vasárnap, április 21, 2024

15 érdekesség a 25 éves A maszk című filmről

1. Chuck Russell rendező elárulta, hogy rengeteg pénzt megspóroltak azon, hogy Jim Carrey-t szerződtették. Már csak azért is, mert a színész olyan hajlékony és mozgékony volt, hogy azon nem kellett speciális effektusokkal javítani.

2. Cameron Diaz-t tizenkétszer hallgatták meg mielőtt megkapta a szerepet. Erre pedig mindössze 7 nappal a forgatás megkezdése előtt került sor. Egyébként ez volt az első nagyjátékfilmes szerepe.

3. A New Line Cinema-nak nagy szerencséje volt, hogy Carrey-t még az Ace Ventura: Állati nyomozó bemutatója előtt szerződtették. Így csak 450.000 dolláros gázsit kellett kifizetniük a színésznek. Ezzel szemben az Ace Ventura hatalmas sikere után, a szintén 1994-es Dumb és Dumber – Dilibogyókat már 7 millió dollárért vállalta.

4. A film alapját a Dark Horse képregénykiadó, azonos című műve szolgáltatta. Chuck Russell rendező szerint a forgatókönyv korai vázlata jobban hasonlított az eredeti alapanyagra, ami egyébként elég sötét tónusú és véres. Akkor eszközöltek változtatást a hangvételen, amikor Jim Carrey-t leszerződtették.

5. A New Line Cinema eredetileg Anne Nicole Smith-t akarta szerződtetni Tina karakterének megformálására, Chuck Russell viszont ragaszkodott Cameron Diaz-hoz, és ultimátumot adott a stúdiónak, hogy ha nem ő kapja a szerepet akkor nem vállalja a rendezői feladatokat.6. A táncos jelenetekben valóban Jim Carrey-t és Cameron Diaz-t láthatjuk táncolni. 

7. A sminkeseknek 4 órájukba telt mire Jim Carrey-ből Maszk-ot varázsoltak.

8. A producerek utálták a Cuban Pete (amikor a Maszk latin táncot lejt a rendőrökkel) zenés betétet és ki akarták vágatni. Végül azért maradhatott mégis, mert a tesztközönség velük ellentétben imádta.

9. Matthew Broderick, Steve Martin, Rick Moranis és Martin Short is esélyesek voltak Stanley Ipkiss szerepére.

10. Stanley kutyája, Milo, valamint Dorian Tyrell a képregényekben nem szerepeltek, csak a film kedvéért alkották meg őket.

11. Az összes bankban játszódó jelenetet, amiben Stanley szerepel egy forgatási nap alatt vették fel, nagyjából abban a sorrendben, ahogy a filmben is láthatjuk őket.

12. Eredetileg úgy ért volna véget a film, hogy Charlie (Richard Jeni) felveszi a maszkot.

13. A stúdió szerette volna, ha Kellaway hadnagyot Richard Gere személyesítette volna meg.

14. A Maszk összesen 5 percig viseli a filmben ikonikus sárga öltönyét, amit egyébként Jim Carrey egyik korábbi stand up fellépésén viselt öltözéke ihlette.

15. A képregényekben Stanley Ipkiss karaktere merőben más. Míg a filmben egy szerethető, bolondos karakter, addig a képregényekben egy szadista gyilkológép, aki nem egyszer megcsonkította áldozatait.


Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...