péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

TOP 10: Kedvenc Stan Lee cameóink

Sajnos tegnap bekövetkezett, amitől minden vérbeli képregény rajongó tartott. Eltávozott ugyanis a képregény világ legismertebb és legikonikusabb alakja, Stan Lee, akinek olyan hősök megteremtései fűződtek a nevéhez, mint Pókember, a Fantasztikus Négyes, Vasember vagy a Hihetetlen Hulk. De, Lee nem csak a képregény világra, hanem az azokból készült mozikra is nagy hatással volt. Ezt bizonyítja közel 40 cameó szereplése is, melyből mi most összegyűjtöttük nektek a 10 kedvencünket.

10. A Hangya (2015)

Stan Lee nem is kaphatott volna jobb helyen cameót ebben a filmben. A Hangya alapjáraton is egy nagyon humoros Marvel mozi, de a legutolsó jelenet, amikor Luis elkezdi mesélni a sztoriját az messze a legviccesebb. Lee pár sora, Micahel Pena hangján pedig akármikor képes mosolyt kanyarítani az arcunkra.

9. Pókember 3. (2007)

Sajnos a Sam Raimi féle Pókember sorozat harmadik felvonása nem sikerült a legjobban, – és akkor még szépen fejeztük ki magunkat – de mégis ebben az epizódban van a legjobb Stan Lee cameó. Igaz mindössze egy mondatról van szó, amit Peter Parker-hez intéz Pókemberről és ami valahogy így hangzik: Látja! Kiderült, hogy egy fecske is csinálhat nyarat! Ezzel nem csak elismeri és bíztatja a filmbeli hőst, de tulajdonképpen magára is célzott ezzel, hiszen túlzás nélkül kijelenthető, hogy egyedül reformálta meg a képregénypiacot.

8. A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó (2007)

Ebben a jelenetben Stan Lee saját magát alakítja, akit nem akarnak beengedni Reed Richard és Sue Storm esküvőjére. Ha jól emlékszem ez a jelenet magyar fordítasban viccesebb, mint eredetiben. Az öreg Stan veszettül próbálja benne meggyőzni az ajtónállót, hogy ő AZ a bizonyos Stan Lee, mire a biztonsági őr csak ennyit válaszol flegmán: Na persze, én meg a Bruce Lee.

7. Thor: Ragnarök (2017)

Stan Lee a cameók nagy részében ugyanúgy néz ki, de Taika Waititi nem elégedett meg ezzel és a vicces egysorosok mellé, humoros külsőt is kölcsönzött a Marvel egykori elnökének. Lee ebben a jelentben egy robotkarú férfit alakít, aki mindenféle veszélyes eszköz közül válogat, hogy végül megtalálja azt, amivel új külsőt kölcsönözhet Thor-nak, a villámok Istenének.

6. Deadpool (2016)

A Marvel korhatáros adaptációjához híven, az öreg Stan is egy nem megszokott szerepben tündököl. Ebben a szcénában ugyanis egy sztriptízbár DJ-eként láthatjuk, aki épp egy hölgyeményt konferál fel a színpadra. Vicces, szokatlan és úgy remek, ahogy van. Ez is csak Ryan Reynolds fejéből pattanhatott ki…

5. Bosszúállók: Ultron kora (2015)

Stan Lee-t ezúttal második világháborús veteránként tűnik fel a színen, aki együtt ünnepel a Bosszúállókkal. Aztán előkerül Thor és az ő híres Asgard-i itókája, amit úgy konferál fel, hogy ezt halandó ember nem bírja meginni. Lee ezen felbátorodik és belekortyol az italba, amitől azonnal ki is dől, de előtte azért még rápirít egyet a szőke istenségre.

4. Pókember: Hazatérés (2017)

Emlékeim szerint talán ez az egyik leghosszabb Stan Lee cameók egyike. És nem elég, hogy az átlag 1-2 mondatos megszólalásnál hosszabban élvezhetjük Lee jelenlétét, de emellett talán a legviccesebb sorok is itt hangzanak el. Már önmagában is humoros az a szituáció, amikor Pókember zajos közbenjárása miatt a szomszédok elkezdenek vele vitatkozni, de amikor kihajol a karakter megálmodója és azt mondja neki, hogy: Ne akard, hogy lemenjek!, az mindent visz. Nem mellesleg ez bizonyos kontextusban egy atyai intelemként is felfogható.

3. A csodálatos Pókember (2012)

Ez a jelenet tökéletes példája annak, hogy Stan Lee cameói még akkor is aranyat érnek, amikor nem beszél. Az akkor 90 év körüli Lee hihetetlen nyugodtsággal és lazasággal teszi fel a bakelitlemezeket a lejátszóra, miközben mögötte Pókember és a Gyík porrá zúzzák a könyvtárat. Majd miután véget ért a bunyó, nemes egyszerűséggel kisétál a képből, mintha mi sem történt volna. Emlékszem amikor először láttam, könnyesre nevettem magam rajta.

2. Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

Stan Lee ezúttal egy FedEx csomagszállító bőrébe bújt, aki (szinte) mindenki kedvenc szuperhősének, Vasembernek, vagyis Tony Stark-nak hozott csomagot. Jobban mondva nem is Stark-nak, hanem inkább Tony Szark-nak. Lee cameója ezúttal is a végére maradt, de ez most is jól sült el, hiszen a nem túl vidám befejezés után üdítő volt ez a kis szójáték.

1. A galaxis őrzői vol. 2. (2017)

A valaha volt legjobb Stan Lee cameó pedig véleményünk szerint a James Gunn által rendezett Galaxis őrzői második részében volt. Ez a jelenet több dolog miatt is zseniális. Először is itt debütáltak a Marvel-moziuniverzumán belül a Szemlélők, akik az univerzum alakulását követik figyelemmel az űrből. Nos, hozzájuk kerül valahogyan a mi Stan-ünk, aki vélhetően az eddigi cameóit meséli el ezeknek a furcsa kinézetű földönkívülieknek. Amikor bekapcsolódunk a szcénába, akkor épp az előző helyezett csomagfutáros történetét hallhatjuk tőle. Ráadásul egyfajta bizonyíték is arra, hogy Stan Lee az egész univerzum számára fontos szerepet játszik a Marvel filmjeiben.

Itt pedig megtekinthetitek a Marvel legendás elnökének és művészének ÖSSZES cameóját:


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/