péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Az apáca (The Nun – 2018) [Kritika]

James Wan. Neve mára egybeforrt a horrorral és a Démonok között-univerzummal. Igazán ismertté azonban a 2004-es, szintén kultikus sorozattá nőtt, rész első részének rendezésével vált és manapság már nem csak a rémisztgetős filmek nagymestereként (Démonok között 1-2, Insidious trilógia, Halálos hallgatás) ismerik, de olyan alkotások is a nevéhez fűződnek, mint a Halálos iramban 7, vagy a decemberben bemutatásra kerülő Aquaman. A jelenlegi moziban azonban “csak” producerként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. A rendezői székben pedig Corin Hardy foglal helyet, aki eddig egy nagyjátékfilmet rendezett, The Hallow címmel, ami egy közepesre sikerül horror film volt. A rendező most pedig a Démonok között második részében feltűnt Valak nevű démon eredetét mutatja be nekünk.

A történet szerint az 1950-es években járunk, amikor is egy fiatal apáca, Irene nővér (Taissa Fermiga – Amerikai Horror Story, The Final Girls, Anna), egy Burke nevű pap és magát csak Francinak becéző kanadai-francia származasú, helyi Don Huan, aki az élelmet hordja az apácáknak meglátogatnak egy romániai kolostort. Ekkor pedig megmagyarázhatatlan események sora veszi kezdetét, aminek megtestesítője egy “apáca démon”, aki a sátán küldötte. Vatikánból indul a nagy kaland Londonon keresztül egészen Románia csodás hegyei és völgyei közé. Mi történik a fura kis csapatunkkal? Vajon mi a valóság és mi az, amit csak annak hiszünk? Mennyire tud a gonosz a fejekbe férkőzni? Ilyenekre, és hasonlókra kapunk választ a film bő másfél órája alatt.

Már az elején szeretném bevallani, hogy az elvárasaimon túl teljesített az alkotás. Igaz az előzeteseket látva és annak tudatában, hogy James Wan a filmnél nem csak bábáskodott, hanem a forgatókönyv írásban is kivette részét, bizakodásra adott okot, és reméltem, hogy hasonló színvonalú mozit kapunk majd, mint a Démonok között első része. Szerencsére ez sikerült is. Az atmoszféra kellően nyomasztóra sikeredett, a történetvezetés pedig teljes mértékben követhető volt és kitűnően kapcsolta össze a sztorit a Démonok között-filmekkel. Annak ellenére, hogy a rémisztgetős részek többnyire kiszámíthatóak voltak, szerencsére nem fukarkodtak se a vérrel, se az ijesztő hanghatásokkal. A fantasztikus maszkokról már nem is beszélve. Bár belecsempésztek némi humort is a történetbe, de meglepő módon ez még jót tett neki. Tény hogy nem volt olyan komoly a maga nemében, mint a Démonok között univerzum eddigi mozijai, de pont azokban a pillanatokban csaptak le egy-egy ütős poénnal amikor kellett. Amolyan feszültség levezetésképp az adott jelenetben és szituációban.

A színészek közt nagyon érződött az összhang és a közös nevező megléte. Korrektül és hihetően játszotta mindenki a rá szabott feladatát. A feszültség pedig tényleg végig jelen volt az alkotás játékideje alatt. Taissa Fermiga-nak viszont még van mit tanulnia nővérétől (Vera Fermiga, ő Warren házaspár női tagja szerepe szerint az univerzumban). Ugyan egész korrekt alakítást nyújtott, de azokat a bohózatba illő sikongatásokat nélkülözhette volna. Én személy szerint nagyon jól szórakoztam a vetítés egésze alatt, mert végig le tudott kötni. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha az Apáca is kapna egy folytatást. Amit viszont kicsit hiányoltam az a szereplők háttérrténete volt. Burke atyáról és Irene nővérről is csak érintőlegesen tudtunk meg dolgokat, a többi mellékszereplőről pedig szinte semmit. Viszont Valak és a kolostor eredetét nagyon szépen levezették és bemutatták.


Az apáca
Összességében
Számomra az eredeti Démonok között film után, az Apáca nyújtott igazán kiemelkedő élményt ezen az univerzumon belül. Bízok benne, hogy megtartják ezt az irányvonalat a következő felvonások során is.
Pozitívumok
Korrekt színészi játék
Hátborzongató helyszínés atmoszféra
Élethű maszkok
Meglepően véres jelenetek
Profin kapcsolták össze a Démonok között filmekkel
Negatívumok
Olykor kiszámítható ijesztegetős jelentek
Néha bohózatokba illő sikongatások
85
Értékelés
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.