen J.K. Rowling-nak, aki a Grindelwald bűntettei után rengeteg negatív kritikát kapott a forgatókönyv miatt.
 3. Szintén a Grindelwald bűntetteit ért negatív kritikák miatt döntött úgy a stúdió, hogy egy évvel eltolják az eredetileg 2021-re tervezett premiert, hogy Rowling-nak és Kloves-nak legyen elég ideje jobban kidolgozni a cselekményt.
 4. Mads Mikkelsen lesz a negyedik színész, aki Grindelwald-ot alakítja a filmvásznon.
 5. 142 perces játékidejével ez a leghosszabb Legendás állatok film. Az első rész 133, a második pedig 134 percesek voltak.
 1. Kevin Guthrie is visszatért volna, mint Abernathy, de a forgatás megkezdése előtt kirúgták a produkcióból, miután kiderült, hogy szexuálisan zaklatott egy nőt még 2017-ben.
 2. Alison Sudol (Queenie) és Victoria Yeates (Bunty) is terhesek voltak a forgatás alatt, így a készítőknek különböző technikákkal kellett megoldaniuk, hogy ez ne látszódjon. Többek között már az előzetesekben is ezért láthattuk őket bőbb ruhákban.
 3. A második előzetes 2022. február 24-én debütált volna, de a Warner Bros. az ukrán-orosz háború kitörése miatt végül elcsúsztatta pár nappal.
 4. Néhány rajongó úgy gondolja, hogy Tina (Katherine Waterston) karaktere nem véletlenül maradt ki az eddigi előzetesekből és valószínűleg valami meglepő fordulatra számíthatunk vele kapcsolatban.
 5. A forgatást egyébként nem csak a forgatókönyv átírása és Johnny Depp csúnya válása nehezítette, hanem Katherine Waterston várandóssága és a koronavírus járvány is közbeszólt, de mostanra minden akadály elhárult és április 14-én végre mozikba kerül a várva várt harmadik felvonás.
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/