szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a ma 20 éve bemutatott Harry Potter és a bölcsek kövéről

Mintha csak pár éve mutatták volna be az ikonikus könyvsorozat filmváltozatának 1. részét, de a naptár nem hazudik: annak bizony már 20 éve!

A mai napig élénken él az emlékezetemben, amikor majd húsz éve, karácsony előtt megnéztük apukámmal a Bölcsek kövét. Emlékszem, hogy mennyire belesüppedtem a székbe, mennyire lenyűgözött a zene és a látvány, mennyire elámultam a roxforti nagyteremtől és hogy mennyire élveztem az egész filmet az elejétől a végéig. Akkor még csak kicsit foglalkoztam azzal, hogy mi a különbség a könyv és a film között – lévén 11 éves voltam – inkább teljesen elvarázsolva ültem a helyemen és könyörögtem, hogy nézzük meg még egyszer. A mai napig ez, és a Titkok kamrája a kedvencem, amit bármikor meg tudok nézni. Talán azért, mert ezek a részek még tele voltak gyermeki lelkesedéssel, bájjal és kedvességgel, valamint nagyon cuki gyerekszereplőkkel. Persze, a többi részt is imádom félreértés ne essék, de ott már sötétebb tónusra váltottunk, szereplőket veszítettünk és több mindent változtattak meg a könyvhöz képest, ami nem mindig sikerült jól.  

Mindenki hallotta már a történetet, hogy a tanítónő és egyedülálló anya J. K. Rowling milyen körülmények között kezdte el írni a Harry Pottert és hány kiadó utasította el a kéziratot mire a londoni Bloomsbury látott benne fantáziát és 1997-ben kiadta – ezzel szélsebesen a világhírnév útjára indítva Harryt, Ront és Hermionét. A regény, ami gyerekek millióival szerettette meg az olvasást egyszerre szórakoztat, kikapcsol, valamint tanít meg a jó és a rossz közti különbségre, a szeretet és a barátság erejére – mindezt sokszor vicces, szívhez szóló és cseppet sem unalmas formában.

A megfilmesítés sem váratott sokáig magára, a Warner Bros. csapott le a jogokra. Természetesen nem volt könnyű egy ilyen híres könyvet mozira adaptálni, elég nagy volt a nyomás a készítőkön, ráadásul Rowling jelenlétére és engedélyére is szükség volt bizonyos változtatások miatt, hiszen ő volt az egyetlen, aki tudta, hogy mi lesz Harry sorsa, hogyan végződik majd a történet. Rowling azt is kikötötte, hogy csak brit és ír színészek szerepelhetnek a filmben, hogy a könyv kulturális integritása a vászonra is átkerüljön. A forgatás 2000-ben kezdődött Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermione) és Rupert Grint (Ron) főszereplésével a híres Leavesden Film Studiosban, az angliai bemutatóra pedig 2001. november 10-ig kellett várniuk a rajongóknak. Amerikában mindössze egy héttel később, november 16-án mutatták be a filmet, míg nekünk 2001. december 13-ig kellett várni arra, hogy a nagyvásznon is láthassuk Harry történetét.

Eme ünneplésre méltó évforduló tiszteletére hoztam 20 érdekes és talán kevésbé ismert tényt a Harry Potter és a bölcsek kövéről:

1. Bár Rowling kikötötte, hogy csak brit és ír szereplők játszhatnak a filmekben, a rendező mégis az amerikai Chris Columbus lett. Ő rendezte a Reszkessetek, betörők!-et és a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van-t is.

2. Columbus előtt, azonban majdnem Steven Spielberg lett a filmsorozat atyja! Ám kreatív ellentétek miatt végül elutasította az ajánlatot, pedig még a forgatókönyvön is dolgozott. Spielberg ugyanis animációs filmként képzelte el az adaptálást és több elemet átemelt volna a későbbi könyvekből.

3. Harry egyszer sem varázsol tudatosan a filmben, észrevetted már? Persze véletlen eltűnteti az akvárium ablakát és suhint Olivandernél, de tudatos varázslásra nem jutott idő.

