péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

30 érdekesség a 30 éves Batman – A denevérember című filmről

1. Közel tíz évbe telt mire sikerült tető alá hozni a projektete. A stúdió fejéből ugyanis már a Superman, 1978-as sikerét követően kipattant az ötlet.

2. Danny Elfman egy repülőgép WC-jén fütyülte fel diktafonjára a film mára már klasszikussá vált zenéjének első vázlatát.

3. A Batman jelmez nem kevesebb, mint 32 kg-ot nyomott.

4. Amikor Michael Keaton megkapta Batman szerepét, a Warner stúdió közel 50 ezer tiltakozó levelet kapott a elégedetlenkedő rajongóktól.

5. A Joker-t alakító Jack Nicholson nem fix gázsit, hanem részesedést kért a film bevételeiből, és mivel a Batman hatalmas siker lett, 1989-ben, 60 millió dollárral ő lett minden idők egyik legjobban fizetett színésze.

6. A stúdió első számú kiszemeltje Joker szerepére mindig is Jack Nicholson volt, ám amikor a színész hezitált, hogy elvállalja-e a felkérést megkeresték Robin Williams-et is, aki azonnal rábólintott a dologra. Később azonban Nicholson is igent mondott és a stúdió inkább őt választotta, ami után Williams úgy megharagudott a Warnerre, hogy hosszú évekig nem vállalt szerepet filmjeikben.

7. Amerikában, 1989-ben a Batman volt a legtöbb bevétellel rendelkező alkotás. Világviszonylatban is csak az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag előzte meg.

8. A filmet pontosan a karakter megszületésének 50. évfordulóján mutatták be.

9. Ez volt az első Batman adaptáció, ami Oscar-díjat nyert (legjobb látványtervezés).

10. Jack Nicholson azt nyilatkozta karakteréről, hogy amit igazán kedvelt Joker-ben, azaz ízetlen humora volt.

11. Vicky Vale szerepét eredetileg Sean Young kapta, de egy szerencsétlen lovasbaleset miatt le kellett cserélniük és így került helyére Kim Basinger.

12. Billy Dee Williams azzal a feltétellel vállalta el Harvey Dent szerepét hogy később Ő játszhatja Kétarc-ot is. Ám a harmadik résznél a producerek inkabb kivásárolták Williams-et a szerződésből és a szerepet Tommy Lee Jones kapta.

13. A Batman magyar szinkronját a műfaj legjobbjai között szokás emlegetni, Sinkó László színművész Joker alakítását pedig sokan egyenesen minden idők egyik legnagyobb szinkronalakításának tartják.

14. Richard Donner neve is szóba került mint lehetséges rendező, ha ő rendezte volna akkor Mel Gibson lett volna Batman.

15. Pierce Brosnan-t is megkeresték a Batman szerepével, de röhejesnek találta a jelmezt. „Egyetlen férfit sem lehet komolyan venni, ha kívül hordja az alsónadrágját.” – mondta.

16. Habár a film PG-13-as besorolást kapott, játékideje alatt mégis nem kevesebb, mint 56 ember halála látható.


17. Eredetileg Alexander Knox-ot Joker parádéja alatt megölték volna. A karakter életre keltő Robert Wuhl szerint azonban erre végül azért nem került sor, mert a producerek nagyon megkedvelték a figurát.

18. Prince előtt Michael Jackson-t és George Michael-t is felkérték a film betétdalainak megírására, de nem vállalták. Előbbi egyébként világkörüli túrnéja miatt utasította vissza a felkérést.

19. Vicky Vale szerepére az alábbi színésznők is esélyesek voltak Kim Basinger előtt: Rosanna Arquette, Jamie Lee Curtis, Glenn Close, Joan Cusack, Geena Davis, Carrie Fisher, Jodie Foster, Melanie Griffith, Linda Hamilton, Daryl Hannah, Goldie Hawn, Holly Hunter, Elisabeth Shue, Anjelica Huston, Amy Irving, Diane Keaton, Diane Lane, Jessica Lange, Julia Louis-Dreyfus, Madonna, Catherine O’Hara, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Brooke Shields, Meg Ryan, Susan Sarandon, Sissy Spacek, Sharon Stone, Jennifer Jason Leigh, Meryl Streep, Lea Thompson, Kathleen Turner és Sigourney Weaver.

