csütörtök, február 29, 2024

A szürke ember kritika (The Gray Man, 2022 – Netflix): Nyári csitt-csatt-bumm

A Netflix manapság irtózatos összegeket költ egy-egy filmükre. Nem is csoda, hiszen a streamingek népszerűsége az egekben, és látható az is, hogy A-listás Hollywoodi sztárokat tudnak leszerződtetni bizonyos alkotásokra. A Russo fivérek pedig odáig merészkedtek, hogy csaknem 200 millió dolláros büdzséből, elkészítették a Netflix eddigi legdrágább nagyszabású akciófilmjét Ryan Gosling, Chris Evans és Ana de Armas főszereplésével.

A Ryan Gosling által játszott Sierra hatos egy megegyezés miatt a CIA-hoz szegődik, és bérgyilkosnak áll. Hosszú évek szolgálata után egy akció befejeztével tudomására jut valami, ami mindent megváltoztat. Üldözötté válik, akit egy szociopata, a Chris Evans által megformált Lloyd vesz üldözőbe, innentől pedig gyakorlatilag elszabadul a pokol.

A szürke ember kritika
A szürke ember (B-J): Ana de Armas, mint Dani Miranda és Ryan Gosling, mint Six. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

A színészekkel kezdenék. Ryan Gosling és Chris Evans kitűnő választás volt a szerepekre. Lubickolnak a karaktereikben mindketten, nyilván a legtöbb játékidőt Gosling kapta, aki már-már terminátorokat megszégyenítő módon él túl minden akciót. Chris Evansnek pedig nagyon is jól áll a genya gonosz szerep. Ana de Armas cuki, a rá eső részt jól lehozza, de azért a két srác mellett jócskán háttérbe szorult.

A mozi ízig-vérig akciófilm, és az a fajta, ami ha elkapja az embert, akkor végig magában tudja tartani. És itt nem egy agyhalott, Halálos iramban féle celluloid hulladékról beszélünk, hanem egy élvezhető sodrású akciófilmről, amit persze a helyén kell kezelni.

A szürke ember kritika
A szürke ember: Chris Evans, mint Lloyd Hansen. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

Hatalmas megfejtésekre ne gondoljunk, a mozi hemzseg a jól bejáratott akciófilm paneloktól és kliséktől, ám nem zavaró módon. Bőven kárpótolnak minket a látványos, jól megkoreografált szekvenciák, amiket persze lehetetlen lenne túlélni, de itt azért mégiscsak elviseli az ember ezeket a dolgokat.

A szürke ember kritika
A szürke ember: Billy Bob Thornton, mint Fitzroy. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

A színtiszta megkoreografált jelenetek zseniálisak, a CGI-al tarkítottak, viszont néha kevésbé. Akármennyire is drága a mozi, valahogy ezen jelenetek minősége mégsem hatott úgy, mint azoknál a filmeknél, amiket nagyvászonra szántak. Lehet moziban máshogy ütne, de néha azért hagyott kívánni valót maga után.

A sztoriban nagy csavarokat nem kell várni, egy egyszerű, mégis jól kivitelezett cselekményt látunk, ami mint már mondtam, ha kellő hangulatban nézzük, magával tud ragadni. Az pedig egy tök jó dolog, hogy Európa több nagyvárosában is jártunk, bár sajnos Budapest ezúttal kimaradt.

A szürke ember kritika
A szürke ember (B-J): Rege-Jean Page, mint Carmichael és Ana de Armas, mint Dani Miranda. Kredit: Netflix © 2022

A szürke ember egy igazi nyári, tesztoszteron bomba. És hát valljuk be, egy vérbeli akciófilmtől nem is a mély mondanivalót várjuk hanem hogy arra a két órára kikapcsoljon és szórakoztasson, arra pedig összességében nem lehet panasz. A feladatát elvégezte, és a kisebb hibáit leszámítva korrekt alkotásnak mondanám.

A szürke ember kritika pontozó thumbnail
A szürke ember
Összességében
A Netflix eddigi legdrágább produkciója egy jókora tesztoszteron bomba. Ízig-vérig akciófilm, amitől azért óriási meglepetéseket nem kell várni.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
6
7

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Abszurd felnövéstörténet: Szegény Párák (Poor Things – 2023) kritika

Yorgos Lanthimos filmjei általában nem túl széles közönségnek szólnak. Művei nagy részben művészfilmek, vagy...

Zack Snyder karácsonyi ajándéka, avagy egy katasztrófális ponyva sci-fi: Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke (Rebel Moon – Part One: A Child...

Az ünnepi időszakra megérkezett a Netflixre a rajongói által látnokiknak tartott Zack Snyder ősrégi...