vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: X-Men-filmek a legrosszabtól a legjobbig

A Bontonfilm forgalmazásában tegnaptól már kapható DVD-n, Blu-rayen és 4K UHD-ben a közel két évdtizednyi X-Men történetfolyamot lezáró Sötét Főnix alcímre hallgató felvonás, ezért elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy rangsoroljuk nektek az elmúlt 19 évben készült, szám szerint tizenkét X-Men mozit. Egyetértetek a listánkkal? Szerintetek melyik minden idők legjobb és legrosszabb X-Men filmje?

12. X-Men: Sötét Főnix (2019)

Sajnos ez egy olyan alkotás, amit az ember megnéz, majd holnapra már el is felejt. Ezekről a legnehezebb írni, mert nem egy vállalhatatlanul rossz filmről van szó (ala Hellboy), de azt sem tudom mondani, hogy mindenképp érdemes megnézni. Lezáráshoz édes kevés, ezt bátran ki tudom jelenteni. Teljes mértékben kihagyható. Legyen az illető X-Men rajongó vagy sem, a Sötét Főnix nem fog többet adni neki, egy felejthető mozis élménynél. Végülis nem égette le magát, de úgy könnyű, ha meg sem gyulladt.

Érdekesség: Ez az első és (eddig) egyetlen olyan X-Men film amiben nem szerepel Farkas (Hugh Jackman) még csak említés szintjén sem. Ennek oka, hogy a színész a 2017-es Logan után végleg visszavonult a szereptől.

IMDb: 5.8 / Rotten Tomatoes: 23% / Metacritic: 43 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 46%

11. X-Men kezdetek: Farkas (2009)

Talán minden képregény rajongó egyetért velem (és a kritikusokkal) abban, hogy Farkas, első különálló mozija az X-Men sorozat leggyengébb felvonása. A karakterek java része, főleg Farkas és Deadpool, de ide sorolhatnám még Gambit-et is, egész egyszerűen ki lett herélve ebben a filmben. A vizuális effektusok félkésznek tűnnek és a történet sem épp a legeredetibb. A romantikus szál bele erőltetését és egy ahhoz köthető teljesen súlytalan és felesleges “csavart” pedig még nem is említettem. Jackman jó, mint mindig, de ezt a filmet egyedül ő sem volt képes megmenteni.

Érdekesség: Hugh Jackman 25 millió dolláros gázsit kapott azért, hogy negyedjére is Farkas bőrébe bújjon.

IMDb: 6.6 / Rotten Tomatoes: 38% / Metacritic: 40 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 51%

10. X-Men: Apokalipszis (2016)

Az X-Men: Apokalipszis legnagyobb hibája az volt, hogy görcsösen túl akart nőni az előző részen. Bryan Singer töméntelen mennyiségű szereplővel pakolta tele a filmet, amivel még nem is lenne baj, de a közel két és fél órás játékidő ellenére sincs egy olyan karakter, aki ki tudna teljesedni. Az eddigi főszereplők: McAvoy, Fassbender és Lawrence sem zavarnak sok vizet, nem hát még az újoncok, akik közül néhányan valóban csak pár perces szerepet kaptak de, ha valamelyikőjük mégis több időt töltött a vásznon akkor alig szólalt meg (pl. Arkangyal, Árnyék). Oscar Isaac Apokalipszise pedig bántóan sótlan főgonosz. Quicksilver viszont ezúttal is ellopja a show-t mindenki elől, de ez sem elég ahhoz, hogy nagyot dobjon a film élvezeti faktorán.

Érdekesség: Tom Hardy és Idris Elba is esélyesek voltak Apokalipszis szerepére, de azt végül Oscar Isaac kapta meg.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 48% / Metacritic: 52 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 59%

9. X-Men: Az ellenállás vége (2006)

2000-ben Bryan Singer sikeresen útjára indította az X-Men szériát (és nem mellesleg felfuttatta magát a szuperhős film zsánert is), három évvel később a folytatással pedig sikerült szintet lépnie, hogy aztán a(z első) trilógia záróepizódjával Brett Ratner, ha nem is látványosan, de szétbarmolja azt. Sajnos nem csak maga a forgatókönyv és a dialógusok lettek butábbak az előző két filmhez képest, de a színészek játékán is megfigyelhető, hogy látványosan unják az egészet. Pedig a történet alapját adó Dark Phoenix Saga képregény sztorivonalból sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Érdekesség: Bryan Singer 2009-ben elárulta, hogy a bemutató után mélységesen megbánta, hogy engedte másnak megrendezni a filmet.

