csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Mentálhigiéne Netflix módra: Több, mint normális (Atypical – Netflix, 2017-2021) 1. – 4. évad kritika

A nevem Sam, Sam Gardner. (Keir Gilchrist – Nyomás alatt, Valami követ)
Engedd meg, hogy 38 epizód erejéig megmutassam, hogy milyenek egy magasan funkcionáló autista mindennapjai.

Amerika nem először érzékenyít az autizmus témakörében, minket, (túlértékelt!!) normálisokat.

Mondjuk, hogy mi és ki normális, azt inkább ne mi határozzuk meg, hanem mondjuk inkább Katenka barátnőm, aki többéves gyógypedagógia gyakorlattal a háta mögött talán még dobálózhatna is ezzel a szóval, mégse sűrűn teszi! Szóval a tipikus és az atipikus szavak egyáltalán nem véletlenül nyertek teret a témával kapcsolatban.

Atypical
Atypical (B-J): Jenna Boyd, mint Paige. Kredit: NETFLIX © 2021

Szóval nem egy film foglalkozott már az autizmussal élők mindennapi problémáival, mint például az Esőember, a Forrest Gump, a Kód neve: Merkúr, vagy a Könyvelő.

Ezek a filmek csodálatosan elmesélik azt a morális tanulságot, miszerint ne ítéljük el azt, aki más, aki másként látja a dolgokat, kényszeres, esetleg teljesen másként kommunikál.

DE! Hollywood előszeretettel társítja az autizmust valamiféle szuperképességgel, hogy a film eladhatóbb legyen. (S ha már itt tartunk, Enyedi Ildikó szarvas-szerelme is 😉)

Erre jön a Netflix és azt mondja, hogy sutba a szuperképességekkel. Egy tök átlagos, autizmussal élő srác mindennapjait fogjuk bemutatni. Emellett pedig azokat a nehézségeket, amiket ez neki és az egész családjának okoz. Menni fog ez gyufaszámolgatás, meg szuperkódfejtés nélkül is.

Atypical
Atypical (B-J): Michael Rapaport, mint Doug Gardner és Jennifer Jason Leigh, mint Elsa Gardner. Kredit: TYLER GOLDEN/NETFLIX © 2021

(Persze vannak hasonlóan átlagos filmjei is Hollywoodnak, de azok nem is lettek annyira népszerűek. Carla új élete, Molly vár a világ, Nevem Sam. Habár mindhárom alkotás rendkívüli, de az eladásoknál nem remekeltek.)

S azt hiszem (persze, aki jártasabb a téma sorozataiban, cáfoljon meg AZONNAL), ez az első olyan széria, ahol a főszereplő és az ő autizmusa domborítja és vezeti a narratívát, nemcsak jelen van és hozzáad a humorfaktorhoz a karaktere, ő a főszereplő. Ráadásul egy 18 éves fiú, akinek mi körül forognának a gondolatai, ha nem a csajozás és a szex!?

Így történhet, hogy megtapasztaljuk, milyen nehéz tud lenni a flörtölés, ha a mosoly sem megy. (Ez nem egy egyedi jelenség, amúgy.) Mennyire nehéz a metakommunikáció valakinek, aki legszívesebben mindenre szabályt alkotna. Aki kutatómunkával próbál csajozni, de ha valaki érdeklődik iránta, azt még akkor sem veszi észre, ha neontáblák szegélyezik az ismerkedés útját.
Nem elég az átlagos tinédzserkor, ami neurotipikusként sem gyalog galopp, de ha még magasan funkcionáló autista is az ember, akkor van miről mesélni. S akkor már meg is tanítja, hogy nem árt, ha van humorérzékünk az élethez! Már ha bárki épp elmével akar rajta végig lavírozni.

Atypical
Atypical (B-J): Brigette Lundy-Paine, mint Casey Gardner; Nik Dodani, mint Zahid és Keir Gilchrist, mint Sam Gardner. Kredit: GREG GAYNE/NETFLIX © 2021

Az első évad rögtön belecsap a lecsóba és Sam botladozásán keresztül megismerjük az egész családját, ahol anyu, azaz Elsa (Jennifer Jason LeighAljas Nyolcas, Dolores Claiborne) mindent kontrollál, hiszen ő vállalt fel minden feladatot, miután Samet diagnosztizálták. Apja – Doug (Michael RapaportHáborgó mélység, Tiszta románc) – eleinte csak próbál nem láb alatt lenni, de amennyire nem biztos a fiával való kapcsolatában, annyira szívet melengető, mennyi szeretet árad gyerekei felé minden tettéből. Végül ott van Casey (Brigette Lundy-PaineKicsinyítés, Abszurd alak), aki hiába neurotipikus, az életét nem is befolyásolhatná kevésbé a bátyja állapota. Ő vigyáz rá a suliban, figyeli és védelmezi. Eltűri, hogy mindig csak második lehet, és szépen lassan felnőttebb lesz mindenkinél a családban, szóval a segítségkérés sem válik az erősségévé. Cserébe viszont szarkasztikus, dühös és rettentő vicces. Szenvedélye – a futás – pedig rögtön el is sodorja Sam mellől, hogy ő is megtapasztalja, milyen egyedül boldogulni végzősként, mikor húga ösztöndíjat kap egy másik suliba. A szerelem Casey-nél sem marad el, sőt személyes véleményem szerint a teljes harmadik évadot az teszi izgalmassá! (Amit most már csak szülői felügyelettel nézhetnek a kiskorúak!) Mert akármennyire érdekes és érzékenyíteni akar az Atypical, sajnos egy idő után teljesen kifullad.
Még hosszú évadokon keresztül lehetne elénk tárni, hogy milyen problémákkal is küzd meg Sam, de sajnos, miután minden izgalmi faktort ellőttek a 2. évadban, majd a harmadikban a szivárványos konfettiágyú is eldördült, valahogy kifogyott a mondanivalóból a sztori.
A negyedik évad alapszituációja sem rossz, de már annyira nem hétköznapi, hogy újra visszaköszön az erőltetetten érdekesnek látszani akarás. Sam Antarktiszra készülődése mellett pedig már nem maradt semmi, ami igazán leköthetne minket.
Persze Casey kicsit összeroppan a kihívásai alatt, de annak kifejtése és az abban való elmélyülésre nincs lehetőség. Ahogy ez mindig is volt a Gardner családban.

Atypical
Atypical (B-J): Brigette Lundy-Paine, mint Casey Gardner és Fivel Stewart, mint Izzie. Kredit: GREG GAYNE/NETFLIX © 2021

De mindent összevetve!

Az Atypical egy remek és szórakoztató sorozat, ami egyben ledarálva éreztetni fogja a gyengülését, de a készítők mellett szóljon, hogy időben észbe kapva, a jéghegy csúcsáról épphogy csak visszaindulva (az alaptáborba, höhö) hagyták abba a szériát.

Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda