hétfő, május 20, 2024

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Miért jó egy detektív történet? Miért szeretjük a klasszikus Sherlock sztorikat? És vajon meddig képes az újfajta, női detektívtörténet hódítani a Netflixen? Enola Holmes ismét terítékre került, a kérdés már csak az, hogy hány csillagos volt?

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így most, hogy a film bővült egy második résszel ismét leültem, hogy végig elemezzek egy újabb detektív történetet. Az első rész után két évvel még mindig nagy reményekkel kezdtem neki az újabb kalandnak. Habár sok emlékem nincs az első részről, egy kellemes érzés, emlékkép a film, így reménykedtem benne, hogy az Enola Holmes 2 is hasonló érzéseket fog kelteni bennem.

Történetlen történet

Az első rész története szerint Enola (Millie Bobby Brown – Stranger Things, Godzilla) sikeresen elszökött otthonról és megoldotta első ügyét is, de erről részletesebben a korábbi cikkben olvashattok… Most a jelenben az optimista Enola már meg is nyitotta saját vállalkozását, mint detektív, ám szembesülnie kell azzal az igazán meglepő ténnyel, hogy ő nem csak fiatal, de nő is. Ez a kettős kombináció pedig azt eredményezi, hogy nem kéri fel senki, semmilyen munkára. Legalábbis addig, amíg egy kislány nem kéri a segítségét. Bessie Chapman nővére eltűnt és kétségbeesetten kéri a fiatal Holmes segítségét. Enola pedig gondolkozás nélkül elvállalja. Azonban ahogy mélyebbre és mélyebbre süllyed az ügyben, úgy gyűlnek a bonyodalmak is. A szálak összekuszálódnak bátyja, Sherlock ügyével, édesanyjával és még egy gyilkossággal is.

És habár az összekuszálódással nem lenne probléma, valahogy mégsem működik a dolog. Az a helyzet, hogy szintén felvonultatnak minden fontosabb karaktert, ám ennek ellenére valami kiveszett a történetből, ami az előzőben benne volt. Az első részben ott volt a feltörekvő kislány, aki be akar mutatni a világnak és egy rendes igazi rejtély. Most egy már-már álmait feladó fiatal lány néz velünk szembe és egy kezdetben igencsak gyenge és kusza rejtéllyel van dolgunk. Valahogy nem fog meg, nem hoz izgalomba, ami történik a képernyőn. Enola harmadik falat áttörő megjegyzései pedig már nem olyan csipkelődőek és viccesek.

Enola Holmes 2 kritika
Enola Holmes 2: Millie Bobby Brown, mint Enola Holmes. Kredit: Alex Bailey/Netflix © 2022

De az is lehet, hogy a probléma inkább ott rejlik, hogy többet várunk egy Sherlock filmtől. Még akkor is, ha ez igazából nem Holmes, hanem Enola története. Még több rejtélyt még több zsenialitást egy emberbe suvasztva. A helyzet azonban az, hogy a legkisebb Holmes valami igencsak mást képvisel, mint bátyja.

Nőkben az erő

Enola közösséget képvisel. Nem egy zseni történetét követjük végig, hanem egy nő történetét, ahogy megtalálja a helyét a világban a közösségen keresztül. Ezt a film vége pedig (talán kicsit túlzottan is) nyíltan az értésünkre is adja: néha azért nem olyan jó magányos farkasként róni az utunkat. Ezért kellenek barátok, közösségek, ahova tartozhatunk. Ilyenek lehetnének a nők is egymásnak, ahogy ezt láthatjuk is a filmben!

Enola Holmes 2 kritika
Enola Holmes 2: Millie Bobby Brown, mint Enola Holmes és Helena Bonham Carter, mint Eudoria Holmes. Kredit: Alex Bailey/Netflix © 2022

A történet szerint a gyufakészítő nők között tífusz pusztít, ám kiderül, hogy a cég hibájából halnak meg egymás után az ott dolgozó lányok… és eköré az eset köré szövődik Enola és Sherlock (Henry Cavill – Superman, Vaják) ügye. A csavar az egészben azonban az, hogy ez igaz történet. Persze nem az, hogy egy fiatal lány egy színházteremben verekszik a rendőrökkel, hanem az, hogy a Bryant & May gyufagyár lányai fellázadtak a mérgező vegyszerek használata miatt.

Ebből már körvonalazódhat is, hogy a legújabb detektívtörténet eléggé próbál a manapság felkapott feminista filmek kategóriájába kerülni. A jó ebben azonban az, hogy nem a megszokott hivalkodó, eltúlzott és férfigyűlölő történetet kapjuk. Sherlock magának való, de a húgával törődő férfi. A főbűnösnek tartott örökös, csak egy szerelmes férfi. A nyámnyúlnak tűnő Tewkesbury (Louis Partridge – Paddington2, Enola Holmes) pedig férfiasabb, mint azt a kezdetekor hittük volna. A film nem a férfiakat próbálja meg lekicsinyíteni, hogy a nők felnőjenek hozzájuk, hanem a nőket emelik velük egy szintre. Ezzel emelve ki azt, a gondolatot, amit manapság igencsak sokszor elfelejtünk, ha feminizmusról van szó. Egyenlőséget szeretnénk, mi nők. Nem akarjuk eltiporni a férfiakat, vagy jobb életet, mint az övék. Csak ugyan olyan esélyekkel akarunk indulni, mint ők. A nők ereje pedig az egységben és az egyetértésben rejlik, amit sajnos manapság már nem igazán tapasztalhatunk meg. De ez már egy másik történet…

Enola Holmes 2 kritika
Enola Holmes 2: Henry Cavill, mint Sherlock Holmes; Millie Bobby Brown, mint Enola Holmes és Louis Partridge, mint Tewkesbury. Kredit: Alex Bailey/Netflix © 2022

Rosszban a jó, jóban a rossz

Van erőssége, gyengesége a filmnek. A kép, a hang hozza a szokásos minőséget, habár most az első részben megszokott élénk, kislányos színektől elbúcsúzunk és egy komor Londonba csöppenünk. De ezen kívül nagy változásokkal nem találkozhatunk. A történet nem olyan erős, de a szándék majdhogynem kárpótol érte. Említésre méltó még azért a csavar a film végén, illetve az, hogy behozták a legklasszikusabb Holmes ügyek egyikét: Moriartyt. Kissé félénken jegyzem meg, de engem ezzel az üggyel kapcsolatban érdekelne egy folytatás, habár nem Sherlock oldaláról, hanem Enola felől. Érdekes lehet két női zseni összecsapása… Habár pont emiatt jegyzem meg félve, hiszen ezeket szokták általában elrontani a készítők. De ez már a jövő problémája, mi elégedjünk meg azzal, amink van.

Enola Holmes 2 kritika pontozó thumbnail
Enola Holmes 2 (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix)
Összességében
Az Enola Holmes második része szintén kellemesen végig nézhető, kellemesen elgondolkodtató. Nem terheli meg az agyunkat túlságosan, inkább egy könnyed esti filmnek mondható. Családi kikapcsolódásnak tökéletes lehet.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
8
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
7
7.5

Friss

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...