IMDb: 6.7 / Rotten Tomatoes: 58% / Metacritic: 58 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 62%

8. Farkas (2013)

Farkas második önálló filmje már jóval fogyaszthatóbbra sikerült, mint az első. Ez köszönhető többek között annak is, hogy az alkotás első kétharmada meglepően visszafogott és jól összeszedett, valamint annak, hogy a film feszegeti a R besorolás határait, ami határozottan jobban áll ennek a karakternek. Ellenben az utolsó harmad őrült kamikaze módjára megy szembe az addig szépen, lassan felépített narratívával, hogy aztán egy agyatlan CGI zúzdában teljesedjen ki a történet. James Mangold ügyes vezényelte le a filmet, igaz, az több helyen is érezhető, hogy inkább a stúdió, mintsem a saját elképzeléseit követve. Az akció jelentek (a magasvasutasat leszámítva) jól koreografáltak és Jackman is láthatóan jobban érezte magát Farkas bőrében, mint a legutóbbi alkalmakkor.

Érdekesség: Hugh Jackman nem mástól, mint Dwayne Johnson-tól kért edzéstippeket a szerepre való felkészülés során.

IMDb: 6.7 / Rotten Tomatoes: 69% / Metacritic: 61 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 65.5%

7. X-Men – A kívülállók (2000)

Az első X-Men film kétségtelenül mérföldkő volt a szuperhős zsáner történelmében, ami a mai könnyedebb hangvételű alkotások mellett talán el sem készülhetett volna. Az X-Men mai szemmel egy meglepően sötét hangvételű alkotás, amely a képregényhez hasonlóan fontos témát (a másság elfogadása) feszeget. Jackman, McKellen és Parrick tökéletesek a szerepükben, de a többi, közel egy tucat karakter játszó színészeket sem érheti rossz szó. Bryan Singer hibátlanul alapozta meg a szériát, melynek epizódjai, néhány kivétellel, egyre jobbak és jobbak lett az évek során.

Érdekesség: Rebecca Romijn-nak egy ablaktalan szobában kellett töltenie minden szabadidejét a forgatás ideje alatt. Erre azért volt szükség, nehogy idő előtt kiszivárogjon Mistique kinézete.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 81% / Metacritic: 64 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 72%

6. Deadpool 2. (2018)

 

A nagy dumás antihős újra hozza a formáját, és bár a Deadpool 2 kevésbé hat olyan üdének, mint elődje, az érzelgősség pedig a frenetikus szórakozás kárára megy, a remek írás, a színészek szórakoztató alakítása, a klassz akciójelenetek és a vagány felépítés egy izgalmas, csavaros és bődületesen (a 16-os korhatár ellenére) 18+-as szórakozást nyújt – szigorúan nem a teljes családnak.

Érdekesség: A Tűzökölt alakító Julian Dennison mindössze 15 éves volt a film bemutatójának idején, így szülőhazájában, Új-Zélandon hivatalosan meg sem nézhette volna az alkotást moziba, mert ott 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolást kapott.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 83% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 75.5%

5. X-Men 2. (2003)

A három évvel későbbi folytatás pedig azon ritka esetek egyike, amikor a második rész jobban sikerült, mint az első. Mondhatnánk tipikus “minden nagyobb, minden látványosabb” folytatásnak is, de az X2 ezek mellett szerencsésen tudta mélyíteni a karaktereket és a cselekményt is. A bevezetőben látható Fehér Házas betörés megérdemelten kapott helyett minden idők legjobban koreografált és leglátványosabb akció jelenetei között.

