Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba és ezzel gyakorlatilag végtelen lehetőséget adva a jövőbeli filmeknek. A Loki sorozat leplezetlenül megalapozta a multiverzum témakörét, a Pókember: Nincs hazaút pedig a Pókember rajongók álmát váltotta valóra. Az új Doctor Strange pedig Sam Raimi rendezésében, már egészében a multiverzum világába kalauzolja a nézőit. Nézzük, hogy az új film beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat.

Strange-et fura álmok gyötrik legutóbbi kalandja óta. Az álmában megjelenő America Chavez, egy fiatal lány, akiről kiderül, hogy képes a különböző univerzumok között utazni. Strange segítségül felkeresi Wandát, akit azonban a Westview-ban történtek óta már más célok vezérlik.

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Chiwetel Ejiofor, mint Mordo. Kredit: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Erről a filmről nehéz spoilermentesen beszélni. Az alapsztori ezzel a pár mondattal gyakorlatilag elmondható, ami ezután történik, az egy hatalmas, mozgalmas utazás a különböző univerzumok között. Az viszont, hogy ez az utazás sablonos lenne, azt nem lehet mondani. Sam Raimi kézjegye átitattja az egész mozit. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy a Marvel univerzumban talán először jelenik meg a horror műfaja. Persze nem arra kell gondolni, hogy csöpögne a vér a vászonról végig, ám kétségtelen, hogy egyes szekvenciák meglepően durvák, és talán okoznak majd egy-két álmatlan éjszakát a kisgyerekek számára. Ugyanis ez a film távolról sem gyerekeknek készült. A Marvel legújabb fázisa sokkal komolyabb irányba kívánja elvinni a történéseket, és ez nagyon jól áll neki.

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Doctor Strange az őrület multiverzumában (B-J): Xochitl Gomez, mint America Chavez; Benedict Wong, mint Wong és Benedict Cumberbatch, mint Dr. Stephen Strange. Kredit: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Benedict Cumberbatch, mint mindig, kiváló és Xochitl Gomez America Chavezként igazán üde foltja a filmnek, aki remélhetőleg oszlopos tagja lesz a folytatásoknak is. Aki azonban egyértelműen elviszi a showt, az Elizabeth Olsen. Már a WandaVisionben is bebizonyosodott, hogy ebben a karakterben sokkal több van, mint amire eddig használták, ám ebben a filmben ismét szintet lép. A tragédiáját feldolgozni képtelen, immáron Skarlát boszorkány minden jelenete baljós, több ponton meglepően félelmetes. 

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Elizabeth Olsen, mint Wanda Maximoff/Skarlát boszorkány. Kredit: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

A látvány végig egészen pazar, a különböző univerzumokban való ugrálást minél nagyobb vásznon érdemes végigkövetni. Az előzetes pletykák a különböző cameokról elárasztották a netet az elmúlt hónapokban, és igen, nyilván a multiverzumnak hála, vannak meglepő karakterek, ám erről most nem írnék bővebben.

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Benedict Cumberbatch, mint Dr. Stephen Strange. Kredit: ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Az őrület multiverzumában egy igazán tökös film a Marvel univerzumán belül. Kétségtelen tény, hogy a Marvel szeretne folyamatosan újítani, sokkal komolyabb vizekre evezni, és addig, amíg ezt ennyire konzekvens minőségen tudják megvalósítani, szerintem nem lehet panaszunk. Ez a film is ezt támasztja alá, és az, hogy egyeseknek ez a multiverzum-séta mennyire üt majd nagyot, az attól függ leginkább, hogy milyen előzetes elvárásokkal ül be rá az ember.

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika pontozó thumbnail
Doctor Strange az őrület multiverzumában
Összességében
Egy izgalmas, néhol horrorisztikus utazásra hív minden Marvel rajongót Strange. Az viszont, hogy ez a multiverzumos kaland mennyire varázsol el, erősen függ attól, hogy milyen elvárásokkal ülsz be rá.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
Olvasói értékelés4 Votes
5.1
8

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...