péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Jurassic Park-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

Legutóbb a Jurassic World: Bukott birodalom bemutatója előtt rangsoroltuk a Jurassic-franchise, akkor még négy alkotását. Azóta viszont nem csak, hogy láthattuk a legújabb felvonást, de a Bontonfilm Magyarországnak hála, október 26-a óta már meg is vásárolhatjuk azt DVD-n és Blu-ray-en egyaránt. Ennél jobb alkalmat pedig nem is találhattunk volna arra, hogy az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékeléseink alapján felállítsunk egy kibővített rangsort a Jurassic széria összes alkotásából.

5. Jurassic World: Bukott birodalom (2018)

A központi elképzelés egy fájdalmasan ingatag keret, amire ráfűzte a rendező a kétségtelenül látványos, de sajnos ritka számban előforduló akciójeleneteket. Ráadásul a film jelentős része sötétben és egy házban játszódik, amely kevésbé stimuláló környezet a dinoszauruszok vonatkozásában. Ezzel szemben az első szakasz határozottan izgalmas, frenetikus, és a maga bájos komolytalanságával szórakoztató. Ezt azonban egy arculati váltás követi, és túl komolyan akarja magát venni a film és ez nem feltétlenül áll jól neki.

(Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: Ez az első Jurassic-film, aminek a végefőcíme után van egy kis plusz jelenet is. Ebben azt láthatjuk, ahogy néhány Pterodactylus, Las Vegasban röpköd, ezzel is bizonyítva, hogy a dínók végérvényesen elkezdték belakni a Földet.

IMDb: 6.3 / Rotten Tomatoes: 48% / Metacritic: 51 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 57%

4. Jurassic Park III. (2001)

Talán senkit sem ért váratlanul, hogy a Jurassic Park harmadik részével kezdtük a listát. Joe Johnston alkotásának nem sikerült sem a kritikusok, sem pedig a közönség szívébe férkőznie. Sőt egyes rajongók egyenesen szentségtörésnek érezték, hogy a film új dinója, a Spinosaurus könnyű szerrel győzte le, hőn szeretett T-Rexüket. Véleményem szerint azonban koránt sem sikerül olyan égbekiáltóan rosszul. Igaz, a “beszélő” Velociraptor nálam is kiverte a biztosítékot, de ettől eltekintve a Jurassic Park III. egy meglepően sötét hangulatú, már-már thrillerbe hajló szörnymozi. Sam Neill-t pedig jó volt 8 év után újra ebben a szerepben látni.

Érdekesség: A film forgatása jóval azelőtt elkezdődött, hogy a végleges forgatókönyv elkészült volna.

IMDb: 5.9 / Rotten Tomatoes: 50% / Metacritic: 42 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 57%

3. Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)

Az elveszett világ iskolapéldája a tipikus folytatásoknak. Látványosabb, nagyobb és butább, mint elődje, ugyanakkor valamilyen szinten talán szórakoztatóbb is annál. Persze elképzeltető, hogy ezt csak a 6 éves énem mondatja velem, aki korából kifolyólag ebben a filmben látott életében először óriáshüllőket a nagy vásznon. Julianne Moore és az Ian Malcolm lányát alakító Vanessa Chester irritáló mellékkarakterek, de szerencsére Jeff Coldblum és az első részhez képest 50%-al több dinó elviszi a hátán az egész filmet.

Érdekesség: A T-Rex modell súlya közel 9 tonna volt, ezért egyszerűbb volt köré építeni a díszletet, mint szállítani.

IMDb: 6.5 / Rotten Tomatoes: 53% / Metacritic: 59 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 66%

2. Jurassic World (2015)

A Jurassic World a lehető legjobbkor jött három évvel ezelőtt. A közönség ekkor már közel 15 éve nem látott értékelhető dinós alkotást, így nem látott tömegeket tudott bevonzani. Ezt többek közt annak is köszönhette, hogy a régebbi filmeken felnőtt generációhoz és a mai fiatalsághoz is szólni tudott. Elképesztő nosztalgia faktorral bírt, de önmagában is megállta a helyét. Moziban én is újra kisgyereknek éreztem magamat, azonban az otthoni újranézés közben tudatosult bennem, hogy ez a film bizony sosem lesz akkora klasszikus, mint az első két epizód. Chris Pratt tökéletes Alan Grant és Ian Malcolm keverék, Bryce Dallas Howard nem sok vizet zavar, az új, Indominus Rex névre keresztelt hibrid lény pedig a széria egyik legvérfagyasztóbb szereplője.

Érdekesség: Ez az első olyan Jurassic film ahol a raptorokat teljes egészében CGI-al alkották meg és nem készült hozzájuk makett.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 71% / Metacritic: 59 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 69%

1. Jurassic Park (1993)

Ahogy a Jurassic Park III utolsó pozíciója, úgy a Jurassi Park első helye is borítékolható volt jó előre. Steven Spielberg alkotása bemutatójának pillanatában klasszikussá vált és túlzás nélkül forradalmasította a filmgyártás. Speciális effektusai jóval megelőzték a korát és még a mai nap is bőven megállják a helyüket bármelyik blockbuster mellett. A történet percről percre egyre érdekesebbé és izgalmasabbá válik. A lények elszabadulása után pedig olyan őrült tempót kezd diktálni a film, hogy hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy már véget is ért. A színészek egytől egyig remekelnek a rájuk osztott szerepekben, de igazán emlékezeteset csak Sam Neill, Jeff Goldblum és Richard Attenborough tudtak nyújtani. A Jurassic Park olyan film, amit tényleg minden embernek látnia kell legalább egyszer az élete során.

Érdekesség: A filmhez kapcsolódó marketingkampány több pénzt emésztett fel, mint gyártási költségek.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 68 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 80%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/