Érdekesség: Neil Patrick Harris (az Így jártam anyátokkal Barney-ja) is esélyes volt Árnyék szerepére, de végül alul maradt Alan Cumminggal szemben, aki folyékonyan beszélt németül, ami kifejezetten jól jött ehhez a karakterhez.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 85% / Metacritic: 68 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 76%

4. Deadpool (2016)

A Deadpool egy igazán üde színfolt volt három évvel ezelőtt, a kissé ellaposodó szuperhős filmek tengerében. Sikerességének oka magában a karakterben, illetve a köré írt sziporkázó dialógusokban keresendők, melyek mindenből és mindenkiből viccet csináltak. Ryan Reynolds erre a szerepre született és ennek megfelelően karrierje legjobbját nyújtja. Blockbusterek-hez mérten alacsonynak mondható költségvetése ellenére az akciók látványosak és pörgősek, a vizuális effektusok pedig belesimulnak a filmbe. A Deadpool egy igazán vicces, brutális és kompromisszumokat nem ismerő alkotás.

Érdekesség: Ryan Reynold szerint a film több, mint 100 filmes, képregényes vagy popkultúrális utalást tartalmaz.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 83% / Metacritic: 65 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 77%

3. X-Men: Az elsők (2011)

A X-Men: Az elsők véleményem szerint a legjobb X film, amit valaha készítettek, szóval, ha csak rajtam múlott volna a lista összeállítás, egészen biztos, hogy ez az alkotás került volna az élre. Az elsőkben az a legjobb, hogy tulajdonképpen sokáig nem is nagyon lehet megmondani róla, hogy egy X-Men film. Persze elhangzik benne jó néhányszor a mutáns szó, valamint fura színű és kinézetű embereket is láthatunk, ennek ellenére Matthew Vaughn képes volt arra a bravúrra, hogy az alkotás inkább érződik egy hidegháborús kémfilmnek, mint egy elszállt és agyatlan látványfilmnek. A fiatal Magneto-t és Xaviert játszó McAvoy és Fassbender remekelnek a szerepükben, igaz végig utóbbi uralja a vásznat.

Érdekesség: Bryan Singer azzal a feltétellel vállalta volna el a rendezést, ha Hugh Jackman, Patrick Stewart és Ian MacKellen is visszatértek volna.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 86% / Metacritic: 65 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 78.5%

2. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

Minden X-Men filmek legnagyobbika és legkomplexebbike, ami összehozta a régi és új széria szinte összes fontosabb karakterét. Az Elsők-höz hasonlóan az Eljövendő múlt napjai sem az akció jelenetekre koncentrál elsősorban, hanem morális kérdéseket és a szereplők közti konfliktusokat helyezi előtérbe. A jövőben és a múltban játszódó részek tökéletes kontrasztban vannak egymással, a régi és új szereplőgárda pedig a tőlük telhető legtöbbet nyújtják. Igazán kiemelni azonban McAvoy-t tudnám, aki végig uralja a filmet és alakításával új mélységeket adott karakterének.

Érdekesség: A film alapjául szolgáló képregény jövőbeli része 2013-ban játszódik. Abban az évben, amikor a film is készült, emiatt kellett végül megváltozatni a filmben az időpontot 2023-ra.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 90% / Metacritic: 75 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 81%

1. Logan – Farkas (2017)

A Logan újabb remek példája volt annak, hogy egy szuperhős filmnek nem kell könyedebb hangvételt megütnie ahhoz, hogy sikeres legyen. Az alkotás ugyanis szinte teljesen mellőzi a humoros beszólásokat, hangulata elejétől a végéig komor és vészjósló, az erőszakot pedig csontighatoló realizmussal tárja a nézők szeme elé. Jackman élete alakítását nyújtja, amiért megérdemelt volna egy Oscar jelölést, ahogy filmbéli partnere Stewart is. Maga a történt ugyan talán egy kissé elcsépelt, de megvalósítása miatt kiemelkedik a szokványos akció filmek tömkelegéből. A befejezés pedig garantáltan könnyet csal mindenki szemébe. Gyönyőrű lezárása egy közkedvelt karakter hosszú pályafutásának.

Érdekesség: Hugh Jackman azt mondta egy interjú során, hogy soha többé nem akarja eljátszani a karaktert, kivéve akkor, ha egy Deadpool crossoverre kérnék fel.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 77 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 83%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/