hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Csábítás (The Beguiled – 2017) [Kritika]

Vontatott érzékiség a filmvásznon

Mi a receptje egy hatalmas orgiának? Hét nő és egy férfi, elszigetelve, egy hatalmas házba zárva. Gondolná a néző a Csábítás című film előzetese alapján, mégis szeretnénk lehúzni a vizes lepedőt az agyon szofisztikált szövegkönyvvel kísért film történeti vontatottságáról. Adott egy csúnya polgárháború Amerikában, ahonnan főszereplőnk gyáván elmenekül, hogy Nicole Kidman ölében találjon vigaszra és menedékre.

Azért szerencsére a hölgyek nem működnek ilyen egyszerűen. Thomas Cullinan több síkon is izgalmas regénye ezúttal Sofia Coppola rendezésében kerül új megvilágításba. Colin Farrell egy lányneveldébe csöppen, ahol Elle Fanning, Nicole Kidman és Kirsten Dunst bűvkörébe kerül. Természetesen nehogy már a nyúl vigye a puskát, ezért a hatalmi viszonyokat ide-oda passzolgató, csábos pillantások közepette viaskodó, hiú férfi végül vesztesen kerül ki a csatából, amit ezúttal a polgárháború után már a hölgyekkel vívott.

Amíg az egyik pillanatban Collin Farrell még tisztességesen leizzadva rózsabokrokat nyír a kertben, a másikban már Kirsten Dunst ruháját tépi cafatokra másodpercek leforgása alatt a padló közepén, amíg a többiek azon agyalnak, hogy lehetne eltávolítani a betolakodót a házból úgy, hogy senkinek se essen bántódása. A történetből kimaradt, hogy a katona, aki eszme helyett, pénzért harcol az ellenség seregében, egy sérülés miatt maradhat a házban a kisasszonyokkal. Természetesen külön szobában kap helyet, amit kulcsra zárva őriznek, mégis valaki mindig betéved oda egy kósza beszélgetésre, csókra, vagy csábos pillantásra.

Tucatfilmként szántja fel a mozivásznat a vontatott történet, de természetesen azt is ráfoghatjuk, hogy Sofia Coppola stílusa már csak ilyen. Romantikus, árnyalt és megint csak romantikus. Nem feltétlenül mondanánk, hogy ez egy olyan film, amit megnézhetsz az első randin, vagy beülhetsz rá a családdal. Egyszer nézős, moziból kijövet fintorgós érzést keltő hollywoodi „kiválóság”. Úgy tűnik már a Cannes-i siker sem biztosíték arra, hogy egy kellőképpen forró, kedélyeket felkorbácsoló előzetes után azt kapjuk, amire számítunk.Csábítás
Összességében
A Csábítást elsősorban azoknak a nézőknek ajánlanám, akik egy szimpla, erotikus elemekkel átszőtt romantikus filmre szeretnének jegyet váltani és éppen ezért nem várnak izgalmas, fordulatos cselekményt.
Pozitívumok
Szép díszletek és kosztümök
Negatívumok
Vontatott cselekmény
55
Értékelés