hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Gladiátorharc a gonosz trojkával: Görögország, 2015 (Adults in the room – 2019) kritika

De hogy komoly is legyen ez a kis áttekintés, nézzük meg, hogy miről szól ez a film. Görögországról. A Sziriza, avagy a Radikális Baloldal Koalíciója 2015-ben megnyerte a választásokat Görögországban és furcsa mód úgy gondolták, hogy érdemes lenne tenni valamit a görög válsággal, melyről Európában még az is hallott, aki úzón kívül csak annyit tud a görögökről, hogy gyros. A görögök tehát váláságban vannak. Nem csoda, hiszen 2010, 2012 és 2015-ben 289 milliárd segélyt kaptak az EU-tól, melyért cserébe kegyetlen feltételeket támasztanak. Valamit valamiért. Az új kormány, különös tekintettel a pénzügyminiszterükre, Janis Varoufakiszre, megpróbál kilábalni ebből a csapdából. Ennek egyik meglehetősen logikus módja, ha az ország segítséget kér a „családtól”, ahová tartozik.

Gyere EU, segíts!

Kép: elledriver.fr

Varoufakisz tehát nekiáll, sisak fel, dárda előre, összeszedi minden tudását és elmegy az EU-ba, aminek egyébként tagja az ország, és kér, és megpróbál új, jobb feltételeket kialkudni a kenyéradóktól. Nem akar sokat, csak annyit, hogy annak a fránya adósságnak a visszafizetése ne legyen olyan szigorú. Mert ha az marad, akkor az ország tovább süllyed a mocsárba. És az EU? Az EU kedves, a franciák cukik, és mindenki bólogat, de kedvezményt, hát azt sajnos nem adnak. Janis pedig harcol, szembesít, makacs, pofátlan, idegesítő és közben megérti, hogy a hatalmat nem a hivatalos szervek alkotják, hanem az EU szentháromsága: a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, és mindennek közepén Berlin.

A film erről szól. Sikerül-e megmenekülnie Görögországnak egy fojtogató mentőcsomagból vagy ott marad, ahol van?

Izgalmas ez a film?

Kép: elledriver.fr

Ez csak és kizárólag attól függ, hogy a nézőt érdekli-e a téma és az a kérdés, mely a film megtekintése közben óhatatlanul felmerül benne: tényleg ilyen az EU?

Akinek nem megy fel a pulzusa attól, hogy valaki napirend előtt felszólal egy EU-s pénzügyminiszteri találkozón, az valószínűleg az első öt percben álomba szenderül. Akit viszont érdekel, hogy egy eladósodott ország mit tehet a közösségben, milyen lehetőségei vannak a jövőben, az ébren marad még éjfélkor is.

Szóval ez a film jó, de nem izgalmas. Vagyis izgalmas, de nem mindenkinek.

És hogy mi lett Varoufakisszal? Hát, pár hónap múlva lemondott.Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!