fbpx
17.8 C
Budapest
szerda, május 12, 2021
KezdőlapFilmKritikákGladiátorharc a gonosz trojkával: Görögország, 2015 (Adults in the room – 2019)...

Gladiátorharc a gonosz trojkával: Görögország, 2015 (Adults in the room – 2019) kritika

Ez egy ízig-vérig politikai film. Nincs benne rohangálás, akció. Csak és kizárólag asztalok körül játszódik az egész, ahol öltönyös emberek beszélgetnek, tárgyalnak és érvelnek. A legnagyobb „durvaság”, hogy egyes szereplőkön nincs nyakkendő. Nyilván elájul majd pár ember a tévé előtt, amikor ezt meglátja.

De hogy komoly is legyen ez a kis áttekintés, nézzük meg, hogy miről szól ez a film. Görögországról. A Sziriza, avagy a Radikális Baloldal Koalíciója 2015-ben megnyerte a választásokat Görögországban és furcsa mód úgy gondolták, hogy érdemes lenne tenni valamit a görög válsággal, melyről Európában még az is hallott, aki úzón kívül csak annyit tud a görögökről, hogy gyros. A görögök tehát váláságban vannak. Nem csoda, hiszen 2010, 2012 és 2015-ben 289 milliárd segélyt kaptak az EU-tól, melyért cserébe kegyetlen feltételeket támasztanak. Valamit valamiért. Az új kormány, különös tekintettel a pénzügyminiszterükre, Janis Varoufakiszre, megpróbál kilábalni ebből a csapdából. Ennek egyik meglehetősen logikus módja, ha az ország segítséget kér a „családtól”, ahová tartozik.

Gyere EU, segíts!

Kép: elledriver.fr

Varoufakisz tehát nekiáll, sisak fel, dárda előre, összeszedi minden tudását és elmegy az EU-ba, aminek egyébként tagja az ország, és kér, és megpróbál új, jobb feltételeket kialkudni a kenyéradóktól. Nem akar sokat, csak annyit, hogy annak a fránya adósságnak a visszafizetése ne legyen olyan szigorú. Mert ha az marad, akkor az ország tovább süllyed a mocsárba. És az EU? Az EU kedves, a franciák cukik, és mindenki bólogat, de kedvezményt, hát azt sajnos nem adnak. Janis pedig harcol, szembesít, makacs, pofátlan, idegesítő és közben megérti, hogy a hatalmat nem a hivatalos szervek alkotják, hanem az EU szentháromsága: a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, és mindennek közepén Berlin.

A film erről szól. Sikerül-e megmenekülnie Görögországnak egy fojtogató mentőcsomagból vagy ott marad, ahol van?

Izgalmas ez a film?

Kép: elledriver.fr

Ez csak és kizárólag attól függ, hogy a nézőt érdekli-e a téma és az a kérdés, mely a film megtekintése közben óhatatlanul felmerül benne: tényleg ilyen az EU?

Akinek nem megy fel a pulzusa attól, hogy valaki napirend előtt felszólal egy EU-s pénzügyminiszteri találkozón, az valószínűleg az első öt percben álomba szenderül. Akit viszont érdekel, hogy egy eladósodott ország mit tehet a közösségben, milyen lehetőségei vannak a jövőben, az ébren marad még éjfélkor is.

Szóval ez a film jó, de nem izgalmas. Vagyis izgalmas, de nem mindenkinek.

És hogy mi lett Varoufakisszal? Hát, pár hónap múlva lemondott.Hírdetés

KI NE HAGYD!