Vélemény: Lashana Lynch, az új 007-es

Az emberiségnek rengeteg hibája van.

Remélem, ezzel az állítással mindenki egyet tud érteni. A leggyakoribb hibák közé tartozik az is, hogy hajlamosak vagyunk túllőni a célon, akár negatív vagy pozitív alapkontextusról van szó. A kultúrán belüli egyenjogúságért – akár nemről, akár bőrszínről van szó – folytatott harc mindenképp nemesnek mondható. Alapjáraton. A kultúrharc szerelvénye azonban letérni látszik pályájáról, köszönhetően az olykor nevetséges, ésszerűtlen, felesleges vagy éppen marketingfunkciót betöltő változtatásoknak.

Barbara Broccoli, a széria fő producere még ez év januárjában leszögezte, hogy Bondnak „Lehet bármilyen a bőrszíne, de férfinak kell lennie.” Ez azonban igen erős kijelentés a női szellemirtók világában. Végül szerencsére (?) sikerült egy kiskaput találni, hogy álljanak be a Bond-filmek is PC-sorba. Nem Bond maga lesz nő, hanem a 007-es ügynök.

Mindjárt más ugye?

Félreértés ne essék, ez önmagában ugyan nem tragédia, de persze az indíttatás kérdéses. Személy szerint ugyan jobban örülnék, ha a – férfi kollégáikhoz képest olykor sanyarúbb helyzetben lévő – színésznőknek új karakterek megalkotásával biztosítanának ilyen lehetőségeket, de hát nem én hozom a döntéseket. Ellenben ami ezt a változást számomra ellenszenvessé teszi – a kiskapun tényén kívül –, nem más, mint Lashana Lynch (Marvel Kapitány) hozzáállása.

Egyrészt minden elsimerésem a színésznőé, amiért elvállalta a szerepet, pedig tisztában volt vele, mekkora felzúdulást fog okozni. Másrészt Lynch kifejtette, hogy nem egy kőkemény, kétdimenziós karaktert szeretne játszani, valamint szeretné hitelesen megjeleníteni a feketék tapasztalatát, identitását a vásznon és örül, hogy kihívás elé állíthatja „ezeket a filmeket”.

Lashana Lynch
Forrás: WhatCulture

Valóban ilyen kihívásokra van szüksége a Bond-franchise-nak ahhoz, hogy jobb legyen? Egy akciófilm-széria a megfelelő terep a feketék identitásának bemutatására és a maszkulanitás elleni harcra? Nyilvánvaló, hogy változásra mindig szükség van – egy lassan 60 éves franchise esetében különösen. Ám ha a változás egyenlő a film „felhasználásával” úgy, hogy közben az alkotás minősége nem javul, viszont identitása – amihez ez esetben pl. a (toxikusnak nem nevezhető) maszkulanitás hozzá tartozik – sérül, a változás nem feltétlenül válik a film javára. Lynch szavaiból számomra a Bond-széria – esetleg az akciófilm műfajának – bírálata és annak drasztikus megreformálásnak ígérete cseng ki. Amennyiben célkitűzéseit nem sikerül megvalósítania, elkötelezettsége megkérdőjelezhetővé válik csodálói szemében – már ha nem a végletekig elvakultak. Amennyiben sikerül, egy újabb filmsorozat süllyedhet el a kultúrharc tűzpárbajában.

Remélem, nem lesz igazam és remélem azt is, hogy az új (és helyes) eszmék zászlóvivői hamarosan rájönnek, sokkal kifizetődőbb új filmeken keresztül prezentálni gondolataikat, mint régiekre ráerőszakolni. Abban, hogy a filmipar vezető producerei egyszer úgy döntenek, a művészet minősége márpedig a pénz és a tömegek véleménye felett áll, sajnos nem tudok reménykedni.


Friss

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Nagy sztárokkal támad a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

Ötéves előkészület után tavasszal kerül mozikba a Dungeons and Dragons új moziváltozata (az elsőt 2000-ben mutatták...
Erdei Róbert Bence
Erdei Róbert Bence
Robi vagyok, kezdő bölcsész és közép-haladó művész. Kisfiúként a filmezés volt a nagy szerelem, mostanra inkább az írás és a fotózás foglalkoztat. Ez persze nem tart vissza attól, hogy kritikákat írjak vagy egyszer talán forgatókönyvet. Jelenleg a PPKE-BTK-n hallgatok filmelméletet és filmtörténetet.

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...

Bonyolult témákról egyszerűen: Belfast (Belfast, 2021 – Focus Features/Universal Pictures) kritika

A Belfast minden ellenvetés nélkül rászolgált az Oscar jelölésre, Kennet Branagh igazán megdolgozott érte. A...