péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Házimozi: Az egészség ellenszere (A Cure for Wellness – 2016) [Kritika]

Vannak rendezők, akik minden műfajon belül próbára teszik saját tudásukat. Ennek köszönhetően ritka az, hogy az ilyen rendezőknek minden filmjük igazán jól sikerüljön, de azért néhány alkotásukkal az ilyen művészek is hírnevet szereznek maguknak. Gore Verbinski-re is igaz ez, aki a 2002-es A kör című horrorral vált ismerté. De kipróbálta magát több-kevesebb sikerrel vígjátékok, családi filmek, fantasik, animációs filmek területén is. Három Karib-tenger kalózai részt is rendezett, amivel bevéste a saját nevét a köztudatba. De 2016 végén kicsit visszatért a rendezői gyökereihez a horrorhoz Az egészség ellenszere című filmmel.

Ez a mozi egy tipikus, horror műfajra jellemző alaptörténettel rendelkezik. Főhősünk egy elhagyatott kastélyba – ami egy magánklinikaként üzemel – utazik üzlettársának felkutatásának céljából, ahol egy őrült tudós fura dolgokat művel jóhiszemű emberekkel. Az alapsztoriból kiindulva nem is várható, hogy Az Egészség ellenszere komoly fordulatokkal tűzdelt mű legyen és nem is az. Gyakorlatilag minden történés, fontosabb „fordulópont” előre kiszámítható. De ez nem is baj, hiszen ez a horrorfilm nem is a történettel akar szórakoztatni, az csupán az alaphangulat megteremtésére szolgál ebben az esetben. A sztori helyett inkább a látvány, ami fontos. Egy isten háta mögötti svájci kastélyban és egy kicsi faluban játszódik minden történés. Ebben a faluban és kastélyban mondhatni megált az idő, így az elénk táruló képkockákon jónéhány tíz évvel ezelőtti épületek és kastélybelső látható, ami ad egy sajátos stílust a filmnek. Ez a múltba tekintő, a modern világtól elzárt képi világ uralkodik végig a filmen és ez áll a szórakoztatás középpontjában. Ezt a látványt csak fokozzák a különleges szerkezetek, amikkel a pácienseket „kezelik”.

De a látványos díszletek mellett szintén hangsúlyos a film színvilága. Egyfajta komorság érződik minden képkockán. Ennek oka a szürkés, fakóbb színek használata vagy épp az árnyékba, sötétbe burkolt jelenetek. Kicsit hasonló ez A kör képi világához. Gore Verbinski hasonlóan nyomasztó hangulatot próbál teremteni, mint a 2002-es horrorjában.
Ez a hangvétel végig kíséri szinte az egész filmet a rengeteg lassú jelenet miatt. A szereplők gyakran néznek sokáig, elgondolkozva a nagy semmibe, sejtelmes zenei kísérettel. A színészi játék egyébként teljesen rendben van. Főhősünk, aki New Yorkból a svájci kastélyba utazik, nem más, mint Dane DeHaan. A színész hozza a tőle megszokott színvonalat. Aki szerette őt A csodálatos Pókember 2-ben vagy Az erő krónikájában az itt is fogja. A fő gonosz szerepében pedig Jason Isaacs látható. Ő sokaknak a Harry Potter filmekből, Lucius Malfoyként lehet ismerős. De más ismert színészek is feltűnnek a filmben: Ivo Nandi, Adrian Schiller, Celia Imrie.

A zene, ahogy említettem sejtelmes és ez általában ennyiben ki is merül, de ezzel nincs baj, hiszen az egész helyszín és cselekmény titokba burkolódzik, így a zene ezt csak tovább fokozza. Fontos még megemlíteni azt is, hogy Az egészség ellenszere hiába horror film abszolút nem félelmetes vagy visszataszító. Nincsenek benne félelmetes vagy nagyon gusztustalan, véres jelenetek. A horror elem csupán a fura kastélyban és a történetben lelhető fel. Ennek oka, hogy ez a mű amellett, hogy horror még egyben dráma is, mert hősünk belső, lelki vívódását is figyelemmel kísérhetjük, melyben a hétköznapi életben felállított értékrendje kerül megkérdőjelezésre.Az egészség ellenszere
Összességében
Az egészség ellenszere egy tipikus, élvezetes horror történetet ültet egy stílusos képi világgal megáldott filmbe, amely emészthető minden filmkedvelő számára, hiszen mellőzi a durva erőszakot és véres jeleneteket. Ehelyett a sejtelmesség, a drámaiság kerül középpontba a látvány mellett.
Pozitívumok
Látványos díszletek
Hangulatos filmzenr
Nincs benne felesleges erőszak
Negatívumok
Túlságosan leegyszerűsített történet
75
Értékelés