péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker – 2019) [Kritika]

SPOILERMENTES KRITIKA!

Az első Star Wars filmet több, mint 42 évvel ezelőtt mutatták be, ezzel egyidőben pedig megszületett a mára már csapból is folyó blockbuster mozik fogalma. Továbbá az elmúlt négy évtizedben kitörölhetetlenül beleíródott a popkultúra nagykönyvébe is. Éppen ezért a klasszikus trilógia után készült felvonásoknak nagyon nehéz dolguk volt a tekintetben, hogy megfeleljenek az Új remény, a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér elvakult rajongótáborának. És ez nem is sikerült nekik maradéktalanul. Az előzménytrilógiát túl gyerekesnek és nyálasnak titulálták, a Disney által útjára indított új trilógia első felvonását pedig túl nosztalgikusnak, második részét ezzel szemben túlságosan újítónak találták. Egyszóval kijelenthetjük, hogy a Star Wars rajongóknak megfelelni szinte teljességgel lehetetlen. De lássuk a Skywalker kora alcímű, 40 évnyi történetfolyamot lezáró felvonásnak sikerült-e?


Nagyjából az Utolsó Jedik eseményei után pár héttel/hónappal vesszük fel a fonalat, amikor is Rey a külvilágtól elvonultan edzi magát Luke Skywalker iránymutatásai alapján. Az Első Rend élén álló Ren legfőbb vezér ezzel egyidőben pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy ő legyen a galaxis leghatalmasabb uralkodója. Mindeközben Palpatine császár, azaz Darth Sidius is visszatérőben van, ami nagy nyugtalanságot okoz szerte a galaxisban.

Kezdjük rögtön a negatívumokkal, mert sajnos akad belőlük egy pár. Az első és talán legnagyobb az – ami egyébként az egész új trilógiára érvényes -, hogy üvölt róla, hogy a Disney-nek nem volt egy egységes sztorija, amit végigvihettek volna a három filmen. Az Ébredő Erő-nél ugyanis érezhetően a nosztalgia faktorra építettek, és tulajdonképpen remake-elték az Új remény-t. Aztán két évvel később Rian Johnson behozta a saját ötleteit, és elképzeléseit, amivel nem, hogy továbbvitte, vagy megválaszolta volna az előzmény által felvetett kérdéseket, de még vagy egy tucat újat is behozott a képbe. A Skywalker kora legnagyobb hibája tehát ebből eredeztethető. Egyes jeleneteknél szinte láttam magam előtt Chris Terrio és J.J. Abrams forgatókönyvírókat, amint veszettül vakarják a fejüket és magukban ezt mormolják: Rian ezt most minek kellett? Mihez kezdjük mi ezzel?”.

A másik nagy negatívum számomra pedig az volt, hogy az expozíció nagyon sok időt elvett a 141 perces játékidőből. Konkrétan a film első fele, de legalább 60 perc biztosan azzal telt el, hogy a főbb karakterek egyik helyszínről a másikra, majd onnan egy harmadikra ugráltak, ami látványosnak ugyan látványos volt és sok új helyszínt megismerhettünk ennek köszönhetően, de összességében ez által az egész cselekmény döcögősen és vontatottan indult. Így csak nagy sokára tudott úgy igazán magába szippantani a hamisíthatatlan „Star Wars érzés”.

A második etapot viszont csak dicsérni tudom, ami döntő többségben már olyan volt, amit egy Star Wars filmtől elvárok/elvárhatunk. Az akció jelenetek szinte egymást érték, amik közé néhány igazán jól koreografált, izgalmas fénykard párbaj is befért, és a fan service-re is itt erősítettek rá igazán a készítők. Természetesen a látványra ezúttal sem lehet panasz, de ez egy Star Wars mozi esetében alap. Egyedül talán a két éve elhunyt Carrie Fisher korábban leforgatott és most felhasznált jeleneteinél lógott ki az a bizonyos lóláb. Az pedig, hogy a Skywalker kora már-már a horror műfajával kacérkodik egyes jeleneteivel kifejezetten jól állt neki. Ezek a szcénák rendre tele voltak feszültséggel és olyan mozzanatokat szültek, amik meglepően durván hatottak egy Star Wars filmben.

Ha a fentebb leírtak alapján nem lenne egyértelmű, akkor szeretném megerősíteni, hogy a IX. epizód összességében eléggé felemásra sikerült, de még így is egy bőven működőképes, szórakoztató és korrekt darab, ami talán nem hoz akkora szégyent a Star Wars névre, mint 20 évvel ezelőtt a Baljós árnyak, de az biztos, hogy legalább annyira megosztja majd a rajongók táborát, mint az Utolsó Jedik. Nagy átlagban tehát elmondható, hogy ha az új trilógia eddigi részeivel megvoltál békélve, akkor ez a felvonás is tetszeni fog, ha viszont nem, akkor nem ez fogja megváltoztatni a véleményed vele kapcsolatban.


Star Wars: Skywalker kora
Összességében
A Skywalker kora lassan indul be, de a játékidő második felére szerencsére összekapja magát és egy epikus fináléval zárja le a 40 éve indult történetfolyamot.
Pozitívumok
A Star Wars franchise epikus lezárása
A második etapban csúcsra járatott fan service
A Kylo Ren-t alakító Adam Driver
Látványos, akciódús és izgalmas
Negatívumok
Egyes válaszok izzadságszagúra sikerültek
Akkor a legjobb, amikor nosztalgiázik
A Rey-t megformáló Daisey Ridley
75
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/