péntek, február 23, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 15 éves Mátrix – Újratöltve című filmről

1. Eredetileg Sean Connery-t szerették volna a készítők megnyerni az Építesz szerepére, de a színész visszautasította a felkérést, mondván nem igazán érti miről is szól a film.

2. A General Motors autóipari vállalat 300 autót ajánlott fel a készítőknek a forgatáshoz. A munkálatok befejeztével egy sem maradt épségben.

3. A  Neo és Smith ügynök klónjai közt  zajló harc jelenetet 27 napig, azaz majdnem egy hónapig tartott leforgatni. Az autópályás üldözést pedig három hónapig. Egy átlag, kisebb költségvetésű filmet ennyi idő alatt teljes egészében le is forgatnak.

4. Laurence Fishburne (Morpheus), Jada Pinkett Smith (Niobe), és Anthony Brandon Wong (Ghost) anélkül írtak alá a filmre, hogy elolvasták volna annak forgatókönyvet.

5. Csak a speciális effektek elkészítése 100 millió dollárba került a stúdiónak.

6. Seraph szerepét eredetileg Jet Li-re írták, ám a színész a rövid szerepért majdnem annyi gázsit kért volna, mint amennyit a film főszereplője Keanu Reeves kapott. Ennyit a stúdió nem akart kifizetni a színésznek, így a szerepet átszabták Michelle Yeoh színésznőre, aki végül időpont egyeztetési nehézségek miatt mégsem tudta elvállalni a filmet. Végül Collin Chou játszhatta el a karaktert.

7. Csak néhány Smith klónt alakított teljes egészében maga Hugo Weaving. A stúdió ugyanis casting-ot írt ki, melyben Weaving-hez hasonló testfelépítéssel rendelkező férfiakat kerestek, akikre később számítógépes effektussal kopírozták rá a színész arcát.

8. Gloria Foster, az első Mátrix film Orákuluma néhány héttel a második rész forgatásának befejezte előtt elhunyt. A második részhez már minden jelenetet leforgattak a színésznővel, de a harmadikhoz nem, ezért egy új színésznővel Mary Alice-szel újra kellett forgatniuk a már felvett jeleneteket is.

9. A stúdió 3 kilométer hosszú autópálya szakaszt épített külön az üldözős jelenethez, amit a forgatás végeztével megsemmisítettek.

10. Keanu Reeves állítólag önként felajánlotta, hogy lemond a körülbelül 38 millió dolláros, jegyértékesítések után járó bónuszáról, amikor a készítők a megnövekedett költségek miatt félelmüket fejezték ki, afelől, hogy emiatt nem lesz nyereséges a film.

11. A Mátrix második és harmadik részét egyszerre forgatta a stúdió. Ez hatalmas vállalkozás volt részükről. Az előkészületek emiatt már 2000-ben megkezdődtek, ami majdnem egy évig tartottak. Ezután újabb egy évet vett igénybe a forgatás és további egy évet az utómunkálatok.

12. Zee szerepére Eva Mendes, Samantha Mumba, Brandy Norwood és Tatyana Ali is esélyesek voltak, de végül Aaliyah-ra osztották a készítők. Sajnálatos módon az énekes/színésznő 2001-ben elhunyt egy szerencsétlen repülőgép balesetben, így végül Nona Gaye kapta meg a szerepet.

13. Lana és Lilly Wachowski-t (akkor még Andy és Larry Wachowski) felkérték, hogy rendezzék meg a Batman: Kezdődik! című filmet, de ők inkább a Mátrix folytatásait választották.

14. A film 2199-ben játszódik, habár erre nem történik utalás a játékidő során.

15. Carrie-Anne Moss maga hajtotta végre a kaszkadőrmutatványok java részét, melynek következtében egyszer a lábát is eltörte.


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/