20. Az forgatókönyvben eredetileg a lap ahová Knox és Vicki írtak, a Gotham Gazette nevet viselte, nem pedig a Gotham Globe-ot.

21. Az ír Ricky Addison Rees-et is leszerződtették a filmhez, mint Dick Grayson (későbbi Robin), de jeleneteit teljesen kivágták a forgatókönyvből mielőtt a forgatás megkezdődött volna. Őt megelőzően egyébként Matt Damon-t és Ben Affleck-et is meghallgatták.

22. Egy időben úgy volt, hogy a Warner az 1966-os Batman filmhez hasonlóan inkább egy könnyed vígjátékot forgat az ismert DC képregényekből. Ha ez a tervük megvalósult volna, akkor az alábbi színészek szerepeltek volna benne:

 • Chevy Chase vagy Bill Murray – Batman/Bruce Wayne,
 • Michael J. Fox vagy Tom Cruise – Robin
 • Molly Ringwald – Batgirl
 • Tim Curry – Joker
 • John Candy – Pingvin
 • Steve Martin – Rébusz
 • Sigourney Weaver – Macskanő

23. Bruce Wayne, azaz Batman szerepére az alábbi színészek is esélyesek voltak Michael Keaton előtt: Kurt Russell, Al Pacino, Patrick Swayze, Mel Gibson, Tom Cruise, Nicolas Cage, Harrison Ford, Pierce Brosnan, Kevin Spacey, Alec Baldwin, Kevin Costner, Richard Gere, Michael Biehn, Ray Liotta, Tom Hanks, John Travolta, Sean Penn, Emilio Estevez, Matthew Broderick, Sylvester Stallone, Kevin Kline, William Hurt, Mickey Rourke, Bruce Willis, Charlie Sheen, Dennis Quaid, Jeff Bridges, Arnold Schwarzenegger és Tom Selleck.

24. Steve Martin és Daniel Stern is visszautasították Alexander Knox szerepét.

25. Joker karakterének megformására pedig az alábbi színészek kerültek szóba, mielőtt azt Jack Nicholson kapta meg: Tim Curry, Willem Dafoe, David Bowie, Jeff Goldblum, James Woods, Donald Sutherland, John Lithgow, Brad Dourif, Robert Englund, Robert De Niro, Alan Rickman, Ray Liotta, John Malkovich és Christopher Lloyd

26. Korábban Steven Spielberg is szemezett a Batman film rendezői székével. Ha végül ő készítette volna el, akkor az alábbi színészek szerepeltek volna benne:

 • Harrison Ford – Batman/Bruce Wayne
 • Michael J. Fox – Robin/Dick Grayson
 • Tim Curry – Joker
 • Dustin Hoffman – Pingvin
 • Geena Davis – Silver St. Cloud
 • Jon Pertwee – Alfred Pennyworth
 • Burt Reynolds – James Gordon
 • Martin Sheen – Harvey Dent
 • Richard Dreyfuss – Rupert Thorne.

27. Joel Coen és Ethan Coen (Fargo, Nem vénnek való vidék) szintén szóba kerültek, nint lehetséges direktorok, de visszautasították a felkérést, mert nem akartak olyan filmet készíteni, amit nem éreztek 100%-osan az sajátjukénak.

28. A jelmeztervező, Bob Ringwood nagyjából 200 képregényt olvasott el, hogy inspirációt szerezzen. Végül 28 különböző Batman ruhát készített, 25 féle köpeny és 6 féle maszk variációval. Ez 250 ezer dollárjába (~50 millió forint) fájt a stúdiónak.

29. Tim Burton látható film azon jelenetében, amikor Jokerék betörnek a múzeumba. Ő az egyik fogdmeg.

30. Michelle Pfeiffer-t felkérték Vicky Vale szerepére, de mivel akkoriban a Batman-t alakító Michael Keatonnel randevúzott furának érezte volna a közös jeleneteket, ezért nem vállalta a filmet. A második részben végül ő alakíthatta Macskanő-t.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/