A szürke ember kritika (The Gray Man, 2022 – Netflix): Nyári csitt-csatt-bumm

A Netflix manapság irtózatos összegeket költ egy-egy filmükre. Nem is csoda, hiszen a streamingek népszerűsége az egekben, és látható az is, hogy A-listás Hollywoodi sztárokat tudnak leszerződtetni bizonyos alkotásokra. A Russo fivérek pedig odáig merészkedtek, hogy csaknem 200 millió dolláros büdzséből, elkészítették a Netflix eddigi legdrágább nagyszabású akciófilmjét Ryan Gosling, Chris Evans és Ana de Armas főszereplésével.

A Ryan Gosling által játszott Sierra hatos egy megegyezés miatt a CIA-hoz szegődik, és bérgyilkosnak áll. Hosszú évek szolgálata után egy akció befejeztével tudomására jut valami, ami mindent megváltoztat. Üldözötté válik, akit egy szociopata, a Chris Evans által megformált Lloyd vesz üldözőbe, innentől pedig gyakorlatilag elszabadul a pokol.

A szürke ember kritika
A szürke ember (B-J): Ana de Armas, mint Dani Miranda és Ryan Gosling, mint Six. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

A színészekkel kezdenék. Ryan Gosling és Chris Evans kitűnő választás volt a szerepekre. Lubickolnak a karaktereikben mindketten, nyilván a legtöbb játékidőt Gosling kapta, aki már-már terminátorokat megszégyenítő módon él túl minden akciót. Chris Evansnek pedig nagyon is jól áll a genya gonosz szerep. Ana de Armas cuki, a rá eső részt jól lehozza, de azért a két srác mellett jócskán háttérbe szorult.

A mozi ízig-vérig akciófilm, és az a fajta, ami ha elkapja az embert, akkor végig magában tudja tartani. És itt nem egy agyhalott, Halálos iramban féle celluloid hulladékról beszélünk, hanem egy élvezhető sodrású akciófilmről, amit persze a helyén kell kezelni.

A szürke ember kritika
A szürke ember: Chris Evans, mint Lloyd Hansen. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

Hatalmas megfejtésekre ne gondoljunk, a mozi hemzseg a jól bejáratott akciófilm paneloktól és kliséktől, ám nem zavaró módon. Bőven kárpótolnak minket a látványos, jól megkoreografált szekvenciák, amiket persze lehetetlen lenne túlélni, de itt azért mégiscsak elviseli az ember ezeket a dolgokat.

A szürke ember kritika
A szürke ember: Billy Bob Thornton, mint Fitzroy. Kredit: Paul Abell/Netflix © 2022

A színtiszta megkoreografált jelenetek zseniálisak, a CGI-al tarkítottak, viszont néha kevésbé. Akármennyire is drága a mozi, valahogy ezen jelenetek minősége mégsem hatott úgy, mint azoknál a filmeknél, amiket nagyvászonra szántak. Lehet moziban máshogy ütne, de néha azért hagyott kívánni valót maga után.

A sztoriban nagy csavarokat nem kell várni, egy egyszerű, mégis jól kivitelezett cselekményt látunk, ami mint már mondtam, ha kellő hangulatban nézzük, magával tud ragadni. Az pedig egy tök jó dolog, hogy Európa több nagyvárosában is jártunk, bár sajnos Budapest ezúttal kimaradt.

A szürke ember kritika
A szürke ember (B-J): Rege-Jean Page, mint Carmichael és Ana de Armas, mint Dani Miranda. Kredit: Netflix © 2022

A szürke ember egy igazi nyári, tesztoszteron bomba. És hát valljuk be, egy vérbeli akciófilmtől nem is a mély mondanivalót várjuk hanem hogy arra a két órára kikapcsoljon és szórakoztasson, arra pedig összességében nem lehet panasz. A feladatát elvégezte, és a kisebb hibáit leszámítva korrekt alkotásnak mondanám.

A szürke ember kritika pontozó thumbnail
A szürke ember
Összességében
A Netflix eddigi legdrágább produkciója egy jókora tesztoszteron bomba. Ízig-vérig akciófilm, amitől azért óriási meglepetéseket nem kell várni.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
6
7

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...