Fortune hadművelet – A nagy átverés kritika (Operation Fortune: Ruse de guerre, 2023)

Guy Ritchie, az angol fenegyerek, ki hullámzó teljesítményt nyújt mostanában filmjeivel, viszonylag termékeny rendezői múltat tudhat a háta mögött. Megosztó személyisége ellenére a többnyire sztárokkal megtűzdelt alkotásai közül van néhány, ami klasszikussá vált (Blöff, A ravasz, az agy, és két füstölgő puskacső, Sherlock Holmes 1-2, Spíler).

Mostani mozija műfaj tekintetében akció-vígjáték. Olyan sztárokkal, a főszerepben, mint a „kabalája” Jason Statham (A szállító 1-2, Crank 1-2, Feláldozhatók, Egy igazán dühös ember), vagy az utóbbi időben gyakran mellékszerepekben feltűnő (itt is) Hugh Grant (Négy esküvő és egy temetés, Igazából szerelem, Sztárom a párom). A történetről nem sokat írnék, csak rövid tőszavakban/mondatokban: titkosszolgálat, fegyverkereskedelem, amerikai filmsztár, világuralomra törés, és tömény akció némi humorral megspékelve.

Fortune hadművelet - A nagy átverés kritika
Fortune hadművelet – A nagy átverés (B-J): Lourdes Faberes, mint Emilia és Hugh Grant Greg Simmonds. Kredit: Daniel Smith/ Miramax Film NY, LLC.

A húzónevek, mint Statham és Grant hozzák a tőlük megszokott és elvárt színvonalat. Bár az igazság az, hogy nekem azért volt némi hiányérzetem az utóbbi karakterével kapcsolatban. Mint ahogy a Hoolywoodi szupersztárt megformáló Josh Hartnettnél is. Igaz, hogy mindkét színész mellékszereplőként tündökölt, de a közel két órás játékidő és a történet szempontjából lehetett volna kevésbé felületes a szerepük bemutatása és jobban kibontakozhattak volna. Hozzájuk csatlakozik még kiemelt szereplőként Aubrey Plaza és Cary Elwes.

Fortune hadművelet - A nagy átverés kritika
Fortune hadművelet – A nagy átverés: Aubrey Plaza, mint Sarah Fidel.

A film első perceitől kezdve pörög és a tempót tudta is tartani nagyjából a végéig. Nem kevés humorral és iróniával (néhol öniróniával, ami kimondottan pozitív löketet adott) fűszerezte ezt a filmjét Guy Ritchie, ami mára már védjegyévé vált. A párbeszédek itt-ott döcögtek, de szerencsére sikerült kompenzálnia a látványos akciójelenetekkel és az abszolút működő kémiával színészei között. (Pl. Abrey Plaza és Statham, vagy Grant és Hartnett). Tény, hogy nagy valószínűséggel a mozi se kasszasiker, se klasszikus nem lesz a jövőben, mint a rendező korábbi alkotásai a kilencvenes évek végéről, kétezres évek elejéről, de hozza a kötelezőt.

Fortune hadművelet - A nagy átverés kritika pontozó thumbnail
Fortune hadművelet - A nagy átverés (Operation Fortune: Ruse de guerre, 2023)
Összességében
Részemről amit kap az ember, az közel két óra önfeledt szórakozás, és teljes kikapcsolódás.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
10
8.5

Friss

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...

A Transformers: A fenevadak kora az újrakezdést jegyében készült

Az új, hetedik Transformers-film minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja azt az előző öt Transformers-produkciót, amelyet Michael...
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.

Hasonlóak

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Radics Béla, a megátkozott gitáros (2023) kritika

Vannak emberek, akiknek az élete könyörög a megfilmesítésért. Ilyen volt például Radics Béla, a...