Shakespeare rajongók, figyelem!

A nehéz pandémiás időszak következtében sokan új dolgokba kezdtek, hogy megkönnyítsék saját maguk és mások helyzetét.

Ez főleg a kultúra szempontjából volt fontos, hiszen a múzeumok, előadások sajnos bezártak, elmaradtak, az emberek elszakadtak a mindennapi kulturális programjaiktól. Láthattunk sok online színdarabot, táncos bemutatókat, énekeseket, művészeket, de volt ingyen online festés is. Az irodalom sem maradt el szerencsére a sok művészeti ág mellett, és amellett, hogy például rendszeres Dekameron-olvasó kurzus gyűlt össze az online térben, Shakespeare is előbújt a nehéz időkben.

Keresztes Balázs, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének volt óraadó tanára online Shakespeare-olvasókört indított a karantén alatt. Mindezt Youtube-on, Négy Fal Között címmel. 10 dráma és egy beszélgetés Nádasdy Ádámmal az óriási angol költőről, amit ez az oldal nyújt a közönségnek, és még mennyi más. A videók kerülik a tudományos megfogalmazást, mindenkinek szólnak. Azoknak, akik igazi rajongók, azoknak, akik érdeklődők és azoknak is, akik ismeretlenül vágnának bele egy új kalandba. A videókban a történet megismerése nem feltétlenül jelent spoilert, ha valaki előbb nézné meg a videót, inkább motivációt nyújt, hogy megismerjük azt, amiről a kamera másik oldalán üldögélő bölcsész mesél nekünk.Szórakoztató és a nagyközönség számára új megközelítési mód lehet, ahogy Keresztes Balázs bölcsész szemmel, de közérthetően magyaráz Shakespeare nagy drámáiról. Természetesen nem kell feltétlenül egyetérteni az elhangzottakkal, és pont ezért is jó ez az új, magyar platformon eddig nem igazán látott tartalom. A lényeg, hogy elindítson valamit, hogy elgondolkodtasson, hogy vitát indítson. Ütközzenek a nézetek kulturált, minőségi módon, hiszen az irodalom részben arról is szól, hogy elveinket átültetve metaforákba, ütköztetjük őket másokéval.

A videók 20-30 percesek és valóban olvasókör hangulatot áraszt az egész. Hallunk háttéranyagot, plusz információkat, de hallunk véleményeket és saját benyomásokat, amik a felkészülés alatt érték Keresztes Balázst. Szinte már kívánja a dolog, hogy mi is válaszoljunk, mi is kifejtsük meglátásainkat. Ha pedig tényleg szeretnénk kifejteni gondolatainkat, a komment szekcióban ezt szabadon megtehetjük és biztosan várhatunk viszont választ. Az olvasókör hangulat mellett ott van az egyetemi szeminárium légkör, amit a több mint egy órás, Nádasdy-val való beszélgetés még inkább megerősít.

A legpozitívabb az egészben pedig, hogy azokat a drámákat, amiket online elérhetünk, belinkelte mindig az adott videója alá, így sokkal könnyebben juthatunk hozzá az olvasmányhoz. Így ne tétlenkedjen senki, aki kedvet kapott, Shakespeare-re fel! 

Friss

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Csillagokkal álmodó: gondolatok Papp Norbert Égi jelek című kiállításáról

„Egy szürreális világnak a lenyomata, amit a fejemben látok, csatlakozok egy végtelen forráshoz….és...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Egy kezdő író szenvedései: Az Éhség című darabot láttuk a Trafóban

"...Az Éhség kreatív színpadi megoldásokkal, helyenként humorral fűszerezve enged betekintést csetlő-botló hétköznapi hősök mindennapjaiba,...