Harry Potter és a Bölcsek köve 20 éves

4. Richard Harris, aki az első két részben alakította Albus Dumbledore szerepét, eredetileg nem akart szerepelni a filmsorozatban, háromszor vissza is utasította az ajánlatot. Egészen addig, míg az unokája meg nem fenyegette, hogy nem áll vele többet szóba, ha nem lesz Dumbledore…

5. Robin Williams nagyon el akarta játszani Hagrid szerepét, még azt is felajánlotta, hogy fizetés nélkül megteszi! Ám Rowling még az ő kedvéért sem oldotta fel a „csak britek és írek” szerepelhetnek szabályt. 

6. Az adaptációkban Harry szeme nem zöld, hanem kék. Bár a filmekben, ahogy a könyvekben is számtalanszor mondják Harrynek, hogy „a szemed édesanyádé” ez ebben az esetben sosem volt igaz, hisz sokszor hallhattuk, hogy Lily-nek gyönyörű smaragd zöld a szeme. Radcliffe szemét nagyon irritálta a kontaklencse, ezért Rowling engedélyezte ezt a kis változtatást.

7. A Harry Potternek óriási nyílt castingja volt. Több, mint 3000 gyereket hallgattak meg, mire kiválasztották a szereplőket.

8. Daniel Radcliffe úgy kapta meg Harry szerepét, hogy a producer David Heyman látta őt a BBC1 által készített David Copperfieldben és felhívta Daniel szüleit, hogy menjenek el a válogatásra. Ő volt az utolsó, akit kiválasztottak a három főszereplő közül.

9. Harry kiválasztásánál szóba került William Moseley, Haley Joel Osment, Eric Sullivan, Jonathan Lipnicki és Liam Akin is.

10. Rupert Grint biztosra akart menni, ezért nem csak elment a castingra, hanem készített magáról egy videót, amin beöltözött a saját – női – drámatanárának. Talán már látták benne, hogy fog női talárban kinézni?

11. Emma Watsont oxfordshire-i iskolájában hallgatták meg, amikor az Azkabani fogoly felénél járt. Bár a szerepet megkapta, mert mindenki imádta őt, többen is megjegyezték, hogy túl szép Hermionénak.

12. Petunia néni kötényére döglött egeret kellett akasztani, hogy a baglyok hajlandóak legyenek őt nézni és ne a mögöttük lévő kamerákat.

13. Te is irigyelted a szereplőket, hogy ők a Roxfortban „tanulnak” és nem a valóságban? A forgatáson dolgozó gyerekszínészeknek kötelező volt igazából is tanulniuk, minden nap… Így már visszanézve egy hangyányival kevésbé irigykedek.

14. Rowlingnak felajánlották, hogy legyen Lily Potter Edevis tükrében, de elutasította.

15. Emlékszel a sakk jelenetre a film végén? Amikor Ron leesik a lóról? Ott Grint valóban megsérült, eltalálja az egyik leszakadó darab – látszik is, hogy megrándul a szeme a fájdalomtól.

16. A film utolsó, búcsú jelenetét igazából az első napon vették fel.

17. A Harry Potter remek táptalaj a filmturizmushoz. Ha kastély jeleneteiből ismerős folyosókat szeretnéd megtekinteni, akkor irány a gloucesteri katedrális, a Lacock és a Whitby apátság, vagy a durhami katedrális.  

18. Emma Watson kedvenc mondata: „És most, ha megengeditek elmegyek lefeküdni, mert még egy ilyen remek ötlet és mindhárman meghalunk. Vagy akár ki is csaphatnak!”

19. David Bradley, aki a mogorva gondok Frics szerepét játszotta, úgy érezte kellően felkészült a szerepre: 1 hónapra bezárkózott ír nyaralójába és egyetlen társa egy macska volt.

Harry Potter és a bölcsek köve

20. A nagyteremben voltak igazi dolgok, mint a lógó gyertyák, asztalok, ételek és persze a dekoráció, de a mennyezete teljesen CGI volt. Ugyanaz a cég, az ILM készítette, amelyik olyan filmeken dolgozott, mint a Star Wars vagy a Jurassic Park.

Remélem pár dolog meglepő volt számodra is! És most, e jeles nap tiszteletére épp itt az ideje, hogy megnézzük a Harry Potter és a bölcsek kövét. Most reklám nélkül megtekinthető az HBO Go kínálatában is.

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.