szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia záródarabja, a Világuralom, ami a „Jurassic” franchise hatodik alkotása lesz összességében. A rajongóknak különösen fájó lehetett a várakozás, mivel eredetileg 2021 júniusában tervezte bemutatni a filmet a stúdió, de mint oly sok más alkotás esetében a koronavírus járvány áthúzta a számításaikat. Most pedig azok számára szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik a Jurassic World: Világuralom jövő heti premierje előtt szeretnék ledarálni az eddig bemutatásra került öt részt.

Steven Spielberg 1993-ban bemutatott klasszikusa, amiről nem kis túlzás azt állítani, hogy forradalmi újításokat hozott a speciális effektusok világába, 127 perces játékidővel vágott neki hódító útjának. A 4 évvel későbbi folytatás, Az elveszett világ: Jurassic Park pedig nem csak látványban és dínók tekintetében licitált elődjére, de 129 perces hosszával is. A „Park-trilógia” záróepizódjára, a Jurassic Park III-ra szintén 4 évet kellett várnia a rajongóknak, bár sokan úgy tartják, hogy jobban jártunk volna, ha az el sem készül. Ennek ellenére szorosan kapcsolódik az első két részhez, ezért nem szabad kihagyni ezt sem a maratonból és mindössze csak 93 perces, így gyorsan túl eshet rajta, aki nem szívleli ezt a felvonást.

A Jurassic Park III. kritikai és pénzügyi buktája után a Universal majdnem 15 évre parkolópályára tette az őslényeket, de szerencsére nem mondtak le róluk véglegesen és 2015-ben bemutatásra került a Jurassic World, ami egyszerre nyitott új fejezetet a franchise számára, ugyanakkor tisztelgett is a korábbi felvonások előtt. Ez pedig a játékidőn is meglátszott, a nyúlfarknyi harmadik rész után ugyanis visszakanyarodtak a két óra feletti – pontosan 124 perces – játékidőhöz. A Bukott birodalom alcímet viselő folytatás pedig a jól bevált(?) recept szerint ismét minden tekintetben próbált rálicitálni az előzőre, ami így végül 128 perces hosszal került a mozikba. A jövő héten debütáló záródarab (bár nagy valószínűséggel lesznek még „Jurassic” filmek a jövőben is) azonban az abszolút győztes a játékidők tekintetében, hiszen nem kevesebb, mint 146 perces lesz, amivel a korábbi csúcstartó Az elveszett világra is ráver közel 20 percet!

Most pedig jöjjön az annyi! Ha valaki a már bemutatásra került öt filmet szeretné együltő helyében megnézni, akkor 601 percet, azaz 10 órát és 1 percet kell rászánnia az idejéből, ami egyébként simán kivitelezhető egy hétvégi napon. Azonban ebben a stáblisták is benne vannak, ha ezeket lecsalnánk (és miért ne tennénk?!), akkor már 561 perc (9 óra, 21 perc) is elegendő rá. Szóval ne csüggedjen, aki csak most eszmélt, hogy június 9-én premier, bőven van még idő egy hüllőkkel teli maratont tartani…

Jurassic Park/World filmek nettó/bruttó hosszai:

  1. Jurassic Park: 120/127 perc
  2. Az elveszett világ: Jurassic Park: 122/129 perc
  3. Jurassic Park III.: 84/93 perc
  4. Jurassic World: 116/124 perc
  5. Jurassic World: Bukott birodalom: 119/128 perc
  6. Jurassic World: Világuralom: ???/146 perc
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/